Verden

Maduro mener de stoppet et kuppforsøk

Venezuelas president Nicolás Maduro mener tirsdagens demonstrasjoner var et kuppforsøk, men sier de klarte å stoppe det. Nye demonstrasjoner ventes onsdag.

Venezuelas president Nicolás Maduro taler på TV tirsdag kveld. Til høyre sitter forsvarsminister Vladimir Padrino López og til venstre lederen for grunnlovsforsamlingen Diosdado Cabello.
  • NTB
  • Hedda Ovidia Stølen
  • Få siste nytt om situasjonen i Venezuela i vår direkteblogg

I en TV-sendt tale tirsdag kveld sier Maduro at Juan Guaidó og opposisjonen forsøkte å «kaste en lovlig valgt regjering», skriver CNN.

Onsdag er det ventet nye demonstrasjoner, som Guaidó kaller «Operasjon frihet».

– I morgen vil vi fortsette Operasjon frihet. Vi skal starte på den siste fasen, skriver han på Twitter og legger til at de kommer til å ha tydelig tilstedeværelse. Han oppfordrer også militæret i Venezuela til å delta i masseprotestene onsdag, ifølge AP.

Tirsdag løslot en gruppe soldater opposisjonspolitikeren Leopoldo Lopez (48), som satt i husarrest. Soldatene skulle holde vakt over politikeren, men skal ha byttet side.

Allikevel ser det ut til at majoriteten av militæret i landet forble på Maduros side under tirsdagens demonstrasjoner.

Avviser kuppforsøk

Maduro kaller demonstrasjonene kuppforsøk og hevder opposisjonen forsøkte å skape en konfrontasjon mellom venezuelanere for å rettferdiggjøre et utenlandsk inngrep.

Venezuelas myndigheter tok i bruk pansrede kjøretøyer under demonstrasjonene tirsdag.

Carlos Vecchio, som representerer Guaidó i USA, avviser at opposisjonen forsøkte å utføre et kupp onsdag. Det samme sier USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

– Jeg vil være klar til det internasjonale samfunnet: Dette er ikke et kuppforsøk. Det er en konstitusjonell prosess ledet av det venezuelanske folket under lederskap av en sivil, midlertidig president, sier Vecchio.

Les også

Venezuela-støtte i Trumps nabolag – Aktivister okkuperer forlatt ambassade i Washington

Ber om å overgi seg

Maduro sier i sin tale at han aldri kommer til å overgi seg til «imperialistiske krefter». Han gir videre skryt til militæret som «har mot til kjempe for fred» i Venezuela og at regjeringen responderte med «nerver av stål, ro og effektivitet», skriver The Guardian.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó, som av mange anerkjennes som Venezuelas legitime leder, fotografert sammen med militære på flybasen La Carlota.

Maduro sa videre følgende til opposisjonens tilhengere:

– Dette kan ikke skje uten konsekvenser. Alle de involverte må overgi seg.

Les også

Venezuelas Guaidó sett på militær flybase. Lyd fra skuddveksling er hørt.

Fortsatt støtte i hæren

Over 70 personer ble såret da det brøt ut sammenstøt mellom regjeringsstyrker og Guaidós tilhengere ved militærflybasen La Carlota i Caracas tirsdag.

Det var voldsomme sammenstøt i Caracas tirsdag. Demonstrasjonene fortsetter onsdag.

FNs generalsekretær António Guterres oppfordret tirsdag partene til å vise tilbakeholdenhet.

Guaidó er blitt anerkjent som midlertidig president av over 50 land siden januar, men Maduro sitter fortsatt ved makten nesten fire måneder senere.

Maduro har fortsatt makten på grunn av fortsatt støtte fra et flertall i militæret, noe også Guaidó mener han har.

Les mer om

  1. Venezuela
  2. Nicolás Maduro
  3. Utenrikspolitikk