Verden

Risikerer fengsel for sandtyveri på Sardinia

Sanden på Sardinia strender er populær som souvenir blant turistene. Foto: Elisa Locci / Shutterstock / NTB scanpix

Et fransk par ble tatt med 40 kilo sand i bilen. De risikerer nå opptil seks års fengsel for tyveriet, skriver BBC.

  • Marthe Øvergård

Paret som var på ferie i Italia, sier de ikke var klar over at det var forbudt å ta med sand hjem som souvenir, ifølge BBC.

Franskmennene skulle til å kjøre om bord i en ferge som går mellom Sardinia og Frankrike da lokale myndigheter gjorde funnet, skriver den britiske kringkasteren.

I bilen fant politiet 14 plastflasker stappet med sand fra en strand i Chia, sør på Sardinia, skriver de videre.

Den hvite sanden på Sardinia er sett på som et offentlig gode, og det er forbudt å fjerne den fra øya. Å fjerne sand kan virke relativt harmløst, men Pierluigi Cocco, miljøforsker fra Sardinia, forklarer problemet sånn til BBC:

– Bare en brøkdel av turistene som besøker Sardinia, bruker tid på grave opp 40 kilo sand. Men hvis du multipliserer halvparten av mengden med fem prosent av de én million turistene som besøker øya hvert år, da vil strendene bli betydelig redusert i løpet av et par år.

Dette bildet ble delt på sosiale medier i forbindelse med beslaget:

Frakter sanden tilbake

Øya har i mange år slitt med turister som tar med seg minner fra de langstrakte, hvite strendene. Og 1. august 2017 måtte de innføre lover som gjorde det ulovlig å fjerne sand. Den åpnet for å straffe turister med bøter opp til 3000 euro (rundt 30.000 kr), skriver ABCnyheter.

Ifølge italienske The Local har lokale myndigheter og miljøeksperter slått seg sammen med Olbia flyplass for å returnere sand, småsteiner og skjell fra turistenes bagasje til stranden.

I løpet av de siste 10 årene har de ansatte på flyplassen beslaglagt rundt ti tonn sand. Og Olbia er bare én av tre flyplasser på øya.

Les mer om

  1. Naturvern
  2. Italia