Verden

Liten støtte til Libya-operasjon

Samtidig som NATO vurderer pengestøtte til Libya-opprørerne, er befolkningen i flere NATO-land skeptiske til bombingen.

I dette huset bodde Gadafis sønn Saif al Arab som ble drept i et Nato-angrep. SCANPIX

 • Lars Inge Staveland

Det viser en fersk meningsmåling utført av Harris Online for Financial Times i seks NATO-land.

Skepsisen er størst i Italia og USA. Bare 32 prosent av amerikanerne støtter krigen, mens 37 prosent er imot. I Italia, som først ble med i krigen 25. april, er det enda færre som slutter opp om krigen — bare 29 prosent.

Flyforbudsone

Det var Frankrike og Storbritannia som presset hardest på for å få gjennom FNs sikkerhetsresolusjon 1973. Den ga mandat til å ta ibruk «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile i Libya, og ble vedtatt 17. mars.

Et døgn etterpå tok de første flyene på vingene for å håndheve en flyforbudsone. Etter et par dager sendte, Norge seks F16-fly til Kreta for å delta i bombingen.

Alle partier på Stortinget støtter Libya-operasjonen, men i regjeringspartiet SV tar stadig flere til orde for å revurdere denne støtten. Partiet skal til helgen på nytt ta stilling til krigen.

Les også :

Les også

SV-opprør mot Libya-bombing

Norge er ikke omfattet av undersøkelsen til Financial Times, men Aftenposten gjennomførte i starten av april en undersøkelse om temaet, som viste at 7 av 10 nordmenn støtter at Norge er med på å håndheve flyforbudet over Libya ved å sende kampfly til landet. Om opinionen i Norge nå har snudd, er foreløpig uklart.

— Økende skepsis i Italia

Ifølge Financial Times-undersøkelsen er det kun i Storbritannia, Frankrike og Spania at det er flere som støtter krigen enn som går imot. 40 prosent støtter krigen i Frankrike, mens 37 prosent er for krigen i Storbritannia. 6241 personer er spurt, og målingen er utført mellom 30. mars og 4. april.

En italiensk meningsmåling utført for avisen Corriere della Sera, viser at skepsisen til operasjonen var enda større etter at Italia gikk inn i krigen. Bare 19 prosent støttet da krigen, mens 76 prosent var imot.

Til tross for intensiv flybombing har ikke opprørerne maktet å tvinge Muammar Gadafis styrker til retrett.

I dag reiser USAs utenriksminister Hillary Clinton til Roma på Nato-møte, blant annet for å diskutere pengestøtte til Libyas opprørere.

Bistandsskip måtte forlate desperate

NATOs militæraksjon, hvor Norge bidrar med seks F16-fly, er nå inne i sin sjuende uke. Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har denne uken gjort det klart at det er uaktuelt for NATO å sette en bestemt sluttdato for operasjonen, selv om bidragslandet Italia sier en exitdato nå må fastsettes.

I går kveld måtte bistandsskipet Red Star One forlate havnebyen Misrata uten å få med seg alle de sårede, gjestearbeiderne, migrantene og journalistene det var ment å hente ut fra den krigsherjede byen.

Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM opplyser ifølge NTB at skipet fikk med seg 800 personer, men måtte la flere hundre personer bli stående igjen.

– Vi gjorde så godt vi kunne, og tok med alle vi kunne på svært kort tid, sier Othman Belbeisi i IOM.

– Hundrevis av libyske sivile prøvde også å ta seg om bord i skipet, desperate etter å komme seg ut av Misrata. Men med begrenset kapasitet måtte rampen heises opp slik at skipet kunne legge fra kai, heter det en i en uttalelse fra organisasjonen.

 1. Les også

  - Gadafis sønn drept i NATO-angrep

 2. Les også

  Tror NATOs mål er å ta livet av Gadafi

 3. Les også

  -Ja, vi bombet Gadafi

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Fra falske nyheter til folkemord. Disse fem spørsmålene må besvares før Norge kan legge Libya-krigen bak seg

 2. VERDEN

  Frankrike hardt ut mot Tyrkias opptreden i Libya

 3. VERDEN

  I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya

 4. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 5. NORGE

  Libya-rapporten: Norske myndigheter manglet kunnskap om situasjonen

 6. VERDEN

  Her signerer Erdogan våpenet som har gjort krigen i Libya farligere