Verden

Direktestudio: Koronaviruset

Følg utviklingen her.

 • Aftenposten
Festet innlegg
Koronasmitte på SFO i Halden
i dag kl 19:40av Hans O Torgersen
DEL

Åtte barn og syv ansatte settes i karantene etter at et barn er registrert smittet av covid-19 på SFO ved Hjortsberg skole i Halden.

To voksne og et barn ble tirsdag registrert smittet, hvorav sistnevnte tilhører den aktuelle skolen, opplyser Halden kommune i en pressemelding.

– Før dette har vi ikke hatt koronavirus ved noen av Haldens skoler eller barnehager. Derfor er dette alvorlig. Smitte i et slikt miljø påvirker mange, og vi jobber derfor raskt med å orientere alle som er berørt slik at vi kan få begrenset videre spredning, sier direktør Kent-Arne Andreassen for undervisning og oppvekst.

Alle i samme kohort som det smittede barnet vil nå bli koronatestet. (NTB)

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om det nye koronaviruset? Aftenposten understreker at vi ikke er helsepersonell, og ber om forståelse for dette. Vi får inn mange spørsmål og rekker naturlig nok ikke over alle, men svarer etter beste evne. Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Klaus Børringbo
  DEL

  Kommuneledere slår korona-alarm om bydel i Oslo

  Nav-sjefen og bydelsdirektøren i Alna slår alarm om konsekvensene av høy ledighet og økt pågang av personer som trenger sosialhjelp på grunn av koronapandemien.

  Tall fra Beredskapsetaten i Oslo viser at bydelen Alna i Oslo kommune per 7. august hadde 343 registrerte koronatilfeller.

  Det er flest av alle de 15 bydelene i Oslo, melder VG. Målt i forhold til antall innbyggere har kun Stovner en høyere andel smittede.

  Nå ser fungerende Nav-leder Ann-Kari Staveli i Bydel Alna og fungerende bydelsdirektør Halvor Voldstad med bekymring på utviklingen i arbeidsledighet.

  – Et illevarslende tegn for bydelen er at nedgangen i arbeidsledige fra mars til mai kun er på 25 prosent, mot et snitt for Oslo på 37 prosent, skriver de to kommunelederne i en søknad om ekstra midler for å håndtere konsekvensene av koronakrisen.

  – Vi frykter at dette kan bety at covid-19-krisen har utløst en vedvarende økt andel arbeidsløse i bydelen, skriver Staveli og Voldstad i søknaden.

 • Hans O Torgersen
  DEL

  Spania har Europas verste oppblussing av korona

  Syv uker etter at den første koronabølgen var brakt under kontroll, har Spania igjen Europas høyeste smitterate.

  4.923 nye smittetilfeller ble registrert den siste uka, mer enn Storbritannia, Frankrike, Italia og Tyskland til sammen.

  Spania registrerer for tiden 95 tilfeller per 100.000 innbyggere, langt over de 20 som FHI i Norge har som betingelse for å åpne for reising. Stadig flere land stenger nå for reiser til og fra Spania.

  Spania gjennomførte i mars en av Europas mest omfattende nedstengninger og fikk tilsynelatende viruset under kontroll. Men gjenåpningen i juni kan ha vært for tidlig. (NTB-AFP)

 • Hans O Torgersen
  DEL

  Høie varsler nasjonale munnbind-råd fredag

  Oslo kommune ønsker nasjonale råd om munnbind på busser og trikker. Fredag kommer det trolig råd om munnbind-bruk i kollektivtrafikken, varsler helseministeren.

  – Alle må være forberedt på at et slikt råd kommer på fredag, sier Høie i Dagsnytt 18 på NRK tirsdag kveld.

  Bakgrunnen for rådet er økningen i smitte, opplyser helseministeren.

  Tirsdag uttalte byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at de ikke vil innføre råd om bruk av munnbind i kollektivtransporten i Oslo uten at det foreligger et nasjonalt råd først.

  Legevakt Vest i Oslo tok denne uken til orde for at myndighetene bør gjøre munnbind obligatorisk på offentlige steder. (NTB)

 • Hans O Torgersen
  DEL

  Fire nye smittede i Indre Østfold

  Tirsdag er det påvist fire nye, bekreftede smittede i Indre Østfold kommune, melder kommunen på sine nettsider.

  Lørdag ble det bekreftet 22 nye smittetilfeller i indre Østfold kommune etter prøvetaking ved legevakten i Askim. Tirsdag er tallet fire.
  Lørdag ble det bekreftet 22 nye smittetilfeller i indre Østfold kommune etter prøvetaking ved legevakten i Askim. Tirsdag er tallet fire. Foto: Hans O. Torgersen

  Kommunen har den siste uken hatt en kraftig økning i antall koronasmittede. Søndag kunngjorde man nye, strenge tiltak for å stanse smittespredningen. Blant tiltakene er full stengning av SFO og barnehager i én uke, og forbud mot sosiale sammenkomster i privat regi med personer fra andre husstander.

  Hver dag i det siste har man testet opp mot 250 personer i kommunen. På lørdag var antalle nye smittede 22, nesten halvparten av alle nye smittede i hele landet. 

 • Hans O Torgersen
  DEL

  Tre utesteder i Haugesund stenges

  Tre utesteder i Haugesund stenges i en uke etter at to bartendere har testet positivt for koronasmitte, melder NTB.

  Utestedene det gjelder er Rabinowitz, Bytunet Nattklubb og Dikselen, skriver Haugesunds Avis.

  – Det er komplisert når vi ikke har oversikt over hvem som har vært på utestedene. Vi er avhengig av at folk tar kontakt med oss og blir testet, sier smittevernlege Teis Qvale til avisa .

  Tirsdag ble det kjent at to bartendere i Haugesund testet positivt for koronasmitte. En av dem jobbet på Bytunet Nattklubb i Haugesund.

  Kommunen har bedt alle som var på utestedet torsdag, fredag eller lørdag, om å melde seg. (NTB)

 • DEL
  Hei! Hva skjedde egentlig med smittesporingsappen? Er den oppe og går igjen med fornuftig personvern? Virker som om vi kunne trenge den nå...
  Pål Walberg

  Hei. Vi er allerede i gang med å undersøke dette, men FHI kan trolig ikke gi oss et utfyllende svar på dette i kveld. Det ligger ikke noe på nettsidene deres som tyder på at den er oppe og går.

  Hans O Torgersen
 • av Stine Barstad
  DEL

  46 slipper ut av karantene på Hurtigruten

  46 personer har vært isolert på MS Roald Amundsen i Tromsø de siste ti dagene. Nå er karanteneperioden over, og alle slippes ut av isolasjon.

  Til sammen 65 personer er ferdige med karantene knyttet til smitteutbruddet på Hurtigruten tirsdag kveld.

  19 av dem forlot skipet allerede i helgen og har hatt de siste dagene av karanteneperioden i leiligheter fram til tirsdag kveld, opplyser Tromsø kommune til NRK.

  46 personer slippes tirsdag kveld ut fra selve skipet, hvor de har vært isolert siden slutten av forrige måned.

  Totalt har 41 ansatte og 21 passasjerer testet positivt på koronaviruset etter utbrudd på seilasene med hurtigruteskipet Roald Amundsen mellom 17. og 31. juli.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL

  Oslo kommune med krisepakke til kunstnerne

  Foto: Paul Kleiven/NTB scanpix

  Byrådet i Oslo kommer med en krisepakke på 6,2 millioner kroner i form av kulturstipend for Oslo-baserte kunstnere.

  Pengene er ment å hjelpe hardt pressede kunstnere som har slitt i koronakrisen. Stipendene tildeles i deler på maks 70.000 kroner.

  – Kulturlivet har en veldig vanskelig situasjon i år, og dette rammer mange kunstnere. Det er både vanskelig å gjennomføre mange typer prosjekter, og det er bortfall av publikumsinntekter, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gama (SV).

  Fristen for å søke er 1. september, og alle kunstnere som hadde registrert bostedsadresse i Oslo ved inngangen til 2020, kan søke.

 • av NTB
  DEL

  Tyske myndigheter skeptisk til russisk koronavaksine

  En talskvinne for det tyske helsedepartementet sier at de er i tvil om kvaliteten og tryggheten til den nye vaksinen og påpeker at EU kun godkjenner nye medisiner etter at full klinisk testing er gjennomført.

  – Pasientsikkerhet er vår høyeste prioritet. Det foreligger ingen kjente data om kvaliteten, effektiviteten eller sikkerheten til den russiske vaksinen, sier hun.

  President Vladimir Putin opplyste tirsdag at den nye vaksinen er godkjent i Russland, og at hans egen datter er blant dem som har testet den.

 • av Martin Hall Larsen
  DEL

  Høie sier Russlands koronavaksine ikke inngår i EU-samarbeidet

  Russlands vaksine mot covid-19 inngår ikke som en del av samarbeidet mellom EU-landene, sier helseminister Bent Høie (H).

  – Når det gjelder tilgang på vaksine, så jobber Norge i hovedsak gjennom det samarbeidet som er mellom EU-landene og de forhandlingene som foregår der, sa Høie på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag.

  Ifølge nåværende prognoser vil det i beste fall være vaksiner som blir godkjent før jul og som kan bli tilgjengelig i løpet av neste år, understreker han.

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  Utdanningsministeren: – Det blir mer digital undervisning ved studiestedene 

  – Vi vet at de fleste studiestedene planlegger for mer digital undervisning. Det er ikke egne begrensninger for høyskoler og universiteter, men på grunn av 1-metersregelen vil de ikke kunne gjennomføre undervisningen som normalt, sier Asheim. 

 • av Stine Barstad
  DEL
  Utdanningsminister Henrik Asheim.
  Utdanningsminister Henrik Asheim. Foto: Scanpix

  Utdanningsministeren: – Uaktuelt å avlyse fadderukene

  Utdanningsminister Henrik Asheim (H) mener krav som er kommet om å avlyse studiestedenes fadderuker, er unyanserte. 

  – Det er uaktuelt, sier han. 

  Han sier fadderukene er en viktig institusjon for å ønske nye studenter velkomne og gjøre dem kjent med studiestedene, og han understreker at de fleste arrangementene foregår forsvarlig og etter smittevernreglene. 

  – Men de hensynsløse festene vi har sett noen av nå, må avlyses, sier han. 

  Selv gleder han seg til å delta i debatt på «Studentnach» på Chateau Neuf i Oslo tirsdag kveld. 

  Han understreker at under 200 personer vil slippes inn i lokalet, som tar over 1000 personer. Dermed vil det være mulig for deltakerne å holde 1 meters avstand. 

  – Jeg mener dette er et godt eksempel på et arrangement som er innenfor reglene, og jeg gleder meg til å delta på det, sier han. 

 • av Frøydis Braathen
  DEL
  Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).
  Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Scanpix

  Regjeringen vil ikke regulere flyreiser 

  Mye smitte har kommet via utenlandsreiser, men regjeringen har ikke planer om å regulere flyreiser inn til Norge, ifølge Bent Høie. 

  – Vi har en klar oppfordring til nordmenn om at de ikke reiser dersom det ikke er nødvendig. Vi skjerper også kontrollen med og mottaket av dem som kommer til Norge. Vi skal etablere et lavterskel testtilbud som staten tar regningen for. 

  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo tok under en pressekonferanse tidligere i dag til orde for at regjeringen må vurdere å styre hvilke flyruter inn til landet som får holdes åpne. 

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  FHI: – Skolestart skal foregå som planlagt

  – Skolestart vil foregå som planlagt, og tiltak vil settes inn andre steder i samfunnet, sier Line Vold, avdelingsdirektør i FHI.

  – Før ferien var skolene på gult lys i trafikklyssystemet som sier hvordan skolene skal håndtere smittesituasjonen. Skolene starter opp igjen også på gult lys. 

  Gult lys innebærer:

  • Vanlig størrelse på klasser, men klassene må ha begrenset kontakt seg imellom. 
  • Elever og lærere må være nøye med håndvask.
  • Elever og skoleansatte som er syke, må være hjemme, også ved milde symptomer. 

  Line Vold sier at dersom det blir økning i smitten, kan det bli aktuelt med rødt nivå, men også der vil skolene være åpne.

   

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  FHI: – Økende smittespredning

  – Vi har sett en rekke lokale utbrudd, og det forklarer en del av smittetallene den siste uken. Vi er nå på nivå med der vi var i begynnelsen av april, sier Line Vold, avdelingsdirektør i FHI.  

  Hun minner alle om å begrense antall møter med ulike mennesker, holde avstand og være nøye med håndvask. 

  – Koronatesting er gratis, og man får svar innen to dager, sier Vold. 

 • av Frøydis Braathen
  DEL
  Kunnskapsminister Guri Melby (V).
  Kunnskapsminister Guri Melby (V). Foto: Scanpix

  Kunnskapsministeren: – Mange er bekymret for skoleåpningen

  – Neste uke begynner alle elever på skolen igjen. Mange lurer nå på om det er trygt å la barna begynne på skolen igjen, og mange ansatte kjenner på bekymring, sier Guri Melby (V), kunnskaps- og integreringsminister. 

  – Årets førsteklassinger får ikke håndhilse på rektor. Flere steder kan ikke foreldre være med førsteklassingene inn i klasserommet. 

  – Det skal likevel mye til for at vi skal måtte stenge ned igjen, sier Melby. 

  Hun peker likevel på at det har oppstått lokal smitteoppblomstring som har ført til at aktivitetsskoler har måttet stenges denne uken. 

  – Vi har forventninger til at elevene skal få god oppfølging når de nå starter opp igjen. Med trafikklyssystemet vil skolenes håndtering være mer forutsigbar, sier Melby.

  Hun minner til slutt om at alle som er syke, må holde seg hjemme fra skolen og være nøye med håndvask.

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  – Dropp uforsvarlig festing 

  – De kommende ukene vil en million nordmenn starte opp igjen i barnehage, skole eller ved et studiested. Det er derfor grunn til å være ekstra påpasselig med at ikke smitten sprer seg nå, sier Henrik Asheim (H), statsråd for forskning og høyere utdanning. 

  – Mitt inntrykk er at mange har vært forberedt på smittevernreglene. Vi ser likevel dessverre også at smittevernregler brytes, både ved kontrollerte arrangementer og i private sammenkomster. Fest er morsomt, men ikke hvis flere blir syke og samfunnet må stenges ned igjen, sier Asheim. 

  – En dempet fadderuke er en veldig god investering for å slippe å sitte alene med digital undervisning på hybelen resten av høsten, legger han til. 

 • av Frøydis Braathen
  DEL

  Bent Høie: – Hvis smitten øker, må vi stenge landet igjen 

  – Smitten sprer seg nå blant de unge. Det er alvorlig. Stadig flere i denne aldersgruppen blir smittet. Mye skjer i forbindelse med fester og alhoholbruk, viser statistikken, sier helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse tirsdag. 

  – Hvis du dropper å holde 1 meters avstand, kan det føre til at stedet der du studerer, og stedet der du jobber, må stenges på ubestemt tid. Det kan føre til at mennesker du bryr deg om, blir alvorlig syke, og du kan sette menneskers liv i fare, sier Høie. 

  – Det handler om liv og død.

  – Mange frykter at fellesskapet vi alle savnet så sårt da Norge stengte, skal gå tapt på fuktige fester. Det er fare for det.

 • av Stine Barstad
  DEL

  Følg regjeringens pressekonferanse direkte fra kl. 16:

  Statsrådene Bent Høie (H), Guri Melby (V) og Henrik Asheim (H) holder pressekonferanse i forbindelse med skole- og studiestart.

  Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet vil også være til stede.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Virus
 3. Kina
 4. WHO

Koronaviruset

 1. OSLOBY

  Vurderer lokalt forbud mot større private fester

 2. NORGE

  Skolene åpner igjen på «gult lys» med vanlige klasser

 3. NORGE

  Direkteblogg om korona

 4. DEBATT

  Dugnad vil ikkje løyse at Oslo kommune er ubudd på aukande smitte midt i ein pandemi

 5. DEBATT

  Årets studenter risikerer å skrives inn i historien som ansvarlige for den andre bølgen smittespredning

 6. NORGE

  Føler du deg litt dårlig og er redd for koronasmitte? Ta vår symptomtest.