Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten

Egyptiske myndigheter har sendt en advarsel til journalister om at deres dekning av demonstrasjonene mot president Sisi, vil bli «nøye overvåket».

Det egyptiske regimet advarer mediene om at dekningen av demonstrasjonene mot president al-Sisi vil bli nøye overvåket.

Egyptiske mediemyndigheter advarte journalister søndag om at de overvåker all dekning av demonstrasjonene mot president Abdel-Fattah al-Sisi.

Advarselen kom bare timer etter at den siste demonstrasjonen lørdag ble oppløst av politiet ved hjelp av tåregass.

Det samme medieorganet har ansvaret for å akkreditere utenlandske medier. I advarselen heter det at overvåkingen skal sikre at mediene forholder seg til «profesjonelle koder» i dekningen, og at mediene må sørge for at synspunkter fra begge sider blir likt presentert, inkludert statens synspunkter.

Hundrevis av mennesker deltok lørdag i en sjelden demonstrasjon i havnebyen Suez. Det var andre kveld på rad med demonstrasjoner mot den sittende presidenten med krav om at han må gå av.

Alle medier kontrollert

Regjeringen forbød alle offentlige demonstrasjoner i 2013, kort tid etter al-Sisi styrtet den demokratisk valgte presidenten Mohamed Mursi. Siden har de som har våget å ta til gatene, raskt blitt arrestert og dømt til årelange fengselsstraffer.

I uttalelsen til mediene heter det at «sosiale medier ikke bør regnes som kilder til nyheter, på grunn av en rekke falske kontorer og fabrikasjoner».

I Egypt er alle aviser og TV-kanaler kontrollert av regjeringen eller militæret, og det har knapt vært noen dekning av demonstrasjonene. Sosiale medier har derfor vært avgjørende for å få ut autentiske videoer av hendelsene. Samtidig har det også fremkommet falsk informasjon på sosiale medier, inkludert videoer av demonstrasjoner fra flere år tilbake.

Demonstranter i Kairo holdt en sjelden demonstrasjon mot det sittende regimet i Egypt fredag.