Verden

Tory-statssekretær går ut av regjeringen

Alan Duncan trekker seg som statssekretær i britisk UD og sier han ikke kan jobbe for Boris Johnson. To statsråder har også varslet sin avgang.

Alan Duncan trekker seg for å slippe å bli sparket av Boris Johnson.
  • NTB

Beskjeden om Duncans avgang kom mandag, dagen før det er ventet at Johnson utropes som ny Tory-leder – og dermed også statsminister – etter Theresa May. Den avtroppende statssekretæren for Europa og USA har vært sterkt kritisk til Johnson, og hans avgang kommer derfor ikke som en overraskelse, skriver The Guardian.

Duncan beskyldte nylig Johnson for «foraktelig inkompetanse» etter at den antatt blivende regjeringssjefen ikke forsvarte USA-ambassadør Kim Darroch mot angrep fra president Donald Trump.

Det uvanlige er at Duncan velger å gå av på forhånd og dermed unngår å bli sparket ut av Johnson. Finansminister Philip Hammond og justisminister David Gauke har varslet at de vil gå av dersom spådommene slår til og Johnson blir bekreftet som partileder torsdag.

Boris Johnson blir sannsynligvis ny statsminister i Storbritannia.
Les også

Det kan ende i katastrofe. Men mange ser seg nødt til å gamble på Boris Johnson. | Øystein K. Langberg

– Å gå av i forkant, i tilfelle du ikke liker den som blir demokratisk valgt til leder for ditt eget parti, er absurd, skriver tidligere handelsminister Greg Hands på Twitter.

Hands støtter Johnsons motkandidat Jeremy Hunt, men mener de taktiske regjeringsavhopperne gjør det mer sannsynlig at Labour-leder Jeremy Corbyn kan ende opp som statsminister.

Les mer om

  1. Boris Johnson
  2. Britisk politikk
  3. Brexit