Verden

Theresa May gir Parlamentet en «siste sjanse» til å vedta brexit-plan

Statsminister Theresa May gjør et siste forsøk på å få Parlamentet til å si ja til en plan for Storbritannias vei ut av EU. Nå åpner hun for at Parlamentet kan vedta en ny folkeavstemning om brexit.

Theresa May la tirsdag frem regjeringens brexit-plan.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist
  • NTB

– Dette er siste sjanse for å komme ut av den fastlåste situasjonen, insisterte statsminister Theresa May da hun la frem planen under en pressekonferanse tirsdag.

Medlemmene i det britiske Parlamentet vil få muligheten til å stemme over om det skal gjennomføres en ny brexit-avstemning.

– Utmeldingsavtalen vil inkludere et krav om å stemme over hvorvidt det skal gjennomføres en ny folkeavstemning, sa May under pressekonferansen.

Under pressekonferansen advarte May også de folkevalgte om at de som sier nei til planen, i realiteten vil stemme for å stanse brexit, og at de dermed ikke vil levere i overensstemmelse med hva det britiske folket stemte for i folkeavstemningen i 2016.

Mays nye plan ble møtt med mistro allerede før hun offentliggjorde forslagene i London tirsdag. Kritikere mener at Mays nye plan kun inneholder kosmetiske endringer sammenlignet med forslagene som tidligere er blitt nedstemt av Parlamentet.

Les også

Mann siktet etter milkshake-kasting mot Farage

May åpner for at Parlamentet kan vedta en ny folkeavstemning om brexit.

Fjerde forsøk

Det er snart tre år siden Storbritannia stemte for å forlate EU. Det er nesten to måneder siden den egentlige utmeldelsesdatoen.

Planen May la frem tirsdag, er statsministerens fjerde forsøk på å komme til enighet om brexit i Parlamentet.

Til tross for at statsministeren gir de folkevalgte muligheten til å stemme over om det skal holdes en ny folkeavstemning, er mange av medlemmene i Parlamentet allerede fast bestemt på å stemme mot avtalen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Imponerer ikke partifeller

Mays løfte om å la de folkevalgte stemme over om det skal holdes en ny folkeavstemning om brexit, er i tråd med hva mange opposisjonspolitikere har krevd.

Hun kom med en klar oppfordring til de folkevalgte tirsdag:

– Jeg har inngått et kompromiss, når ber jeg dere om å inngå et kompromiss.

Mays partifelle, Simon Clarke, har tidligere støttet Mays utmeldingsavtale, men han skriver selv på Twitter at det etter talen er «ikke er en sjanse for» at han støtter avtalen.

Statsministerens tidligere brexit-minister, David Davis, sier han ikke vil stemme for Mays avtale. Han begrunner avgjørelsen med at den åpner for en ny folkeavstemning.

Til tross for at May gir Parlamentet muligheten til å stemme over om det skal avholdes en ny folkeavstemning, kommer hun fortsatt til å argumentere mot dette. Det opplyser en av Mays talspersoner til Reuters.

Tidligere brexit-minister, David Davis, vil ikke støtte Mays avtale.

Ga Labour skylden for brexit-sammenbrudd

I forrige uke ble det klart at forhandlingene mellom opposisjonspartiet Labour og regjeringen brøt sammen. Samtalene pågikk i seks uker og «nådde så langt som de kunne», sa Labour-leder Jeremy Corbyn.

May pekte mot splittelsen i Labour som årsaken til at samtalene om et brexit-kompromiss brøt sammen.

– Spesielt har det vært vanskelig å takle det faktum at det ikke er en felles holdning i Labour om hvorvidt de vil gjennomføre brexit eller holde en ny folkeavstemning som kan reversere det, sa May under et partiarrangement forrige uke.

Vil gå av

Tidligere har May lovet å gå av som statsminister dersom hun kan sikre at brexitavtalen hun har fremforhandlet med EU, godkjennes i Parlamentet. Hun har også gått med på å fastslå en tidsplan for hennes egen avgang.

– Vi er blitt enige med henne om at hun og jeg skal møtes etter den andre avstemningen for å bli enige om en tidsplan for valget av en ny leder for de konservative, sa toryenes partitopp Graham Brady etter at medlemmer av den såkalte 1922-komiteen i det konservative partiet holdt et møte med May torsdag i forrige uke.

Tidligere utenriksminister Boris Johnson har seilt opp som favoritt til å ta over som Tory-leder etter May.

Les mer om

  1. Brexit
  2. Britisk politikk
  3. Storbritannia
  4. EU
  5. Theresa May