Erdogan har omgjort Hagia Sofia til moské – USA er «skuffet»

Tyrkia har fjernet landemerket Hagia Sofias status som museum og omgjort kulturmonumentet til en moské. Både USA og Russland reagerer.

Tyrkiske muslimer avholdt fredagsbønn utenfor Hagia Sofia i Istanbul etter avgjørelsen om å omgjøre den ikoniske bygningen til moské tidligere på dagen.
Tyrkere holder opp en plakat av president Recep Tayyip Erdogan utenfor Hagia Sofia etter at presidenten fredag omgjorde landemerket Hagia Sofia til moské.

Erdogan signerte fredag en bestemmelse som gjenåpner Hagia Sofia for muslimsk bønn etter en rettsavgjørelse som fjernet statusen som museum.

– Om Gud vil, vil vi ha den første fredagsbønnen sammen den 24. juli og gjenåpne Hagia Sofia for tilbedelse, sa Erdogan i en tale til folket fredag.

Hagia Sofia ble bygget på 500-tallet og har tidligere både vært kirke og moské.

– Som alle våre moskeer vil dørene til Hagia Sofia være vidåpne for lokale og utlendinger, muslimer og ikke-muslimer, sier Erdogan.

Unesco beklager dypt

FNs kulturbyrå Unesco sier det ikke har vært noen dialog med dem om statusen til den tidligere bysantinske katedralen.

Unesco-sjef Audrey Azoulay beklager på det dypeste tyrkiske myndigheters avgjørelse om å omgjøre bygningen, som ble skrevet inn på Unescos verdensarvliste i 1985, fra et museum til en moské.

Ifølge henne ble statusen endret uten dialog med Unesco i forkant.

USA, Russland og Hellas reagerer

Omgjørelsen til moské skaper splittelse mellom sekulære, kristne og islamske grupper i Tyrkia.

Nabolandet Hellas er blant dem som har protestert høylytt mot omgjørelsen. Den gresk-ortodokse kirken er landets offisielle religion, og greske myndigheter reagerer sterkt på avgjørelsen. Det er en åpen provokasjon mot hele den siviliserte verden, sier Hellas' kulturminister Lina Mendoni i en uttalelse.

– Nasjonalismen til Erdogan tar landet hans tilbake seks århundrer, sier Mendoni.

Den russisk-ortodokse kirken sier i en uttalelse at Tyrkia velger å ignorere millioner av kristne ved å omgjøre landemerket.

Også USA reagerer negativt på nyheten.

– Vi er skuffet over at den tyrkiske regjeringen har endret statusen til Hagia Sofia, sier Morgan Ortagus, pressetalsperson for det amerikanske utenriksdepartementet.

– Men etter det vi forstår har tyrkiske myndigheter forpliktet seg til å la Hagia Sofia være åpen for alle besøkende, og vi ser fram til å høre om planene for Hagia Sofia for å sikre at det blir værende tilgjengelig for alle uten unntak, sier Ortagus.

Ulovlig

Tyrkias høyeste administrative domstol annullerte fredag en bestemmelse fra 1934 som omgjorde landemerket Hagia Sofia i Istanbul til et museum.

Flere titalls personer som ventet på domstolens avgjørelse, ropte «Gud er stor» utenfor Hagia Sofia da nyheten kom.

Det var en liten religiøs gruppe som leverte en anmodning om å omgjøre Hagia Sofia til en moské i 2016. De bestred om bestemmelsen av Tyrkias tidligere leder og sekulære landsfader Mustafa Kemal Atatürk i 1934, var lovlig. De argumenterte med at bygningen var den ottomanske sultanen Mehmet II sin personlige eiendom.

Domstolen avgjorde fredag at eiendommen derfor tilfaller en stiftelse som behandler sultanens verdier og fjernet statusen som museum.