FN: Partene i Libya er enige om varig våpenhvile

Libya har vært preget av lang tid med kaos og anarki etter at Norge og andre NATO-land slapp hundrevis av bomber over landet i 2011. Nå melder FN at en varig våpenhvile er på trappene.

Et bevæpnet militsmedlem fotografert i Tripoli 30. desember.

Partene i Libya er i prinsippet enige om å gjøre våpenhvilen permanent, opplyser FNs spesialutsending Ghassan Salame.

Representanter fra de rivaliserende partene i Libya-konflikten møttes mandag i FN-regi i Genève i et forsøk på å få liv i fredsprosessen.

Flere runder

Fem høytstående representanter fra begge parter deltar i samtalene, under oppsyn av Salame.

– Det er enighet om prinsippene, spørsmålet som nå gjenstår er vilkårene, sier han.

Møtet fant sted etter at Russland og Tyrkia 13. januar forsøkte å mekle fram varig våpenhvile etter at en våpenhvile trådte i kraft ett døgn tidligere.

En knapp uke senere, 19. januar, ble det holdt en internasjonal fredskonferanse i Berlin. Imidlertid møttes ikke Libyas FN-støttede statsminister Fayez al-Serraj og opprørsleder Khalifa Haftar ansikt til ansikt. De to leder hver sin konkurrerende regjering.

Årevis med kaos

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Norske kampfly var sentrale, og slapp totalt 588 bomber over landet.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

Mange migranter som interneres i landet blir utsatt for tortur, voldtekt og andre grufulle overgrep.

I 2019 ble situasjonen ytterligere forverret da opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans milits gikk til angrep på hovedstaden Tripoli.

Haftar støttes av Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater, Egypt og Jordan, og LNA-militsen har et stort antall leiesoldater fra Russland og Sudan i sine rekker.

Statsminister Fayez al-Sarraj og hans regjering har Tyrkia og Qatar i ryggen, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sendt tidligere i år soldater til landet.