Obama løslater Chelsea Manning

Den tidligere soldaten Chelsea Manning ble i 2013 dømt til 35 års fengsel for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks.

Chelsea Manning sto bak det som frem til da var den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret til WikiLeaks noensinne. Bildet til venstre er tatt på Fort Meade i Maryland i desember 2011. Bildet til høyre er fra 2012.

Flere amerikanske medier melder nå at president Barack Obama har gitt ordre om at Manning, som tidligere levde som mann og gikk under navnet Bradley Edward Manning, skal løslates 17. mai.

Det betyr at Obama, som en av sine siste handlinger som president, ettergir mesteparten av den 35 år lange straffen.

Wikileaks feirer

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange sier det er en stor seier for WikiLeaks at Obama korter ned varslerens tid i fengsel.

«SEIER: Obama forkorter Chelsea Mannings fengselsstraff fra 35 år til 7. Frigivelsesdatoen er nå 17. mai», skriver WikiLeaks på Twitter.

– Takk til alle som har kjempet for Chelsea Mannings benådning. Deres mot og engasjement har gjort det umulige mulig, sier Assange.

Manning ble pågrepet i 2010 og fikk dommen på 35 års fengsel i 2013. Obama har benådet henne så hun slipper hun å sone ferdig.

Tidligere i januar uttalte WikiLeaks at Assange ville si seg enig i å bli utlevert fra London til USA om Obama benådet Manning. Han er åpen for forhandlinger hvis etterforskningen avsluttes, sier hans svenske advokat Per E. Samuelsson til nyhetsbyrået TT.

Identifiserer seg som kvinne

Den 28 år gamle ekssoldaten ble født som gutt. Etter å ha blitt dømt for å ha stjålet og viderebrakt 755.000 sider med hemmeligstemplet materiale, opplyste Manning at hun identifiserer seg som kvinne.

Manning sto bak det som frem til da var den største lekkasjen av hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret til WikiLeaks noensinne.

Blant Mannings lekkasjer var videoen som viste et amerikansk militærhelikopter som dreper flere sivile, deriblant to Reuters-journalister, i Bagdad juli 2007.

Manning ble arrestert i mai 2010 i Irak, der hun var utstasjonert.

Chelsea Manning på et udatert bilde publisert av USAs hær.
Les også

Bradley Manning dømt til 35 års fengsel

Sultestreiket

Manning har prøvd å begå selvmord flere ganger i fengselet i Kansas og har også sultestreiket.

I september avbrøt hun en sultestreik etter å ha blitt lovet kirurgi knyttet til sin kjønnsidentitet.

I november søkte hun president Barack Obama om å bli benådet og få omgjort straffen til seks og et halvt år, som hun alt har sonet.

Les også

Bradley Manning ønsket krigsdebatt

Trump i 2010: – Burde gitt dødsstraff

Da den påtroppende presidenten ble spurt om WikiLeaks-lekkasjene i 2010, svarte Donald Trump til Fox News:

– Jeg synes det er forkastelig. Jeg synes det burde gitt dødsstraff eller noe sånt.

Ifølge nyhetsbyrået AP kortet Obama ned straffen til 209 fanger og benådet 64 personer tirsdag.

Blant dem er USAs tidligere viseforsvarssjef, general James Cartwright, som i oktober sa seg skyldig i å ha lekket hemmeligstemplet informasjon til en journalist i The New York Times.

Les også

Wikileaks og Amnesty kritiske til Manning-dommen

– Store forskjeller fra Snowden

De siste dagene har det vært signalisert fra Det hvite hus at Obama vurderte Mannings benådningssøknad. Det skriver New York Times.

Hvorvidt varsleren Edward Snowden også skal benådes, er høyst usikkert.

Fredag snakket Det hvite hus’ talsmann Joshua Earnest om «de store forskjellene» på Manning og Snowdens saker.

– Chelsea Manning gikk gjennom en militær strafferettslig prosess, ble funnet skyldig og erkjente sine forbrytelser. Snowden flyktet inn i armene til en motpart og har søkt tilflukt i et land som nylig har gjort en innsats for å undergrave vårt demokrati.

Han bemerket også at Mannings lekkasje var «skadelig for nasjonens sikkerhet», mens Snowdens lekkasjer «langt mer alvorlig og farlig».