Verden

Isfront i Kongressen: Trump tok ikke Pelosi i hånden. Hun rev talen hans i to.

NEW YORK (Aftenposten): USA har gått fra å være et «blodbad» til å bli en suksesshistorie på tre år, ifølge Donald Trump. Nattens tale ga en forsmak på valgkampstrategien.

Her river Pelosi talen i stykker Foto: Patrick Semansky, AP / NTB scanpix

 • Øystein Kløvstad Langberg
  USA-korrespondent

USAs president Donald Trump holdt i natt sin tredje tale om unionens tilstand i Kongressen.

Stemningen i salen var svært anstrengt og vitner om at forholdet mellom demokrater og republikanere er på et bunnivå som følge av den bitre riksrettsprosessen.

Enkelte demokrater boikottet hele talen. Noen valgte å forlate den underveis.

Ifølge amerikanske medier har ikke Trump snakket med Nancy Pelosi, demokrat og speaker i Representantens hus, på over fire måneder. I forbindelse med talen tirsdag kveld var det ventet at de kom til å hilse på hverandre. Pelosi rakte ut en hånd rett før Trump skulle til å tale, men presidenten så ut til å ignorere den.

Etter at han var ferdig med talen, var det Pelosis oppførsel som vakte oppsikt. Hun tok kopien av talen Trump hadde gitt henne og rev den i to bak presidentens rygg, foran TV-kameraene.

– Det var det mest høflige å gjøre med tanke på alternativene, uttalte Pelosi etterpå, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nevnte ikke riksrett

Riksrettssaken er en av årsakene til at forholdet er så dårlig. Før jul ble Trump den tredje presidenten i USAs historie til å bli stilt for riksrett i Representantenes hus.

Under riksrettssaken i Senatet har republikanerne imidlertid styrt showet, og onsdag er det ventet at Trump vil bli frikjent med stor margin.

Presidenten nevnte ikke riksrettssaken med et ord i talen sin. I stedet brukte han mye tid på å skryte av hvor bra det går med USA og særlig med økonomien.

– Sammenlignet med mange av dem som har hatt denne jobben før meg, holder jeg mine løfter. Vi gjør jobben vår, sa Donald Trump under talen. Foto: Leah Millis, Reuters/NTB scanpix

Han leste opp en lang smørbrødliste med økonomisk statistikk og trakk blant annet frem at arbeidsledigheten i USA er den laveste på over et halvt århundre.

Han nevnte imidlertid ikke at ledigheten også falt kraftig under president Barack Obama. Da Obama tok over midt under finanskrisen, lå den på 7,8 prosent. Da Trump tok over hadde den falt til 4,7 prosent. Nå ligger den på 3,5 prosent.

Les også

Kjempeopptur for Buttigieg, skuffelse for Biden og krise for Iowa. Dette er det viktigste fra det første nominasjonsvalget.

– Storartet comeback

– Jobbmarkedet boomer. Inntektene skyter i været. Fattigdommen stuper. Kriminaliteten faller. Tilliten øker. Landet vårt blomstrer og er høyt respektert igjen, slo Trump fast.

Før talen strakk Pelosi tilsynelatende ut en hånd, men Trump så ikke ut til å være interessert i et håndtrykk. Foto: Susan Walsh, AP/NTB scanpix

Han skrøt også av den nye handelsavtalen med Mexico og Canada, av skattekutt og økte forsvarsbudsjetter.

Kontrasten var stor til presidentens tiltredelsestale fra 2017. Der tegnet Trump et dystert bilde av et falleferdig land der rustne fabrikker lå «spredt som gravsteiner i landskapet». Trump lovet å stoppe «dette amerikanske blodbadet».

Nå snakker han om «fantastiske resultater» og «et storartet amerikansk comeback».

Best valgkampstrategi

Mange mener at den sterke økonomien er Trumps beste kort i valgkampen til høsten.

Dersom Trump klarer å holde seg til dette optimistiske budskapet, uten stadig å vikle seg inn i unødvendige kontroverser, kan det øke muligheten for gjenvalg betydelig.

Meningsmålinger viser at økonomien er det politikkområdet der Trump nyter størst tillit blant amerikanere flest.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Riksrett
 4. Donald trump

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Vil tiltale Trump for maktmisbruk og blokkering av Kongressen. Alt ligger til rette for tredje riksrettssak i USAs historie.

 2. VERDEN

  Historisk vedtak ventet onsdag kveld: Alt til rette for intens, bitter og heftig debatt om riksrett

 3. LEDER

  Aftenposten mener: Riktig med riksrett mot Trump

 4. VERDEN

  Tiltalen mot Trump oversendes til Senatet

 5. VERDEN

  Demokratene og eksperter: Trumps forsvarere fører en absurd argumentasjon som ville gjort Watergate lovlig

 6. VERDEN

  Trump kaller riksrett et kupp i brev til Pelosi