«Forrædersk» annullering av valget i Istanbul. – Erdogan kan ha noe i ermet.

ISTANBUL (Aftenposten): Ekrem Imamoglu kunne ha gjentatt Recep Tayyip Erdogans suksess. Erdogan og partiet hans nektet å godta nederlag i Istanbul.

Ekrem Imamoglu fikk flest stemmer under ordførervalget i Istanbul. Men nå har den nasjonale valgkommisjonen fratatt ham seieren.

Den tyrkiske valgkommisjonen har annullert resultatet av det svært jevne lokalvalget i Istanbul den 31. mars. Ekrem Imamoglu (48) fra opposisjonspartiet CHP ble erklært som vinner av det viktige ordførervervet den 17. april, men er nå blitt fratatt seieren. Begrunnelsen er at noen av valgfunksjonærene ikke er blitt sertifisert på riktig måte.

– En forrædersk avgjørelse, sa Imamoglu i en tale til sine tilhengere mandag kveld.

Han manet sine tilhengere til ikke å gi opp og «fortsette kampen for demokratiet».

– Det er et åpenbart svakhetstegn for det tyrkiske demokratiet når man annullerer et valg med en slik begrunnelse, sier Einar Wigen, som er førsteamanuensis i Tyrkia-studier ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

AKP ble anklaget for å ta en seier i Istanbul for gitt. «Takk, Istanbul», sto det på plakater som kom opp dagen etter valget. På plakatene var det bilder av president Erdogan og ordførerkandidat Binali Yildirim.

Tror Erdogan har noe i ermet

Opposisjonspartiet CHP sendte tirsdag ut en erklæring der de fordømte dommerne i valgkommisjonen for å ha blitt «medvirkere til et skittent kupp».

Partiet sier de vil mobilisere til en enda større seier den 23. juni. Flere tusen skal allerede ha meldt seg frivillig til å reise fra ulike deler av Tyrkia til Istanbul for å hjelpe til.

Wigen forventer seg nå et hardkjør fra president Recep Tayyip Erdogan for å skape splittelse blant opposisjonen frem mot valget den 23. juni.

– Jeg forventer at Erdogan har noe i ermet, noe som vil gjøre at det politiske landskapet i Istanbul ser annerledes ut den 23. juni enn det gjør nå, sier Wigen.

Han trekker paralleller til parlamentsvalget i juni 2015. Da fikk AKP ikke så mange stemmer som de ønsket.

– Erdogan gjorde ikke noe forsøk på å danne en koalisjonsregjering. Han fremprovoserte en nasjonal krise, utlyste nyvalg noen måneder senere og fikk et resultat han var fornøyd med, sier Wigen.

Les også

Erdogan gikk på historisk smell. Går mot tap i både Ankara og Istanbul.

Les også

Omvalg i Istanbul etter at Erdogans parti tapte lokalvalg

Store folkemasser feiret den 21. april at Ekrem Imamoglu var erklært som vinner av ordførervalget i Istanbul. Nå må han mobilisere sine velgere på nytt.

– Det siste fikenbladet er borte

Mandagens avgjørelse om et nyvalg i Tyrkia, «fjerner det siste fikenbladet som talte for et rettferdig valgsystem», sier Howard Eissenstat til AP. Han er Tyrkia-ekspert ved St. Lawrence University i New York.

– Tyrkia var ikke et demokrati i går, og det er det ikke i dag, sier han.

– Erdogan kan ikke tape i andre valgomgang fordi han da vil fremstå som katastrofalt svak.

Tyrkia får flengende kritikk fra europeiske politikere.

– Dette innebærer slutten på tiltroen til demokratiske maktovertagelser i Tyrkia, tvitret Kati Piri, Europaparlamentets Tyrkia-rapportør.

AKP ignorerer kritikken.

– Et omvalg er en seier for det tyrkiske demokratiet, sier president Erdogans talsmann Fahrettin Altun i en uttalelse som han har delt med Aftenposten.

Recep Tayyip Erdogan var ordfører i Istanbul fra 1994 til 1998. Det fikk fart på den politiske karrieren hans.

Istanbul er veien til makten i Tyrkia

Istanbul er med sine 15 millioner innbyggere Tyrkias suverent største by og står for 31 prosent av landets nasjonalprodukt.

Det var her president Recep Tayyip Erdogan fikk fart på den politiske karrieren for alvor da han ble valgt til ordfører i 1994. Han har mange ganger sagt at «den som vinner i Istanbul, vinner i Tyrkia» og at «den som taper i Istanbul, taper i Tyrkia», ifølge AP.

– Erdogan og AKP er redd for at den svært synlige ordførerposisjonen i Istanbul skal være opptakten til et troverdig alternativ. At opposisjonen ikke lenger skal fremstå som noen som bare er imot ting, mens som kan styre noe. Erdogan frykter at Imamoglu skal gjøre det samme som han selv gjorde på 90-tallet, sier Wigen.