Verden

Den russiske koronavaksinen splitter verden. Over halvparten av russere vil ikke ta den.

MOSKVA/KRASNOGORSK (Aftenposten): Noen vil ha den, andre frykter den. Den russiske vaksinen splitter verden – og russere. Over halvparten av russerne vil ikke selv ta den russiske vaksinen.

På dette kjøkkenet har familien Krazjev tilbrakt mye tid mens koronaviruset herjet i Russland. Nå anbefales lærere og leger å ta den nye russiske vaksinen. Men lærer og mamma Dzjamilja Krjazjeva (39) er svært skeptisk. Her sammen med Ruslan Krjazjev (10) (fra venstre), Milana Krjazjeva (14), Anatolij Krjazjev (45) og Aslan Krjazjev (5), Foto: Polina Jedakova

  • Helene Skjeggestad
    Korrespondent i Russland
  • Tatjana Solovjova

Dzjamilja Krjazjeva (39) stikker hånden ned i sidelommen på en svart- og rosamønstret ryggsekk. Opp trekker hun to munnbind. Det ene er florlett hvitt, det andre hvitt og blått.

Den blide geografilæreren, som har på seg et langt, grønt skjørt og som har pyntet seg med en fjærøredobb, tar det hvite munnbindet på seg før hun begynner å le.

– Og sånn skal vi altså gå rundt, sier hun, og legger til:

– Man kan undres hvor godt dette egentlig beskytter. Det gjelder egentlig alt myndighetene foretar seg under denne pandemien.

Dzjamilja tar imot Aftenposten i den nyoppussede leiligheten i Krasnogorsk, en forstad til Moskva. Nylig passerte Russland én million smittede av COVID-19. Myndighetene i alle land venter nå på at en vaksine skal være på plass slik at verden sakte kan vende tilbake til det normale.

Men innbyggerne er ikke nødvendigvis klare til å akseptere vaksinen når den kommer.

Les hele saken med abonnement