Kvinner tar opp kampen mot «Europas siste diktator»

Tre kvinner utfordrer mannen som er kjent som Europas siste diktator, Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Da Svetlana Tikhanovskaja (midten) innledet valgkampen i hovedstaden Minsk, sto Maria Kolesnikova ved hennes side. Hun ledet tidligere valgkampen til den fengslede banksjefen Viktor Babariko. Veronika Zepkalo, som er gift med forretningsmannen Valerij Tsepkalo, var også på plass. Tsepkalo forsøkte også å bli kandidat, men ble nektet.
  • NTB

Lukasjenko har styrt Hviterussland med hard hånd de siste 26 årene og ryddet politiske motstandere av veien ved å kaste dem i fengsel.

9. august skal det holdes presidentvalg i landet, og nå har tre kvinner tatt opp kampen mot den 65 år gamle diktatoren som håper på gjenvalg.

37 år gamle Svetlana Tikhanovskaja har sendt barna sine ut av landet og er den eneste fra opposisjonen som har fått tillatelse til å stille som kandidat.

Den tidligere språklæreren viderefører dermed ektemannen Sergej Tikhanovskijs kamp. Den kjente bloggeren sitter fengslet og deler skjebne med mange andre kritiske røster i Hviterussland.

President Aleksandr Lukasjenko har styrt Hviterussland med hard hånd i 26 år og kalles «Europas siste diktator». Politiske motstandere fengsles, men nå utfordres han av tre modige kvinner.

Demonstrasjoner

Tusenvis av hviterussere har de siste ukene demonstrert med krav om demokrati og frihet i den tidligere sovjetrepublikken, som ligger mellom Russland og EU-landet Polen.

Hundrevis er kastet i fengsel, men nå skjer likevel det som mange for kort tid siden anså som utenkelig. Tikhanovskaja har alliert seg med to andre kvinner som representerer kandidater som den statlige valgkommisjonen har avvist.

Politiet pågrep flere demonstranter som 14. juli forsøkte å protestere mot at opposisjonskandidater nektes å stille i presidentvalget.

Da Tikhanovskaja innledet valgkampen i hovedstaden Minsk, sto Maria Kolesnikova ved hennes side. Hun ledet tidligere valgkampen til den fengslede banksjefen Viktor Babariko.

37 år gamle Svetlana Tikhanovskaja samler stadig flere hviterussere i sin kamp for å bli kvitt landets mangeårige president Aleksandr Lukasjenko. Her under et valgkampmøte i Hlybokaje fredag.

Veronika Zepkalo, som er gift med forretningsmannen Valerij Tsepkalo, var også på plass. Tsepkalo forsøkte å bli kandidat, men ble nektet.

Kraftfullt budskap

Lukasjenko har ingen historikk for å ta kvinnelige politikere på alvor, men nå står han overfor en trio som utfordrer hans mannsdominerte regime.

– Det er en allianse uten program, men med et kraftfullt budskap. Hviterussland trenger endringer slik at folk kan få velge fritt, sier Maryna Rakhlei i tankesmia Marshall Fund i Berlin.

Unge demonstranter holder opp bilder av de tre kvinnene som er blitt et symbol på motstanden mot det sittende regimet.

– Som i det tidligere Øst-Tyskland er nå viljen til endring stor nok, tror hun.

– Det minner om den tiden da eliten ikke fikk med seg hva som faktisk skjedde i samfunnet, og plutselig ble muren revet, sier Rakhlei.

Trusler

– Noe er på gang nå, proklamerte Tikhanovskaja nylig i et TV-intervju.

Tidlig i valgkampen sto hun gråtende frem og fortalte om truslene om at hun ville miste barna på ti og fire år dersom hun ikke trakk seg.

Nå er tårene borte og uttrykket bestemt når hun innstendig oppfordrer sine landsmenn til å avgi stemme og forhindre at Lukasjenko får fornyet tillit gjennom et alt annet enn demokratisk valg.

Les også

En diktator trekker seg tilbake for å trekke i trådene | Erika Fatland

– Stem på meg, sier hun og lover å løslate alle politiske fanger dersom hun vinner.

Valgkampen hennes ledsages av videoer og protestsanger med titler som «Muren kollapser», og oppslutningen er tilsynelatende økende.

Økonomisk og sosial krise

– Vi opplever for tiden en unik politisering i samfunnet, sier analytikeren Artjom Sjraibman i Minsk.

Hovedårsaken er den dype økonomiske og sosiale krisen i landet, som er svært avhengig av Russland, tror han.

15. juli sto innbyggere i Minsk i lange køer utenfor landets valgkommisjon for å avlegge skriftlige klager på at flere opposisjonskandidater nektes å stilles i presidentvalget i august.

Lukasjenko har reell støtte fra mellom 20 og 25 prosent, anslår Sjraibman.

Meningsmålinger gjengitt i statlige medier gir presidenten over 70 prosent oppslutning, mens opposisjonen hevder at han bare har 3 prosent av folket i ryggen.

Les også

Folkefest, ishockey og treplanting. Europas «siste diktator» sjokkerer med koronahåndtering.

– Det er vi som er majoriteten, sier Tikhanovskaja, som også anklager Lukasjenko for å skjule omfanget av koronakrisen i Hviterussland.

– Jeg misliker det faktum at folk dør av koronaviruset, og at de som har makten, skjuler det reelle omfanget, sier hun.

Har endret alt

Lukasjenko har fra første stund forsøkt å avdramatisere hvor farlig koronaviruset er, og har sagt at folk må fortsette å jobbe fordi de økonomiske konsekvensene av nedstengning er enda farligere.

– Koronaviruset har endret alt, sier Rakhlei, som viser til at presidenten har snakket nedsettende om ofrene for viruset.

Lukasjenko, som er kjent for sin karakteristiske bart, fotografert under en omvisning på en militærbase i Maryina Gorka 24. juli.

Mange hviterussere har derfor fått et annet syn på Lukasjenko, som tidligere har forsøkt å fremstille seg selv som nasjonens far som har omtanke for alle, mener hun.

Tikhanovskaja mener at hviterusserne nå har to valg:

– Fortsett å leve i fattigdom, eller gjør Hviterussland til det landet vi fortjener å leve i.