Det kalles et skrekkscenario. Nå avkreves Boris Johnson svar på hvor ille det faktisk kan bli.

Er «Operation Yellowhammer» gammelt nytt eller et helt ferskt skrekkscenario for brexit? Den britiske regjeringen prøver å dysse ned lekkasjene fra det topphemmelige dokumentet.

Britenes statsminister, Boris Johnson, har reist land og strand rundt de siste ukene. Nå legges det press på ham for å gi sin versjon av hva som faktisk vil skje dersom det blir en «no deal-brexit».

Denne uken skal Boris Johnson for første gang som statsminister møte Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrikes president, Emmanuel Macron. Da vil han gjøre et nytt forsøk på å få til en avtale med EU for å unngå «hard brexit».

Johnson har allerede sendt brev til EU-president Donald Tusk. I brevet krever han at EU går med på en «alternativ» ordning for grensen mellom Nord-Irland og Irland, men uten at den alternative ordningen er nærmere beskrevet.

En nedlagt flyplass ble brukt da myndighetene gjorde en brexit-test i januar. Tanken var å finne ut hva som vil skje med vogntogtrafikken over den engelske kanal dersom Storbritannia går ut av EU uten noen ny avtale.

Delikat lekkasje

Opptakten til ukens toppmøter kunne vært bedre for Johnson. De siste ukene har britenes ferske statsminister reist land og strand rundt for å forsikre om at britenes utmeldelse fra EU er i trygge hender. Derfor har lekkasjene i The Sunday Times om «Operation Yellowhammer» (Operasjon gulspurv) skapt store overskrifter.

Kodenavnet brukes om mulige konsekvenser for Storbritannia dersom landet forlater EU brått og uten noen avtale med EU 31. oktober: kaos i havnene, problemer med mat- og drivstofforsyningen og økte priser er bare noen av dem, ifølge det topphemmelige regjeringsdokumentet.

– Dette er ikke «prosjekt frykt», det er den mest realistiske vurderingen av hva folk risikerer med no deal, sier en anonym kilde i regjeringsapparatet til Sunday Times.

Helt fra tiden før folkeavstemningen i 2016 har motstanderne av EU-utmeldelse blitt anklaget for å prøve å selge inn et «prosjekt frykt», et dommedagsscenario for hva som vil skje idet britene forlater EU.

Statsråd Michael Gove, som har ansvar for brexit-forberedelsene, sier at regjeringen er kommet lenger i forberedelsene enn det som står i de lekkede dokumentene.

Dette viser rapporten

Dokumentene i lekkasjen tegner nemlig et dystert bilde av et uforberedt Storbritannia i tilfelle britene forlater EU uten avtale 31. oktober. Her er noen av punktene:

  • Opp mot 85 prosent av lastebilene som skal over Den engelske kanal risikerer å være uforberedt på fransk fortolling og kan bli stående i kø i 1,5 til 2,5 dager.
  • Siden 3/4 av medisinene kommer over kanalen, kan kaos på grensen føre til mangel på medisiner i en periode på seks måneder.
  • Mindre utvalg i matbutikkene og høyere priser.
  • Uten noen avtale med EU vil deling av persondata med EU-land stoppe opp.
  • Det er ventet folkelige protester rundt om i landet som politiet må ta seg av.
  • Det vil trolig bli innført toll og reguleringer på handelen mellom Nord-Irland og Irland, noe som vil være kontroversielt og ramme det lokale næringslivet.
  • De fleste bedrifter er i stor grad uforberedt på en hard brexit, mye på grunn av brexit-trøtthet over lang tid.
  • 282 fiskefartøyer fra EU-land kan komme til å befinne seg i «ulovlig» britisk farvann på brexit-dagen.
Les også

Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.

«Gammelt»

De siste tre årene er det kommet en rekke advarsler om hva brexit vil bety for vareforsyning, for freden i Nord-Irland og rettighetene til EU-borgere. Brexit-forkjemperne, med Boris Johnson og Michael Gove i spissen, har avvist disse beskrivelsene og kalt dem overdrivelser.

Nå prøver begge å dysse ned den delikate lekkasjen fra departementskorridorene og hevder:

  1. Dette er bare et «i verste fall»-scenario.
  2. Det er gammelt nytt.
  3. 2 milliarder pund er pøst inn i britisk økonomi for å mildne konsekvensene av brexit.

Johnson har også anklaget EU-tilhengere i den forrige regjeringen for å stå bak lekkasjen.

– Dette er et absolutt «i verste fall»-scenario. Vi har gjort mange forberedelser de siste tre ukene, sa Gove.

Men kritikerne, som Labour-leder Jeremy Corbyn, er ikke overbevist og vil ha svar på hvor gammelt dette dokumentet faktisk er: Er det bare noen uker gammelt og laget etter at Johnson ble statsminister?

Corbyn krever også at regjeringen kommer med en oppdatert analyse hvis det som beskrives i lekkasjene, ikke stemmer.

Labour-leder Jeremy Corbyn krever at regjeringen offentliggjør sine vurderinger av hva som skjer i tilfelle det blir «hard brexit».

Boris Johnson har gjentatt at målet er å få til en avtale med EU. Kravet er at den såkalte reserveløsningen for den irske grensen blir skrotet. Det har EU hittil sagt kontant nei til.

– Hvis du vil ha en avtale, må du samtidig være klar for å forlate uten en, sa Johnson i en videomelding tirsdag.