Kraftige reaksjoner på likvidasjonen: – Jeg er dypt bekymret

Ledende opposisjonspolitikere i USA kritiserer rakettangrepet på iransk general. Utenriksminister Ine Marie Søreide i Norge er «dypt bekymret».

Utenriksminister Ine Marie Søreide (H).

I morgentimene fredag 3. januar ble den iranske generalen Qasem Soleimani drept i et droneangrep, beordret av president Donald Trump. Internasjonalt er det mange som reagerer, men få som fordømmer USA for den.

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste dagene, sier Ine Marie Søreide (H), utenriksminister i Norge.

– Jeg vil oppfordre alle parter til å bidra til å roe situasjonen ned og hindre at den eskalerer ut av kontroll, sier Søreide også.

– Svært bekymringsfull utvikling

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener USAs likvidering av en iransk general i Irak kan utløse en spiral av gjengjeldelse og motangrep.

– Svært bekymringsfull utvikling i Midtøsten. Irans revolusjonsgarde spiller en negativ rolle i en lang rekke konflikter i Midtøsten. USAs drap på revolusjonsgardens leder kan utløse en spiral av gjengjeldelse og motangrep, skriver Støre på Facebook fredag.

– Dramatisk tegn at amerikanere nå oppfordres til å forlate Irak. Det trengs en strategi som samler – i regionen og i USA – for å unngå ytterligere og ukontrollert opptrapping, skriver opposisjonslederen, som var norsk utenriksminister fra 2005 til 2012.

Les også

PROFIL: Soleimani ble 62 år. Han var terrorlistet av USA.

Sterke reaksjoner i USA

Både Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren – de tre fremste mulige presidentkandidatene blant Demokratene – reagerer svært kraftig på Trumps beslutning.

Joe Biden, som per nå ligger best an til å bli Demokratenes utfordrer til Trump, på et valgmøte i romjulen. Han, i likhet med andre ledende demokrater, kritiserer presidenten for likvidasjonen av Qasem Soleimani.

– Dette eskalerer situasjonen i en allerede farlig region. Trump-administrasjonen sier at de ønsker å motarbeide fremtidige angrep fra Iran, men dette vil med stor sikkerhet ha motsatt effekt. President Trump har kastet en dynamittgubbe inn i kruttønnen, sier Biden i en uttalelse.

– Trumps farlige eskalering tar oss nærmere en ny katastrofal krig i Midtøsten, som kan koste talløse liv og milliarder dollar, sier Sanders i en uttalelse.

«Denne uvørne handlingen eskalerer Iran-situasjonen og øker sannsynligheten for flere dødsfall og en ny Midtøsten-konflikt. Vi må prioritere å unngå en ny kostbar krig», skriver Warren på Twitter.

«Soleimani var en morder»

Både Warren og Biden understreker samtidig at Soleimani ikke var noen venn av amerikanske interesser.

– Ingen amerikaner vil sørge ved Soleimanis bortgang. Han fortjente å bli stilt til ansvar for sine forbrytelser mot amerikanske styrker og tusener av sivile i Midtøsten. Han støttet terror og sådde kaos, sier Biden.

«Soleimani var en morder, ansvarlig for drapet på tusener, inkludert hundrevis av amerikanere», skriver Warren.

Qasem Soleimani ledet i to tiår den iranske Quds-styrken, som var Revolusjonsgardens spesialstyrke.

Iran lover hevn - også sterke reaksjoner fra Irak

Det russiske utenriksdepartementet sier i en uttalelse til nyhetsbyrået TASS at drapet vil øke spenningen i Midtøsten.

Agnes Callard, FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, mener drapet antagelig er i strid med internasjonal rett.

«Den juridiske grunnlaget som kan forsvare slike drap, er definert svært snevert. Det er vanskelig å se hvordan dette kan være gjeldende for disse drapene», skriver hun på Twitter.

Iraks statsminister raser mot rakettangrepet, som skjedde i Iraks hovedstad Bagdad. Flere irakiske statsborgere ble drept i rakettangrepet, deriblant Abu Mahdi al-Muhandis, nestkommanderende i den paramilitære irakiske organisasjonen Folkets mobiliseringskomité.

– Likvidasjonen av en irakisk kommandant som innehadde en offisiell post, var en aggressiv handling mot Irak, mot staten, regjeringen og folket, heter det i en kunngjøring fra statsminister Adel Abdel-Mahdi.

Dette bildet som er frigitt av den irakske regjeringen, viser skadene etter angrepet ved den internasjonale flyplassen i Bagdad.

Iran har lovet å hevne drapet.

– Det er ingen tvil om at den store nasjonen Iran og andre frie nasjoner i regionen vil ta hevn for denne grusomme forbrytelsen fra det kriminelle Amerika, sier Hassan Rouhani, Irans president, i en offisiell uttalelse.

Les også

BAKGRUNN: Iransk toppgeneral drept av USA, Trump beordret rakettangrepet

Forsvarer likvidasjonen

Blant Republikanerne i USA vektlegges hvilken trussel Qasem Soleimani utgjorde mot amerikanske liv og interesser.

Senator Marc Rubio kaller likvidasjonen «en defensiv handling» og understreker at president Trump har et ansvar for å forsvare amerikanske liv. I en lang serie tweets forsvarer han droneangrepet.

«Soleimani var en aktiv fiendtlig stridende, mer farlig enn onde menn som bin Laden og Baghdadi», skriver Rubio på Twitter.

Senator Lindsey Graham kaller handlingen et «modig svar på Irans aggresjon».

– Mitt budskap til den iranske regjeringen er: Dersom dere ønsker mer, så skal dere få mer, sier han i en uttalelse.

Lederen i forsvarskomiteen i Senatet, republikaneren James Inhofe, roser også Trumps beslutning.

– Amerika hverken skal eller bør søke krig, men vil svare dem som truer våre innbyggere, soldater og venner, noe presidenten lenge har gjort klart. En nedtrapping er ønskelig og mulig, men kun dersom vår fiender velger det, sier han.