Verden

Samler inn DNA og tannlegejournaler

I frykt for at de savnede nordmennene i Algerie kan ha blitt drept, samler politiet nå inn tannlegejournaler og DNA-materiale som kan bidra til å identifisere dem. Et ID-team reiser nå til Algerie.

Flere utbrente biler ligger igjen ved gassanlegget ved In Amenas etter at algeriske militære gikk til angrep på gisseltagerne. Det kan også ha vært gisler i bilene da bilene ble beskutt. AP/NTB-Scanpix

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen

Kripos bekrefter at de søndag startet innsamling av opplysninger som kan bidra til å identifisere nordmennene som er savnet i Algerie hvis de er blitt drept.

— Vi satte på søndag i gang med innsamling av opplysninger man trenger for å identifisere eventuelle døde, sier Kripos' kommunikasjonssjef Anne Bye Sandal til Aftenposten.

Både utenriksdepartementet og Statoil har sagt at de ikke har gitt opp å finne de fem savnede Statoil-medarbeiderne som var på In Amenas-anlegget i live, men har gitt uttrykk for stigende bekymring over deres skjebne etter som dagene har gått siden angrepet startet onsdag i forrige uke.

Biologisk materiale

Kripos' ID-gruppe har derfor startet innsamlig av det de kaller AM-opplysninger eller Ante Morte-opplysninger.

Det kan dreie seg om biologisk materiale som kan brukes til å finne en DNA-profil og tannlegejournaler. Opplysninger om de savnede, som høyde, vekt, alder, eventuelle spesielle kjennetegn og tatoveringer, hår og øyenfarge, kan også bidra til en identifisering.

— Vi henter inn dna fra den savnedes nære slektninger og får frem en dna-profil som vi kan sammenligne med dna-profilene fra ofrene, sier Per Angel, leder for den nasjonale ID-gruppen, som ligger under Kripos.

Men, sier han, identifiseringsarbeidet dreier seg om mye mer enn dna. De samler også inn tannlegejournaler og legejournaler som kan inneholde opplysninger om operasjoner som er blitt utført tidligere, for å nevne noe. Det kan også være små detaljer, som hva som står inngravert i en giftering.

Sender ID-team

Nestlederen for den nasjonale ID-gruppen har vært i Algerie i flere dager allerede. Han fungerer nå som rådgiver for personellet ved Norges ambassade i Algerie. Ambassaden har igjen kontakt med algeriske myndigheter som skal stå for identifiseringsarbeidet.

Nå kommer man også til å sende et helt ID-team som teller seks personer til Algerie.

— Planen er at de skal reise ned i dag, mandag. Dersom algeriske myndigheter ber om bistand til å identifisere de omkomne kan de være klare til innsats på stedet, sier Angel.

ID-teamet vil bestå av to kriminalteknikkere, to tannleger og to patologer.

Mange døde

Opplysninger om hvor mange som ble drept under terrorangrepet på gassanlegget ved In Amenas har variert de siste dagene. De siste opplysningene fra algeriske myndigheter tyder på at 50-60 av gislene ble drept. Vitner har fortalt at de så gisler bli henrettet av gisseltagerne.

Et gissel som klarte å rømme har fortalt at han så flere biler bli sprengt og skutt i stykker i det den algeriske hæren angrep en kolonne med biler i det gisseltagerne forsøkte å forflytte seg og noen av gislene fra en del av anlegget til en annen. I ettertid er det kommet ut bilder av biler som er sterkt ødelagte og det er kommet ut rapporter om funn av forkullede lik.

 1. Les også

  Lys i tunnelen?

 2. Les også

  - Brukte sine mest betrodde jihadister

 3. Les også

  Nye terrortrusler mot utenlandske selskaper

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Statoil investerer nær 2 milliarder i terrorrammet anlegg i Algerie

 2. ØKONOMI

  BP vil selge seg ut av terrorfeltet In Amenas

 3. VERDEN

  USA mener «den enøyde» er drept i fransk angrep

 4. VERDEN

  Svensk 42-åring hjem etter nærmere seks år som Al-Qaida-gissel

 5. A-MAGASINET

  Det er ikke i Grubbegata terroren skjer neste gang. Hva hjelper det da at vi stenger en gate?

 6. A-MAGASINET

  Dette vet vi om hvordan E-tjenesten jobber