Trump til Putin: – Ikke bland dere inn i valget

USAs president Donald Trump skrøt av forholdet til russiske Vladimir Putin og fleipet om russisk valginnblanding da de to møttes i Japan.

President Donald Trump skrøt av et «veldig, veldig godt» forhold til Vladimir Putin da de to møttes på sidelinjen av G20-toppmøtet i Osaka fredag. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
  • NTB

– Ikke bland dere inn i valget, sa Trump med et glis om munnen da de to presidentene satte seg ned til samtaler på sidelinjen av G20-toppmøtet i Osaka fredag.

Bemerkningen var et svar på et spørsmål fra en reporter som lurte på om Trump kom til å komme med en slik advarsel i forbindelse med presidentvalget i USA neste år.

– Det er en stor ære å være med president Putin, sier Trump, som sist møtte Putin på tomannshånd i Helsingfors i juli i fjor.

Møtet er det første siden en føderal etterforskning i USA la frem omfattende bevis for russisk innblanding i valget som brakte Trump til Det hvite hus i 2016. Under toppmøtet i fjor nektet presidenten å støtte vurderingene fra amerikansk etterretning og sa i stedet at han tror på Putin.

Putin har benektet at Russland blandet seg inn i valget.

– Vi har et veldig, veldig godt forhold, sier den amerikanske presidenten og legger til at han skal diskutere handel og nedrustning med Putin.

Etterforsket innblandingen

I februar 2018 ble 13 russere og 3 russiske selskaper siktet for å ha forsøkt å påvirke politiske prosesser, blant annet det amerikanske valget i 2016. Innblandingen skal ha vært et forsøk på å påvirke valgresultatet i Trumps favør.

De anklages blant annet for å ha kjøpt reklameplass på nettet i amerikanske navn for å påvirke velgernes holdninger. Og for å ha brukt falske amerikanske profiler på sosiale medier.

Fredag og lørdag møtes lederne for verdens 19 største økonomier samt EU til G-20 toppmøte i Japan. Japans statsminister Shinzo Abe er vert for møtet.

Temaene som skal diskuteres er blant annet helsetilstanden til den globale økonomien, verdenshandelen, energi og miljø.