Verden

Italia, Frankrike og Norge sier nei til Snowden

Norge sier nei til Snowden-asyl for andre gang, og Frankrike og Italia har også sluttet seg til listen over land som ikke vil gi amerikaneren asyl.

Snowden kommer seg ikke videre fra Sheremetyevo Airport i Moskva. Sergei Grits

 • Ntb

Det er ikke aktuelt å benytte ordningen for overføringsflyktninger for å vurdere beskyttelse av Edward Snowden, sier justisminister Grete Faremo.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har behandlet henvendelsen fra Norsk PEN til Justisdepartementet om å hente Snowdens til Norge som overføringsflyktning, og på torsdag kom svaret at den spionsiktede amerikaneren ikke er omfattet av fribyordningen og derfor heller ikke en som Norsk PEN kan fremme anmodning om å vurdere for overføring.

— Faller utenfor asylretten

Snowden fikk det første avslaget fra UDI på mandag. Søknaden om asyl i Norge ble avslått på formelt grunnlag fordi han ikke befant seg i Norge eller på norsk grense når han søkte.

— Jeg vil tilføye at Snowden er ønsket utlevert av USA i anledning strafforfølgning. Strafforfølgning i demokratiske stater med slikt strafferettssystem som det amerikanske, faller i utgangspunktet utenfor asylretten. Det er ikke aktuelt å benytte ordningen for overføringsflyktninger for å vurdere beskyttelse i dette tilfellet, sier justisministeren i en pressemelding.

Ifølge Utlendingsdirektoratets statistikker har fire amerikanere siden 2008 fått positivt svar på sin søknad om beskyttelse i Norge. I tillegg fikk én amerikaner i utgangspunktet innvilget asyl, men det var fordi søkeren hevdet å være fra et annet land.

De fire amerikanerne som fikk lov til å bli, fikk opphold på humanitært grunnlag.

Omgjort

Det ene positive vedtaket om asyl ble omgjort i ettertid.

— I utgangspunktet får ingen borgere av USA innvilget asyl. Den ene i statistikken som har fått innvilget asyl, utga seg for å være en borger av et annet land. Tillatelsen ble derfor trukket tilbake. Det kan gis opphold av rent humanitære grunner, for eksempel sykdom og frarøving av retten til familieliv. De fire borgerne av USA som har fått opphold på humanitært grunnlag, har fått tillatelse av denne kategorien, sier UDIs kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo til NTB.

I utgangen av mai hadde tre amerikanere søkt asyl i Norge så langt i år. Samtlige har fått søknaden avvist.

Totalt er det kommet 23 søknader fra amerikanske statsborgere siden 2008.

Også Italia og Frankrike sier nei

Italias utenriksminister Emma Bonino opplyser i nasjonalforsamlingen at også Italia sier nei til amerikanske Edward Snowdens asylsøknad, og det samme gjør Frankrike.

Hun begrunnet avvisningen med at en søknad må leveres i Italia eller ved en grensestasjon. Men hun tilføyde at søknaden «etter regjeringens syn heller ikke ville være akseptabel på politisk nivå».

Også Frankrike legger politiske vurderinger til grunn.

— Gitt den juridiske analysen og de berørte parters situasjon, vil Frankrike ikke si seg enig, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet som beskriver Snowdens asylsøknad.

Frankrikes innenriksminister sa tidligere torsdag at han var imot å innvilge en søknad fra Snowden

 1. Les også

  Obama diskuterer spionprogram med Merkel

 2. Les også

  Fly tvunget til å nødlande - kan ha hatt Snowden ombord

 3. Les også

  Derfor får ikke Snowden asyl i Norge

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  En av fire asylsøkere som kom til Norge i år er fra Tyrkia

 2. NORGE

  Afghansk familie har søkt tilflukt i Hønefoss kirke

 3. VERDEN

  Nær halvparten av båtmigrantene i Tyskland har fått opphold

 4. NORGE

  3.460 asylsøkere til Norge i fjor – rekordmange får bli

 5. NORGE

  Dunya får ikke bli i Norge – UDI mente den 3 måneder gamle babyen kunne bli igjen hos faren.

 6. VERDEN

  Listhaug ville ha Europas strengeste asylpolitikk. Her er tallenes tale.