Verden

Putin: – Det går ikke bedre

President Vladimir Putin advarer om at koronaepidemien går feil vei i Russland, der det mandag rapporteres om en rekordhøy økning i påviste smittetilfeller.

President Vladimir Putin, ikledt beskyttelsesutstyr, under et besøk på et sykehus i Kommunarka utenfor Moskva 24. mars.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Antallet bekreftede tilfeller av koronasmitte har økt med over 2500, et byks på 16 prosent fra søndag til mandag, til over 18.300.

Nesten to tredeler av tilfellene er i Moskva, som nylig strammet inn smitteverntiltakene ytterligere. Snart kreves det spesielle tillatelser for å reise rundt i landets hovedstad og største by.

Russland har hittil rapportert om 150 koronarelaterte dødsfall, et relativt lavt antall i et europeisk land med over 140 millioner innbyggere.

Russisk politi sjekker papirene til en mann for å håndheve karantenereglene under koronapandemien.

Verst tenkelige

Men koronasituasjonen i landet «går ikke bedre», sa Putin mandag til statlige medier.

Putin krever at offentlige instanser gir ham daglige rapporter og prognoser om situasjonen, ettersom landet er nødt til å forberede seg på det verst tenkelige scenario.

Presidenten sier at det russiske militæret kan bli involvert i ytterligere tiltak i kampen mot viruset, for eksempel i form av bistand fra militært helsepersonell.

Fulle sykehus

Over 140.000 mennesker rundt om i landet var mandag til medisinsk observasjon på grunn av mistanke om at de kan ha blitt smittet av viruset, ifølge en føderal rapporteringstjeneste.

Samtidig melder sykehusene i Moskva og St. Petersburg at de er overveldet av pasienter.

– Det er en enorm tilstrømming av pasienter, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov på russisk TV.

Antallet pasienter som er innlagt på sykehus med lungebetennelse i hovedstaden, er dessuten doblet til 5.500 den siste uka

Digitale passersedler

Antallet påviste smittetilfeller har økt med over 560 prosent i Russland siden 1. april, og myndighetene venter en ytterligere økning i de kommende uker.

Putin sa forrige uke at russere ikke har noe annet valg enn å isolere seg selv for å hindre spredning av sykdommen.

Moskva innførte restriksjonene for to uker siden. De fleste av Russlands regioner har fulgt etter, innført strenge karanteneregler og rådet folk til å holde seg hjemme med mindre de absolutt må ut.

Folk i Moskva får bare lov til å forlate sine hjem for å kjøpe mat og medisiner eller lufte hunden innen en radius på 100 meter. Bare de som har arbeid som regnes som helt nødvendig, får gå på jobb.

Det har vært lov å kjøre privatbil, men fra onsdag må man ha tillatelse. Myndighetene opplyste mandag at de allerede har utstedt 800.000 digitale passersedler til formålet.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Moskva
  4. Russland