Verden

Günter Grass er død

BERLIN (Aftenposten). Den tyske forfatteren Günter Grass er død, 87 år gammel. Grass mottok Nobelprisen i litteratur i 1999.

Günter Grass er død.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Grass regnes av mange som den største tyske etterkrigsforfatteren, og han har preget tysk samtid og debatt i flere tiår — særlig innen temaer som handler om andre verdenskrig og den tyske skylden.

Han var også maler, billedhugger, grafiker, dramatiker og lyriker, men det er først og fremst for sine romaner han ble kjent over hele verden.

Blant nobelprisvinnerens mest kjente romaner er gjennombruddet "Blikktrommen" fra 1959 og "I krabbegang" fra 2002. "Blikktrommen" ble også kjent for nye generasjoner gjennom en berømt filmatisering av Volker Schlöndorff, som også vant Oscar som beste utenlandske film i 1980.

Grass ble født i fristaden Danzig i 1927, i dag den polske byen Gdansk. Foreldrene drev en kolonialforretning. Grass døde mandag morgen på et sykehus i Lübeck, skriver Die Zeit. I følge forlaget Steidl skal dødsårsaken ha vært en infeksjon.

I Lübeck står også Günter Grass-huset, et museum over hans liv og verk, og i mange år hadde Grass bodd i den lille landsbyen Behlendorf et par mil utenfor byen.

- En kjempe

- Tysklands største forfatter i etterkrigstiden, nobelprisvinner, en kjempe. Selv om han var en gammel mann, var han vital til det siste, så dette kom allikevel som et sjokk.

— Jeg var så heldig å ha ham som god venn. Günter kunne ikke dø, det var jeg nesten overbevist om, skriver den norske forfatteren Erik Fosnes Hansen på sin Facebookside.

Et av Günter Grass' siste dikt handlet om Hellas. Det ble gjendiktet av Erik Fosnes Hansen og gjengitt i Aftenposten i 2012.

Günter Grass var svært aktiv i den tyske samtidsdebatten og omstridt til det siste. I den selvbiografiske boken "Når løken skrelles" fra 2006 fortalte han for første gang at han hadde deltatt i Waffen SS, noe som vakte stor oppstandelse i Tyskland fordi en forfatter som så ofte hadde kritisert andre for manglende åpenhet om fortiden hadde valgt å holde dette skjult så lenge.

Politisk aktiv

På 60-tallet var han medlem av den innflytelsesrike forfattersammenslutningen Gruppe 47. Han støttet også Willy Brandts valgkamp, og var aktiv sosialdemokrat. I 1992 meldte han seg ut i protest mot asylpolitikken, men forble assosiert med partiet.

I 2012 utga han et israelkritisk dikt som skapte rabalder langt utover Tysklands grenser og førte til forfatteren fikkinnreiseforbud i Israel.

Günter Grass etterlater seg kone og seks barn.

Her har Der Spiegel lagt ut historiske bilder av forfatteren.

Les også

  1. - Dette er en samlende appell, både til Tyskland og Europa

  2. Ny strid om Grass og SS

  3. Skitne triks fra Grass