Verden

Mann tiltalt for storstilt koronasvindel

En 39-årig mann skal ha svindlet til seg nærmere 75 millioner kroner ved å tilby rask levering av smittevernutstyr fra et falskt firma.

 • Adriane Lilleskare Lunde
  Adriane Lilleskare Lunde
  Journalist

En 39 år gammel mann er arrestert i Singapore mistenkt for å ha svindlet til seg 6,64 millioner euro, tilsvarende rundt 75 millioner norske kroner.

Mannen skal ha sendt e-post til en rekke selskaper og helseforetak hvor han har reklamert for rask leveranse av ansiktsmasker og desinfiserende middel i forbindelse med koronakrisen. 39-åringen utga seg for å være et eksisterende firma kjent for leveranse av smittevernutstyr.

Varene dukket ikke opp

Ifølge Europol skal et europeisk medlemsland ha tatt kontakt med dem og rapportert om svindelen etter at et av deres farmasøytiske firmaer hadde blitt lokket av e-post-henvendelsen til å overføre penger. Så snart beløpet ankom en bank i Singapore, ble imidlertid selgeren utilgjengelig. Varene dukket aldri opp.

EUs byrå for politisamarbeid opprettet raskt kontakt med myndighetene i Singapore og fikk blokkert pengeoverføringen. Gjennom etterforskning ble mannen identifisert og deretter arrestert 25. mars.

Risikerer ti års fengsel

Det fremkommer i en pressemelding fra Europol at mannen skal ha rukket å sende deler av pengesummen ut av landet til ulike banker. Ved hjelp av koordinert innsats mellom bankene ble nesten hele beløpet tilbakeført.

Mannen risikerer en betydelig bot eller fengselsstraff opptil ti år, eller begge deler.

Europeisk politi påpeker at kriminelle har vært raske med å utnytte den ekstraordinære krisesituasjonen mange land nå befinner seg i. De understreker at de ser svært alvorlig på alle som gjør forsøk på å utnytte denne prekære situasjonen.

 1. Les også

  Riksadvokaten og politidirektøren om korona-lovbrudd: Nå må samfunnets strengeste virkemiddel tas i bruk | Jørn Sigurd Maurud og Benedicte Bjørnland

 2. Les også

  Koronaviruset: Politiet jakter på ranere etter dorulltyveri i Hongkong

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Singapore
 3. Europol
 4. Svindel