Verden

Irans leder under møte med militære: – Knus opprøret, koste hva det koste vil

Dødstallene etter høstens opptøyer i Iran kan være betydelig høyere enn antatt. Ifølge Reuters er 1500 personer drept.

Irans leder Ayatollah Ali Khamenei vinker til medlemmer av elitestyrken Revolusjonsgarden under et møte i Tehran 4. desember.
  • Pål Vegard Hagesæther
    Journalist
  • NTB

I midten av november demonstrerte iranere over store deler av landet. Det skjedde etter at regjeringen varslet en økning på 50 prosent i bensinprisene. Myndighetene svarte med å stenge ned internett og slå knallhardt ned på protestene.

Siden har informasjonsflyten ut av landet vært begrenset. Men nå får omverden et stadig klarere bilde av hva som har skjedd.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med tre anonyme tjenestemenn fra innenriksdepartementet i landet. Ifølge dem har så mange som 1500 personer mistet livet under opptøyene og myndighetenes forsøk på å stanse dem.

Blant de 1500 skal de være minst 17 tenåringer og rundt 400 kvinner.

Amnesty International har tidligere anslått antall døde til 304, mens det amerikanske utenriksdepartementet har ment at tallet kan være så høyt som 1000.

En talsmann for Iranske myndigheter har beskrevet Reuters tall som «fake news», ifølge nyhetsbyrået Tasnim.

Demonstrasjonene i Iran begynte 15. november. Dette bildet er fra byen Isfahan den 16. november, da folk sperret gatene med parkerte biler i protest.
Også i den nordlige byen Sari tok folk til gatene for å vise sin misnøye med de økte bensinprisene.

Amnesty: – Grufulle tall

– Hvis antallet døde er så høyt som 1500, er det grufullt, sier generalsekretær i Amnesty Internasjonal John Peder Egenæs.

Han sier at organisasjonen har dokumentert med navn alle de 304 drepte i deres oversikt. Samtidig har de hele tiden visst at det reelle tallet var høyere, fordi det har vært enkelte steder med stengt internett og brutal stansing av demonstrasjoner.

Ifølge Reuters skal Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei ha innkalt landets elitestyrker til et møte for å stanse protestene. På møtet skal den 80 år gamle lederen, som har styrt landet i tre tiår, ha hevet stemmen og kritisert innsatsen mot protestene så langt.

– Den Islamske republikken er i fare. Gjør det som trengs for å stanse dette. Det er en ordre, skal Khamenei ha sagt til forsamlingen.

Dersom møtet er korrekt gjengitt, mener Egenæs det viser hvor alvorlig iranske myndigheter ser på denne typen protester.

– Det betyr at regimet ikke er trygge på at de ikke kan bli kastet, på samme måte som vi har sett i en del andre land i Midtøsten. Derfor ville de kvele opprøret hardt og brått.

Raskere enn tidligere

Det har vært flere protestbølger i Iran de senere årene. Men denne gangen slo myndighetene raskere ned på dem enn de har gjort tidligere.

I 2009 ble anslagsvis 72 personer drept etter protester da den omstridte presidenten Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt.

Og da folk tok til gatene i frustrasjon over økonomiske nedgangstider i 2017 og 2018, omkom rundt 20 personer.

Gjennom flere tiår har Iran prøvd å utvide sin innflytelse i Midtøsten gjennom investeringer og militær støtte.

Protester i Libanons hovedstad Beirut i desember. Protestene førte til at landets statsminister trakk seg.

Men nå er landets myndigheter satt under press, både hjemme og ute. De siste månedene har folk uttrykt sinne mot det iranske lederskapet under protester i Irak og Libanon, der de har brent det iranske flagget og ropt slagord.

Mange iranere har fått det tøffere økonomisk etter at USA gjeninnførte sanksjoner og trakk landet fra atomavtalen som ble inngått mellom Iran og stormaktene i 2015.

Fredag innledet Iran en militærøvelse sammen med Russland og Kina. Iransk TV sier at øvelsen viser at Iran ikke er isolert, trass USAs tilbaketrekning fra atomavtalen.

Les mer om

  1. Iran
  2. Amnesty International
  3. Protest
  4. Midtøsten
  5. Libanon