1 av 10 i verden føler uro for «dommedag»

I Mexico vekkes mayaruinene til live. I New York er det party time. I Frankrike søker folk til UFO-fjellet og i Kina bygger man arken.

Pressefolk utenfor rådhuset i den franske landsbyen Bugarach denne uken. Ifølge newagere er fjellet Pic de Bugarach det eneste sikre stedet på jorden når solen går opp 21. desember.

Hva skal du gjøre på «dommedag»? Fortell i kommentarfeltet

Selv om én av ti føler en viss uro, ifølge Reuters Globale Poll, er det de færreste som aktivt forbereder seg på at verdens ende inntreffer når den 5125 år gamle Maya-kalenderen utløper 21. desember.

Men det er mange teorier om hvordan undergangen skal skje.

Noen mener at en planet ved navn Niburu vil treffe jorden, mens andre tror jorden vil bli slukt inn i et massivt svart hull. Andre scenarioer som blir spådd av dommedagsprofeter på nettet, er vulkanutbrudd, jordskjelv og flodbølger.

Én av dem som tror det siste vil inntreffe, er kinesiske Lu Zhenghai, som ifølge statlige kinesiske medier har brukt sparepengene sine til å bygge en 70 fot lang ark.

— Jeg er redd for at en flod vil sluke huset mitt når verden ender, sier 44-åringen.

Også andre i Kina frykter verdens undergang: Kinesiske myndigheter har pågrepet over 800 personer i en kristen sekt som beskyldes for å spre rykter om dommedag og å utfordre kommunistpartiet.

Gruppen Den allmektige Gud anklages for å gå ut med dommedagsbudskap knyttet til mayakalenderen, og den oppfordrer sine tilhengere til å «drepe kommunismens røde drage».

Partytime

I Mexico, Mayakalenderens opphavsland, er stemningen langt mer optimistisk. Der er de fleste innforstått med at fredagen simpelthen er begynnelsen på en ny tidsepoke.

Turistene flokker til de mest kjente Maya-ruinene på Yucatan-halvøya, der temperaturen også er upåklagelig på denne tiden av året.

I den mer dekadente delen av New Yorks selskapsliv er The Beautiful People innstilt på å gå under med et smell, som en bartender på Lower East side uttrykte seg i The New York Post.

Et titalls-barer har «Verdens ende-kveld» og på nettet søker folk etter partnere for «verdens ende-sex».

-Vi kan like gjerne gå ut av verden slik vi kom inn i den, mener modellen Niki Ghazin, som skal på fashion-party ikveld. Der satser hun på å finne en passende partner.

Dommedagsturister

Ifølge newagere er fjellet Pic de Bugarach ved den franske landsbyen Bugarach det eneste sikre stedet når solen går opp 21. desember. En gammel myte sier at det bor utenomjordiske vesener inne i fjellet, som vil ta med alle om bord i romskipet når verden går under.

Les også

«Tsunami-kapsler» skal redde kinesere fra apokalypsen

Myten har imidlertid skapt hodebry for innbyggerne i den lille landsbyen:

Til vanlig er det under 200 som bor her, men det siste året har det strømmet på med turister. For å hindre invasjon har borgermester Jean-Pierre Delord nå stengt landsbyen for besøkende.

— Vi risikerer at det er 10.000-20.000 mennesker her den 21. desember. Det blir det komplette anarki, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Dommedagsbunkere

Andre smir mens jernet er varm. Over hele verden selges alskens effekter. Spesielt bombesikre bunkere og tilfluktsrom går unna.

I California har Ron Hubbard bygd en luksuriøs utgave med skinnsofa, plasma-TV og tregulv.

- Vi har gått fra å selge én i måneden til én om dagen det siste året, forteller Hubbard, ifølge Daily Mail.

Og skulle ikke spådommene være sanne, er det også andre bruksmuligheter, understreker arkitekten.

— Dette kan også være en fin jakthytte eller et sted å dra i helgene, sier Hubbard, som tar den nette sum av 75.000 dollar - drøyt 420.000 kroner - for tilfluktsrommet.

Putin avviser dommedag

En som ikke lar seg skremme så lett, er Russlands president Vladimir Putin. På en pressekonferanse torsdag utelukket han at verden vil gå under fredag.

— Jeg vet når verden vil gå under. Det vil skje om 4,5 milliarder år, omtrent, svarte Putin ifølge AFP, og skal ha forklart det med blant annet hvordan solsystemet fungerer

Frykten for dommedag er blitt så omfattende at myndighetene i både Russland og USA har bedt fanatikerne om å roe ned dommedagsretorikken.

Frykten er at all dommedagssnakket skal skremme barn og suicidale ungdommer.

NASA: Verden kommer ikke til å gå under

USAs romfartsorganisasjon NASA har lagt ut flere YouTube-videoer hvor de redegjør for hvorfor verden ikke går under:

Trusselen om at jorden skulle kræsje med planeten Nibiru, eller Planet X, finnes ikke. Forskerne ville ha sett det for lenge siden hvis det var et enormt himmellegeme som nærmet seg.

Mayaforsker Johan Normark ved universitetet i Göteborg forsikrer at det kommer flere dager etter fredag.

— Undergangstankene kommer ikke fra Maya. Det er en moderne myte med røtter i kristne apokalyptiske ideer, sier han til Expressen.

— Og om ikke noe hender, har dommedagsprofetene en ny sjanse med aztekernes kalender. Der avsluttes tidssyklusen i 2027.

Unngå flåttbitt

Her hjemme går derimot dommedagen noe mer upåaktet hen.

En svømmestadion i Stavanger frister med 27 grader i bassenget.

— Verden går visstnok under i morgen, så kom og ta et bad mens det fremdeles er mulig, var budskapet på Facebook-siden deres torsdag.

Mens Maya-indianerne spådde dommedag, spår P3 at morgendagen blir den store Instagram-dagen.

Kjetil B. Alstadheim, journalist og kommentator i Dagens Næringsliv, serverer via Twitter et forslag til politisk redaktør Marie Simonsen om forside fredag: «Slik unngår du flåttbitt på dommedag».

Hva skal du gjøre på «dommedag»? Fortell i kommentarfeltet under!