Verden

Mali til valgurnene, tross virus- og jihadisttrusler

Mali går inn i andre valgrunde søndag, i håp om å få valgt en president, tross blodig konflikt med jihadister og en viruspandemi på vei inn.

Ibrahim Boubacar Keitahar vært Malis president siden 2013.
  • NTB-AFP
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

De stemmeberettigede blant landets 19 millioner innbyggere skal velge 147 representanter til nasjonalforsamlingen.

Det er landets første valg til nasjonalforsamlingen siden 2013, da president Ibrahim Boubacar Keitas parti fikk stort flertall. Valget sent i 2018 er blitt utsatt igjen og igjen, stort sett av sikkerhetshensyn.

Utsettelsene har medført svekket tro på landets institusjoner, mens Mali slåss mot islamister i et opprør som har krevd tusenvis av liv og fordrevet hundretusenvis av mennesker fra hjemmene deres.

Første runde av valget ble preget av jihadistangrep, der folk ble skremt fra valglokaler, og av at opposisjonsleder Soumaila Cisse ble kidnappet rett før. Cisse regnes som landets viktigste opposisjonsleder og har tidligere kommet på andreplass i tre presidentvalg.

Valgframmøtet i første runde ble kun 35,6 prosent og stusslige, 12,9 prosent i hovedstaden Bamako.

Mali har fremdeles forholdsvis få koronasmittede. Men det er stor bekymring for konsekvensene hvis viruset sprer seg, og flere opposisjonspartier mener valget igjen burde vært utsatt som følge av pandemien. Offisielt har landet registrert 13 koronadødsfall og 216 smittetilfeller hittil, ifølge Worldometers.

15 nordmenn deltar i FNs fredsbevarende styrke i Mali, som er en av verdens fattigste nasjoner.

Les mer om

  1. Mali
  2. Bamako
  3. FN