Verden

FN: Partene i Libya er enige om varig våpenhvile

Et bevæpnet militsmedlem fotografert i Tripoli 30. desember.

Libya har vært preget av lang tid med kaos og anarki etter at Norge og andre NATO-land slapp hundrevis av bomber over landet i 2011. Nå melder FN at en varig våpenhvile er på trappene.

  • NTB
  • Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Partene i Libya er i prinsippet enige om å gjøre våpenhvilen permanent, opplyser FNs spesialutsending Ghassan Salame.

Representanter fra de rivaliserende partene i Libya-konflikten møttes mandag i FN-regi i Genève i et forsøk på å få liv i fredsprosessen.

Flere runder

Fem høytstående representanter fra begge parter deltar i samtalene, under oppsyn av Salame.

– Det er enighet om prinsippene, spørsmålet som nå gjenstår er vilkårene, sier han.

Møtet fant sted etter at Russland og Tyrkia 13. januar forsøkte å mekle fram varig våpenhvile etter at en våpenhvile trådte i kraft ett døgn tidligere.

En knapp uke senere, 19. januar, ble det holdt en internasjonal fredskonferanse i Berlin. Imidlertid møttes ikke Libyas FN-støttede statsminister Fayez al-Serraj og opprørsleder Khalifa Haftar ansikt til ansikt. De to leder hver sin konkurrerende regjering.

  • Les også: Var det riktig av Norge å slippe 588 bomber over Libya? Her er fem spørsmål og svar om Libya-rapporten

Årevis med kaos

Oljerike Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime. Norske kampfly var sentrale, og slapp totalt 588 bomber over landet.

Siden har en rekke militsgrupper kjempet om makten, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

Mange migranter som interneres i landet blir utsatt for tortur, voldtekt og andre grufulle overgrep.

I 2019 ble situasjonen ytterligere forverret da opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans milits gikk til angrep på hovedstaden Tripoli.

Haftar støttes av Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater, Egypt og Jordan, og LNA-militsen har et stort antall leiesoldater fra Russland og Sudan i sine rekker.

Statsminister Fayez al-Sarraj og hans regjering har Tyrkia og Qatar i ryggen, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sendt tidligere i år soldater til landet.

Les også

  1. Våpen, soldater og gassleting. Kampen om Middelhavets skjulte gull foregår nå også i Libya.

  2. Aftenposten mener: Stormaktene må fortsette arbeidet for fred i Libya

Les mer om

  1. Krig
  2. Libya
  3. FN