Verden

Protestene fortsetter i Libanon

For tredje dag på rad blokkerer demonstranter veier over hele Libanon, i protest mot regjeringens varslede sparetiltak.

Protestene mot regjeringens sparetiltak fortsetter i Libanon, der gatene i hovedstaden Beirut lørdag bar preg av nattens opptøyer. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Flere av hovedveiene inn til hovedstaden Beirut var i morgentimene lørdag blokkert av brennende bildekk, og utenfor regjeringsbygningene inne i byen begynte demonstranter å samle seg.

Flere steder var sporene etter nattens opptøyer synlig, blant annet knuste butikkvinduer og utbrente søppelcontainere.

Også i Sør-Libanon, der sjiamuslimske Hizbollah og Amal-bevegelsen har kontrollen, samlet demonstranter seg i morgentimene.

Brennende barrikader sperret også lørdag en rekke gater og veier i Libanon, der protestene mot regjeringens sparetiltak fortsetter. Dette bildet er fra hovedveien mellom Beirut og flyplassen og ble tatt fredag. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

Protesterer mot dyp, økonomisk krise

Demonstrantene protesterer mot regjeringens håndtering av den dype økonomiske krisen i landet, samt mot den politiske eliten som de ser på som korrupt.

Protestene ble utløst av et forslag om å innføre gebyr på meldingstjenester som Whatsapp, men rettes også mot høy arbeidsledighet, redusert lønn og sosiale ytelser, økt skatt, høyere priser og synkende levestandard.

Libanon har tatt imot over 1,5 millioner syriske krigsflyktninger, som har utkonkurrert mange libanesere på arbeids- og boligmarkedet.

Verdensbanken stiller krav til landet

Landet sliter med skyhøy utenlandsgjeld og budsjettunderskudd, men fikk under Pariskonferansen i april i fjor løfter om 100 milliarder kroner i økonomisk støtte. Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet stiller imidlertid krav om store sparetiltak og omfattende reformer.

Regjeringens forslag om kutt i offentlige lønninger, pensjoner og velferdsordninger møter stor motstand, men fredag ga statsminister Saad Hariri de øvrige partiene i samlingsregjeringen en frist på 72 timer til å komme opp med en løsning på krisen.

Les mer om

 1. Libanon

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Ny masseprotest mot Libanons regjering

 2. VERDEN
  Publisert:

  Parti trekker seg fra Libanons regjering

 3. VERDEN
  Publisert:

  Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut

 4. VERDEN
  Publisert:

  Libanon har fått ny regjering

 5. VERDEN
  Publisert:

  Opptøyene i Libanon fortsetter: - Vi er lut lei av alt dette

 6. VERDEN
  Publisert:

  Enighet om reformer i Libanon etter massive protester