Verden

Amerikanske teknologiselskaper støtter kinesisk overvåkingsnettverk

Intel og Hewlett Packard Enterprise og andre bidrar til og tjener på Kinas enorme overvåkingsindustri. Den følger med på muslimene i landet.

En mann titter på Huaweis kameraer i Shenzhen. Overvåkingsindustrien er en enorm næring i Kina. USA har gjort gode penger på den.
  • NTB-AP

Den siste tiden har Kina blitt kritisert for å ha etablert store interneringsleirer, særlig i Xinjiang vest i landet. Der har uigurer blitt massefengslet. Lekkede dokumenter skal ha vist at Kina systematisk hjernevasker hundretusener av muslimer i såkalte oppdragelsesleirer.

Kina hevder at leirene tilbyr frivillig utdannelse og trening til den muslimske befolkningen, de fleste av dem uigurer.

Tirsdag kveld, amerikansk tid, sa utenriksminister Mike Pompeo at dokumentene beviser hvordan kinesiske myndigheter er involvert i massiv og systematisk undertrykkelse av muslimer og andre etniske minoriteter.

Ifølge Washington Post er komponenter, kunnskap og finansiering fra blant andre de amerikanske teknologigigantene Intel og Hewlett Packard Enterprise sentrale i multimilliardindustrien som overvåker og kartlegger disse innbyggere.

USA med hele tiden

Kinas myndigheter bruker redskapene til å spore etniske minoriteter, politiske dissidenter og andre som anses å være en trussel mot myndighetene. Det gjelder også kritikere og trusler mot Xinjiang. Der oppretter myndighetene et digitalt overvåkingssystem som strømmer videre inn til et nettverk av interneringsleirer for muslimer.

Også selskaper som Seagate Technology, Western Digital, Intel og Hewlett Packard har fra starten kurtisert og tjent på den mektige kinesiske overvåkingsindustrien.

Kontakten mellom amerikanske interesser og kineserne kom i søkelyset i oktober, etter at Trump-administrasjonen føyde åtte kinesiske overvåkingsselskaper til en eksportsvarteliste.

Det var et av flere trekk for å holde amerikansk teknologi borte fra Kina. De kinesiske selskapene hadde alle brutt menneskerettighetene i Xinjiang, ifølge USAs handelsdepartement.

Sier de ikke vet

37 kinesiske selskaper ble i november i fjor trukket frem av kinesiske myndigheter for fremragende bidrag til landets overvåkingsindustri. Av disse har 17 offentliggjort at de har finansielle eller kommersielle forhold med amerikanske teknologiselskaper.

De amerikanske selskapene sier at deres produkter kan brukes på en rekke måter, og at innviklede forsyningskjeder begrenser deres mulighet til å forstå og kontrollere hvordan varene deres blir brukt.

Les mer om

  1. Kina
  2. USA
  3. Overvåking
  4. uigurer