Verden

Slår ring om tostatsløsningen før Trump tar over

Tostatsløsningen er eneste vei til varig fred mellom Israel og Palestina. Det er budskapet 70 land vil sende til partene i konflikten – og til den nye presidenten i USA.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault åpnet fredskonferansen for Midtøsten i Paris søndag formiddag. Foto: Thomas Samson

– Tostatsløsningen er fortsatt vårt hovedmål, forsikret Frankrikes president François Hollande da han talte til den store fredskonferansen for Midtøsten som ble holdt i Paris søndag.

Hele 70 land og fire internasjonale organisasjoner deltok, med utenriksminister Børge Brende (H) som Norges representant. Men de to partene som fredskonferansen handlet om, Israel og Palestina, var ikke til stede.

Israelskvennlige demonstranter utenfor Israels ambassade i Paris i forbindelse med fredskonferansen for Midtøsten i samme by søndag. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix

Det var heller ikke folkene til USAs påtroppende president Donald Trump – som møtets budskap i høyeste grad var rettet mot.

  • Om noen dager overtar Donald Trump som amerikansk president. Mexikanerne frykter hva det vil bety for dem. Men de har et trumfkort i ermet.
USAs utenriksminister John Kerry på vei til fredskonferansen for Midtøsten som ble holdt i Paris søndag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Anspent

De 70 landenes hovedkrav er at partene – underforstått Israel – må fornye sitt løfte om troskap til tostatsløsningen. To stater er eneste vei til varig fred, og løsningen må komme gjennom direkte forhandlinger, fastholder de.

Brende besøkte Israel og Palestina bare dager før konferansen. Han forteller at situasjonen virker mer anspent enn på lenge.

– Du kan se tegn til voldelig ekstremisme og radikalisering. Det er avgjørende at vi igjen greier å skape et realistisk håp om en fredsprosess. Dette er et sterkt signal både til israelerne og palestinerne om at de må sette seg ned og forhandle, sier Brende til NTB på sidelinjene av konferansen.

Israels ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden er et alvorlig hinder for dette, mener han.

Krangel om erklæring

I oppkjøringen til møtet skal det ha vært betydelig uenighet om hvordan konklusjonene skal følges opp videre.

Ifølge avisa Haaretz beskriver vestlige diplomatkilder forhandlingene om slutterklæring fra møtet som «et komplett kaos».

Enkelte land skal ifølge NTBs opplysninger ha tatt til orde for å formalisere oppfølgingen gjennom en ny internasjonal støttegruppe. Andre skal ha ønsket en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd. Men begge forslagene skal ha blitt skutt ned.

Det eneste landene skal ha klart å bli enige om, er et løfte om å holde et nytt møte senere.

«Ubrukelig»

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har fordømt konferansen som «rigget» mot Israel.

– Konferansen som finner sted i Paris i dag, er en ubrukelig konferanse, sa han da den israelske regjeringen holdt sitt ukentlige møte søndag.

Netanyahu la ikke skjul på sitt håp om en mer vennligsinnet Trump.

– Jeg må si at denne konferansen er en av de siste krampetrekningene til gårsdagens verden. Morgendagens verden blir annerledes, og den er veldig nær, sa han.

Ny dynamikk

Det er nå knyttet stor spenning til hvilken politikk Trump vil føre. Signalene har så langt vært motstridende, men bekymringen er at svekket amerikansk press skal føre til økt byggetakt i de israelske bosetningene.

USAs utenriksminister John Kerry var søndag på plass i Paris, og i samtalene fram mot møtet skal dynamikken mellom USA og andre land ha vært merkbart annerledes enn før. Standpunkter som før ble dysset ned, uttrykkes nå klart og tydelig – noe som gjerne tolkes som et forsøk på å begrense Trumps handlingsrom før han overtar nøklene til Det hvite hus.

Arabiske land er derimot forsiktige og vegrer seg for å irritere – tilsynelatende fordi de er redde på hva som kan være i vente.

Les mer om

  1. Israel
  2. François Hollande
  3. Benjamin Netanyahu
  4. Børge Brende
  5. Midtøsten