Irans utenriksminister på overraskelsesbesøk i vertsbyen for G7-toppmøtet

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif har forlatt Frankrike rundt fire timer etter at han landet. Han skal blant annet ha møtt Frankrikes president Emmanuel Macron.

Iranske tjenestepersoner går om bord i jetflyet etter et rundt fire timer langt besøk i Frankrike.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif landet med jetfly i Biarritz søndag ettermiddag, bekrefter iranske myndigheter. Talsperson for det iranske utenriksdepartementet, Abbas Mousavi, opplyser at Zarif ikke er der for å snakke med USAs president Donald Trump eller hans delegasjon, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters’ kilder var Zarif i samtaler med Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian søndag. I løpet av samtalene som varte i rundt tre og en halv timer, skal han også ha snakket i 30 minutter med president Emmanuel Macron.

En fransk tjenesteperson opplyser til nyhetsbyrået AFP at det er Frankrike som har invitert Zarif for å forsøke å lette spenningen rundt atomprogrammet.

Mellom fire og fem timer etter at flyet landet, har det forlatt Frankrike, skriver Reuters.

Les også

Trump møtte Johnson for første gang på G7-toppmøtet: – Han trenger ikke råd, han er riktig mann for jobben

Irans utenriksminister Javad Zarif besøkte Oslo denne uken. Her er han avbildet i regjeringens representasjonsbolig på torsdag.

Macron: Har ikke mandat til å snakke med Iran

Det overraskende besøket kommer kun dager etter at Frankrikes president, Emmanuel Macron, hadde et møte med Zarif i Paris. Det skjedde fredag, dagen etter at den iranske utenriksministeren hadde vært i Oslo.

Franske kilder sa tidligere søndag at G7-lederne hadde gitt Macron mandat til å snakke med Iran for å redusere spenningen i Persiabukta, og forhindre at Iran utvikler atomvåpen. Macron benektet at han har fått et mandat fra G7 til å snakke med Iran før det ble kjent at Zarif hadde landet i Biarritz. Han vil likevel ha en dialog med iranerne.

– G7 er en uformell klubb. Det finnes ikke noe som heter mandat som noen i G7 gir noen andre i G7, sa Macron.

I stedet vil han fortsette dialogen med Iran i Frankrikes navn, men i lys av det som er drøftet på G7-møtet i Biarritz, der Iran er et tema søndag.

– Som president for G7 har presidenten fått fullmakt til å diskutere med Iran og sende en melding til iranske myndigheter, opplyste en fransk diplomat, uten å gi ytterligere detaljer.

Les også

Diktaturet med det milde ansiktet | Therese Sollien

Flyet, som har Irans riksvåpen på halefinnen, var søndag ettermiddag parkert på flyplassen ved Biarritz.

– Har ikke gått med på noe

USAs president Donald Trump ville ikke svare på pressens spørsmål om den iranske utenriksministerens ankomst umiddelbart etter landing.

Tidligere søndag uttalte han at han ikke har gått med på å sende noe felles G7-budskap, men at han ikke har noen innvendinger mot at andre snakker med Iran.

– Man kan ikke stoppe mennesker fra å prate. Hvis de vil prate, så kan de prate, sier Trump.

Han understreket at han vil støtte franske forsøk på å kontakte Iran for å redusere spenningen, slik han også støtter japanske forsøk.

Frankrikes president Emmanuel Macron (t.v.) og USAs president Donald Trump (t.h.) under G7-toppmøtet i Biarritz i Frankrike.

Økt spenning

Spenningen har økt betraktelig de siste månedene mellom Iran, USA og EU-landene. Trump trakk i mai i fjor USA ut av atomavtalen med Iran. Den ble i 2015 fremforhandlet med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU, og trådte i kraft året etter.

USA gjeninnførte sanksjoner mot Iran etter at Trump-administrasjonen trakk USA ut av den internasjonale atomavtalen på grunn av bekymring for Irans missilprogram og regionale innflytelse.

Konfliktnivået har de siste månedene også økt kraftig i farvannene rundt Hormuzstredet, der flere skip er blitt angrepet, inkludert to fartøyer med tilknytning til Norge.