Antwerpen fjerner statue av kong Leopold II etter protester

En statue av kong Leopold II er fjernet i den belgiske havnebyen Antwerpen bare dager etter at antirasistiske demonstranter helte maling på den.

Flere statuer av kong Leopold, som denne i Brussel, er blitt utsatt for hærverk den siste tiden. Tirsdag ble en statue av den gamle kolonikongen fjernet i Antwerpen.
  • NTB-AFP

Statuer av kongen som regjerte fra 1865 til 1909, har igjen vært mål for protester, aktivisme og hærverk. Fra 1885 var han også enehersker over det som i dag er Kongo. Kolonien var kongens personlige eiendom, men ble styrt så brutalt at den belgiske staten overtok i 1908.

Etter at George Floyd døde som følge av en brutal pågripelse i USA, har det vært store demonstrasjoner mange steder i verden. Det har også blåst nytt liv i innsatsen for å fjerne minnesmerkene over den gamle kolonikongen.

Britene er også i gang

Studenter krever at universitetet i Oxford fjerner en statue av Cecil Rhodes. Rhodes var sentral i det britiske imperiets aktiviteter i sørlige Afrika.

Studentkampanjen «Rhodes Must Fall» har pågått siden 2015, men har fått større aktualitet i forbindelse med den globale bevegelsen mot rasisme som har skutt fart etter drapet på afroamerikanske George Floyd i USA. Gruppen ser statuen som et symbol på rasisme.

Cecil Rhodes bidro på 1800-tallet til utvidelsen av det britiske imperiet i det sørlige Afrika og var statsminister i Kappkolonien fra 1890 til 1896. Han tjente en formue på gruvedrift og stiftet British South Africa Company, som i sin tur sto bak opprettelsen av Rhodesia i det som i dag er Zimbabwe og Zambia.

I sitt testament skrev han blant annet at angelsakserne var «den fremste rasen i verden», og at «jo mer av verden vi bebor, dess bedre er det for menneskeheten».