Verden

Trump til Putin: – Ikke bland dere inn i valget

President Donald Trump skrøt av et «veldig, veldig godt» forhold til Vladimir Putin da de to møttes på sidelinjen av G20-toppmøtet i Osaka fredag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump skrøt av forholdet til russiske Vladimir Putin og fleipet om russisk valginnblanding da de to møttes i Japan.

  • NTB

– Ikke bland dere inn i valget, sa Trump med et glis om munnen da de to presidentene satte seg ned til samtaler på sidelinjen av G20-toppmøtet i Osaka fredag.

Bemerkningen var et svar på et spørsmål fra en reporter som lurte på om Trump kom til å komme med en slik advarsel i forbindelse med presidentvalget i USA neste år.

– Det er en stor ære å være med president Putin, sier Trump, som sist møtte Putin på tomannshånd i Helsingfors i juli i fjor.

Møtet er det første siden en føderal etterforskning i USA la frem omfattende bevis for russisk innblanding i valget som brakte Trump til Det hvite hus i 2016. Under toppmøtet i fjor nektet presidenten å støtte vurderingene fra amerikansk etterretning og sa i stedet at han tror på Putin.

Putin har benektet at Russland blandet seg inn i valget.

– Vi har et veldig, veldig godt forhold, sier den amerikanske presidenten og legger til at han skal diskutere handel og nedrustning med Putin.

Etterforsket innblandingen

I februar 2018 ble 13 russere og 3 russiske selskaper siktet for å ha forsøkt å påvirke politiske prosesser, blant annet det amerikanske valget i 2016. Innblandingen skal ha vært et forsøk på å påvirke valgresultatet i Trumps favør.

De anklages blant annet for å ha kjøpt reklameplass på nettet i amerikanske navn for å påvirke velgernes holdninger. Og for å ha brukt falske amerikanske profiler på sosiale medier.

Fredag og lørdag møtes lederne for verdens 19 største økonomier samt EU til G-20 toppmøte i Japan. Japans statsminister Shinzo Abe er vert for møtet.

Temaene som skal diskuteres er blant annet helsetilstanden til den globale økonomien, verdenshandelen, energi og miljø.

Les også

  1. Mueller vitner for justiskomiteen. Demokratene håper det skal gå i deres favør.

  2. Flere demokratiske presidentkandidater oppfordrer til riksrett mot Trump

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Vladimir Putin
  3. Donald Trump