Voldelige uroligheter over hele USA. Portforbud innført i 25 byer.

Over store deler av USA var det lørdag voldelige sammenstøt og mange skadede. Minst en person er skutt og drept, og flere steder settes nasjonalgarden inn.

Nasjonalgarden i Minnesota på Lake St., nær S. Chicago Ave., like ved stedet George Floyd ble pågrepet. Natt til søndag ble det igjen nye demonstrasjoner og opptøyer på stedet.

Pågripelsen som førte til at George Floyd døde, har ført til raseri og opptøyer over hele USA.

En video viser en hvit politimann som holder kneet sitt mot halsen til Floyd i over syv minutter. Floyd, som gjentatte ganger sa at han ikke fikk puste, døde på sykehuset senere samme dag.

Det som startet med store, fredelige demonstrasjoner mot politivold og rasisme, gikk etterhvert over i voldelige sammenstøt flere steder. Lørdag kveld raste opptøyene i mer enn 30 amerikanske storbyer. Store politistyrker er satt inn, og mange demonstranter er arrestert.

Til sammen er minst fire personer drept i opptøyene de siste dagene, ifølge The New York Times.

Demonstranter utsatt for tåregass nær Det hvite hus i Washington.

Dette er noe av det som har skjedd det siste døgnet:

 • Minst tre personer ble skutt i Indianapolis lørdag kveld. En av dem døde, ifølge CNN.
 • Det er innført unntakstilstand i Nashville etter at rettsbygningen Metro ble satt i brann.
 • Flere steder har demonstrantene gått løs på bygninger og biler. Det rapporteres også om plyndring av butikker i forbindelse med opptøyene.
 • 16 delstater har innført portforbud i til sammen 25 byer.

 • I Washington DC er nasjonalgarden kalt inn for å bistå politiet og sikkerhetstjenesten i å beskytte Det hvite hus.
 • Demonstrantene utenfor Det hvite hus ble møtt med pepperspray av politiet. De svarte med å kaste stein og ta seg opp på bilene til Secret Service, spraye dem ned og knuse vinduene.
 • I Los Angeles er det også innført unntakstilstand. Politiet skjøt med gummikuler for å stoppe demonstranter i å plyndre og ødelegge.

 • I Minneapolis brukte opprørspoliti tåregass og sjokkgranater for å stoppe demonstranter som forsøkte å storme politistasjonen.
 • Også i Ferguson er en politistasjon evakuert. Politiet ble angrepet med fyrverkeri, mursteiner og flasker.
 • En politibil kjørte rett inn i en gruppe demonstranter som blokkerte veien i Brooklyn i New York.
 • I Denver i Colorado ble tre politimenn og en annen person alvorlig skadet etter at en politibil ble påkjørt.
 • En politibetjent i Jacksonville er på sykehus etter at å ha blitt angrepet og kuttet i halsen under demonstrasjonene.
Store demonstrasjoner i Washington DC.

– Angrep på sivilsamfunnet

I Minneapolis samlet menneskemengder seg lørdag på stedet der George Floyd ble arrestert og utsatt for den røffe behandlingen av fire polititjenestemenn. Minnesota-guvernør Tim Walz påpekte at fredelige demonstrasjoner er tillatt og at ro og orden må gjenopprettes i byen for å hedre Floyds minne.

Samtidig påpeker Walz at de voldsomme opptøyene som har preget delstaten og resten av USA de siste dagene, er en hån mot Floyds minne.

– Dette dreier seg ikke på noen som helst måte lenger om dødsfallet til George Floyd. Dette dreier seg om angrep på sivilsamfunnet og om å spre frykt og ødeleggelse, sa Walz.

Det er unntakstilstand i Nashville, der en rettsbygning er satt fyr på.

Han har mobilisert hele delstatens nasjonalgarde, 2.500 soldater. Det har ikke skjedd siden andre verdenskrig.

Sent lørdag skriver nasjonalgarden i Minnesota på Twitter at de nå har rundt 4.100 soldater utplassert i delstaten, og at styrken der er ventet å komme opp i 10.800. Fredag var de 700 i tjeneste.

Demonstranter i Minneapolis kneler på gaten etter at George Floyd døde som følge av pågripelse.

Flere delstater setter inn nasjonalgarden

Lørdag ettermiddag og kveld begynte den ene etter den andre av byene å kunngjøre portforbud.

Philadelphia har allerede utstedt portforbud for søndag kveld også. I tillegg er det ifølge CNN minst åtte delstater som setter inn nasjonalgarden for å bistå politiet: Minnesota, Georgia, Ohio, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Utah og Texas, i tillegg til hovedstadsområdet District of Columbia, hvor Washington ligger.

Innbyggere oppfordres til å holde seg unna bysentrum. Det er blitt hevdet at mange som er involvert i voldelighetene er bråkmakere som kommer fra andre delstater. I Minneapolis er imidlertid 43 av de 51 som er arrestert siden torsdag bosatt i delstaten Minnesota.

Politiet i New York arresterer en demonstrant foran Trump Tower lørdag.

Det er i stor grad politiet som er målet, men også journalister er blitt utsatt for angrep i opptøyene.

Kongresskvinnen Joyce Beatty (med rød sekk) forsøker å gripe inn mens politiet i Columbus i Ohio bruker pepperspray mot demonstranter under lørdagens protester. Det er innført portforbud i byen natt til søndag.

Anklager venstreradikale for å kuppe protestene

President Donald Trump anklager «radikale venstrekrefter» for å stå bak den landsomfattende uroen og tilbyr militærhjelp til Minnesota. Også justisminister William Barr advarte om at venstreradikale «er i ferd med å kuppe» demonstrasjonene mot politivold og sier det er planlagt.

Demonstranter på taket til en Secret Service-bil utenfor Det hvite hus, med knust frontrute og sprayet ned med skjellsord rettet mot makten i landet.

– Vi har vårt militære klart, villig og i stand, sa Trump før han lørdag dro til Florida for å se oppskytingen av SpaceX.

Trump sier rettsstaten er «kronjuvelen i landet», og gjorde det klart at hans styre ville slå ned på all gjengvold.

Kort tid etter klatret demonstranter opp på bilene til Secret Service utenfor Det hvite hus i Washington og vandaliserte og sprayet ned kjøretøyene.

Flere butikker er blitt utsatt for plyndring og hærverk. Bildet viser et nedtagget apotek i Los Angeles.

Biden ut mot voldsbruk

Joe Biden, som trolig blir Demokratenes kandidat i høstens presidentvalg, kaller voldsbruken og ødeleggelsene i amerikanske byer meningsløs.

Han understreker at han har stor forståelse for at folk demonstrerer mot politivold etter hendelsen i Minneapolis.

– Det er både riktig og nødvendig å protestere mot slik brutalitet, sier den tidligere visepresidenten i en kunngjøring.

– Dette er en erke-amerikansk respons. Men nedbrenning av lokalsamfunn og meningsløse ødeleggelser er ikke det. Voldsbruk som setter liv i fare er ikke det. Vold som rammer og stenger virksomheter som tjener samfunnet er ikke det, skriver han.

Avviser obduksjonsrapport

Fredag kveld opplyste myndighetene i Minnesota at polititjenestemannen som satt på halsen til Floyd, Derek Chauvin, er pågrepet og siktet for drap. De tre andre involverte polititjenestemennene har fått sparken.

Flere medier omtaler nå en foreløpig obduksjonsrapport som er utarbeidet av delstatsmyndighetene. Ifølge rapporten skal Floyd ha hatt underliggende hjerteproblemer.

Politibil i brann i Los Angeles lørdag.

Floyds familie avviser at han hadde underliggende helseproblemer og har engasjert en uavhengig patolog for å få utført en ny obduksjon.

Familiens advokat, Ben Crump, sier Floyds etterlatte ikke stoler på «noe som kommer fra Minneapolis-politiet».