Verden

Iran testet langdistansemissil

Og vurderer et lovforslag å stenge oljetrafikken i Hormuzstredet til sanksjonsvennlige land, etter at nye sanksjoner mot landets oljeeksport trådde i kraft søndag.

Dette bildet av det iranske nyhetsbyrået Fars skal vise rakettøvelsen på en uidentifisert lokasjon i Iran tirsdag. Det er ikke mulig å verifisere nøyaktig når eller hvor bildet er tatt.
  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

Iran varslet tirsdag at landet testet flere langdistanse-missiler under en militærøvelse.

Samtidig vurderer de et lovforslag som innebærer å stoppe alle oljetankere som frakter olje til land som støtter sanksjonene mot Iran.

Sanksjoner trer i kraft

Missil-testene kommer like etter at EUs sanksjoner mot iransk oljeeksport trer i kraft. EU vedtok i januar i år at alle oljekontrakter med Iran skal avsluttes før 1. juli som et mottiltak mot iranernes atomprgram. Torsdag forrige uke kom også amerikanerne med nye sanksjoner, men besluttet å unnta Kina og Singapore i seks måneder fordi landene har redusert importen av iransk olje.

Les også

Den persiske gulf kan eksplodere hvis Iran stenger Hormuzstredet

Ifølge nyhetsbyrået AP vil missilene Iran testet, kunne treffe amerikanske skip i den persiske gulfen. Mer enn en tredjedel av verdens olje som fraktes med båt sendes gjennom Hormuzstredet, som amerikanerne patruljerer.

Øker tilstedeværelsen

Iran har flere ganger truet med å stenge Hormuzstredet. Nå har USA økt tilstedeværelsen sin i området, skriver The New York Times.

Mandag varslet Iran at de vurderer et lovforslag som kan få store konsekvenser for skipstrafikken gjennom Hormuzstredet. Lovforslaget innebærer at den iranske marinen vil stoppe oljetankere som skal til land som støtter sanksjonene mot Iran.

Men Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, tror ikke Iran vil finne på å stenge stredet for trafikk i fredstid.

— Da stenger de også seg selv ute. Men de er opptatt av å markere at de ikkeviker for press,ogsenderet budskap til omverdenen om at selv om de utsettes for harde sanksjoner har de ikke tenkt å bøye av for dem, sier Lodgaard, og trekker frem revolusjonen i 1979.

Amerikanske krigsskip patruljerer Hormuzstredet februar i år. Oljetankeren i bakgrunnen kan få problemer dersom Irans lovforslag om å oljetransport til sanksjonsvennlige land blir en realitet.

— Den innebar uavhengighet. Slagordet den gang var verken øst eller vest. Dehegner omsin suverenitet hele tiden.

Oljeprisen øker

Sanksjonene har ført til økte priser på råolje verden over, melder nyhetsbyrået AP. Prisen på et fat med olje krøp over 84 dollar i Asia. Investeringsselskapet Goldman Sachs spår at prisen vil stige til 115 dollar per fat innen tre måneder. Lodgaard påpeker at sanksjonene mot Iran er meget harde.

- Sanksjonene som er innført fra amerikansk og europeisk side er veldig harde. I USA er det også fremmet forslag om enda strengere sanksjoner mot Iran, sier Lodgaard.

Også fra iransk hold er det anerkjent at sanksjonene mot landet er tøffe. Visepresident Reza Rahimi ba folket om hjelp.

— I dag står vi overfor tunge sanksjoner, og vi ber folket om å hjelpe myndighetene i denne kampen, sa Rahimi til statlig TV.

Amerikanske myndigheter hevder eksporten av råolje fra Iran har sunket fra 2.5 millioner fat om dagen, til mellom 1.2 og 1.8 millioner fat.

Sentralbanksjefen i Iran, Mahmoud Bahmani, sa at Iran har forberedt seg.

— Vi har ikke vært passive. Vi har planer for å møte sanksjonene, sa han, uten å spesifisere hva planene går ut på.

Vil kunne stenge Hormuzstredet

Tirsdag møtes eksperter i Istanbul for å se om det er muligheter for samtaler på høyere nivå, skriver nyhetsbyrået AP. Tidligere forhandlinger som har pågått om landets atomprogram har endt som ventet, ifølge Lodgaard.

- De endte i ingenting.

Forskeren tror at Iran vil kunne klare å stenge det viktige Hormuzstredet i et par dager, men at de ikke ønsker å trekke USA inn i en krig.

Les også

- Obama i hemmelig kontakt med Iran

— Det ermye mulig at degreierå senke en eller flere båter. Men i så fall treffer de en rå nerve i amerikansk sikkerhetspolitikk.Helt siden president Carters tid ved maktenhar detvært amerikansk politikk at dersom noen nekter USA kontroll i den persiske gulfen, er det en krigserklæring. Jeg trorikkeIran vil greie å blokkere gulfen iflere uker, sier Lodgaard.Han tror heller ikke at Obama ønsker en militær konflikt.

— Det israelske presset på USA om å aksjonere er veldig sterkt. Vi kan ikke se bort ifra at Israel også velger å angripepå egen hånd. I så fall vil USA komme under sterkt press for å støtte Israel hvis det først braker løs. Men Obama vilhelst unngå at dette skjer før presidentvalget, fordi en ny storkrig iMidtøsten vil havidtrekkende oguforutsigbare konsekvenser. Det er mer enn han ønsker å ta innover seg nå, sier Lodgaard.

— Et israelsk angrep vil være begrenset med de militære ressursene landet rår over. Men et amerikansk militært angrep mot Iran vil være noe ganske annet, og veldig mye mer omfattende.

Les også

  1. Avviser at Iran har stoppet oljeeksporten til seks europeiske land

  2. Forsker: En opptrappingsspiral som kan føre til krig

  3. Vil boikotte Iran-olje