Trump om valgkamp-hackingen: - Jeg tror det var Russland.
NEW YORK (Aftenposten): - Jeg håper å få et godt forhold til Vladimir Putin. Men det er sannsynlig at jeg ikke får det, sier Donald Trump på sin første pressekonferanse på nesten et halvt år.
Høydepunktene fra Donald Trumps pressekonferanse på onsdag:
- Trump ser ut til å akseptere at Russland sto bak hackingen av demokratenes e-postservere i valgkampen: - Jeg tror det var Russland, sier han.
- Trump advarer mot «konsekvenser» etter at nyhetsnettstedet Buzzfeed – som han omtaler som en «sviktende haug med søppel» – tirsdag publiserte en uverifisert rapport som hevder at Russland sitter på kompromitterende informasjon om ham.
- Trump gikk også ut mot USAs egne etterretningstjenester, og antydet at de kan ha lekket rapporten som har kalte «falske nyheter».
- Trump gir fra seg kontrollen av forretningsimperiet sitt til sønnene Eric og Don Jr., men han kommer ikke til å selge seg ut av selskapene sine.
- Obamas helsereform vil bli skrotet og erstattet av noe «mye bedre og mye billigere», sier Trump.
Donald Trump åpnet onsdagens pressekonferanse i Trump Tower på Manhattan ved å antyde at amerikanske etterretningsorganisasjoner kan stå bak lekkasjen av en ubekreftet og svært omstridt rapport kvelden i forveien.
– Kanskje det var etterretningsorganisasjonene. Hvem vet, sier Trump.
– Det er en skam, en skam at etterretningsorganisasjoner har tillatt informasjon som viste seg å være falske. Det er en skam og.... det er noe som Nazi-Tyskland ville ha gjort og gjorde, sa han på pressekonferansen.
Han var også sterkt kritisk til Buzzfeed og andre medier som gjenga rapporten i går.
– Buzzfeed er en sviktende haug med søppel. De vil få merke konsekvensene av dette, sier han.
Senere nektet han å la CNN stille ham et spørsmål.
– Dere driver med falske nyheter, sier han i en intens ordveksling med TV-stasjonens reporter Jim Acosta.
Rapporten, som Trump skal ha fått en oppsummering av i forrige uke, hevder at Russland sitter på sensitiv og kompromitterende informasjon om ham etter et besøk til Moskva i 2013.
Buzzfeed offentliggjorde hele rapporten på 35 sider, mens CNN kun formidlet at Trump i forrige uke ble informert av CIA om at rapporten eksisterer.
– CNNs avgjørelse om å offentliggjøre varsomt innhentet informasjon om hva våre myndigheter foretar seg er svært ulikt Buzzfeeds avgjørelse om å publisere uverifiserte notater, skriver CNN i en pressemelding like etter at Trump hadde gått til angrep på TV-stasjonen.
– Gitt at medlemmer av Trumps overgangsteam har kommet med så uttalt kritikk, oppfordrer vi dem til å identifisere hva de mener er unøyaktig, heter det i pressemeldingen.
Den påtroppende presidenten omtalte på pressekonferansen den omstridte rapporten som «falske nyheter» laget av en gruppe «syke mennesker» som jobbet mot ham i fjorårets valgkamp. Han sa at det var en «skam».
– Tror noen virkelig på disse historiene? I Russland og andre land finnes det kameraer over alt, så små at du ikke vet at de er der. Jeg forteller folk hele tiden at de må være forsiktige, ellers ender de opp med å se på seg selv på TV-nyhetene, sier han.
Flere ganger ble han spurt om noen i hans kampanjeapparat hadde kontakt med russiske myndigheter i valgkampen. Trump unnlot å svare på spørsmålene om dette.
- USA-eksperter: Trump-velgerne vil neppe bry seg med påstandene om tvilsomme videoer - uavhengig av om de er sanne eller ikke.
- Håper å komme godt overens med Putin
For første gang, derimot, gjorde han det klart at han aksepterer at Russland sto bak hackingen som preget valgkampen.
– Jeg tror det var Russland. Samtidig er det andre land som hacker oss. Og det er viktig å legge til at demokratenes nasjonalkomité var vidåpen for hacking, i motsetning til det sterke forsvaret mot hacking som republikanerne hadde, sier Trump.
Senere modererte han dette til en viss grad.
– Det kan også ha vært andre, sier han.
Han konstaterte at «hacking er galt», men legger til at det i dette tilfellet førte til at man lærte mye om hvordan demokratene drev valgkampen sin.
På spørsmål om den positive tonen han har anlagt mot Vladimir Putin, sier Trump at han ser på det som en fordel dersom de to lederne kan ha et godt forhold til hverandre.
– Jeg håper vi kommer overens, men det er en mulighet for at vi ikke vil gjøre det. Og tror noen virkelig at Hillary Clinton ville vært tøffere i møte med Russland enn meg? Spar meg, sier Trump.
- Trump har i mer enn enn uke vært kritisk til USAs egne etterretningsorganisasjoner. Donald Trump har gått til åpen krig mot etterretningen han snart skal lede.
Gir fra seg kontrollen av forretningsimperiet
På podiet i pressekonferansen står et bord med stabler av dokumentmapper. Disse mappene inneholder informasjon om hvordan Trump nå forsøker å unngå en klar interessekonflikt mellom jobben som president og det enorme forretningsimperiet han har bygget opp.
Trump kommer ikke til å selge seg ut av Trump-selskapene, men vil i stedet overgi kontrollen av alle selskapene til sine to eldste sønner, Don Jr. og Eric.
Sin personlige formue vil han plassere i et fond der han ikke vet hva han vil investere i, sier advokat Sheri Dillon, som har fått jobben med å unngå at Trump havner i juridisk trøbbel som en følge av hva han eier.
– Ingen bør forvente at han skal ødelegge selskapet han har bygget opp, sier Dillon.
Hun legger til at det ikke er noe i den amerikanske grunnloven som tilsier at det er ulovlig for utenlandske individer eller selskaper å kjøpe tjenester fra Trump-selskaper – inkludert hotellene hans – mens han er president.
– Men vi kan kunngjøre nå at hele fortjenesten fra slike inntekter vil bli donert til det amerikanske finansdepartementet, sier hun.
Kunngjøringen kommer trolig ikke til å avslutte kritikken mot Trump fordi han ikke selger seg ut av selskapene sine. Han har heller ikke tenkt til å offentliggjøre sin egen selvangivelse.
– Det er bare dere i mediene som bryr seg om det, sier han, til tross for at meningsmålinger viser at 62 prosent av republikanere også vil at han skal offentliggjøre disse papirene.
- Les også: Obama legger snubletråder for Trump før han skal ta over som president. Her er de ni viktigste.
Lover å fjerne og erstatte Obamas helsereform
Helseforsikring er et av de største og viktigste spørsmålene i overgangen mellom den 44. og 45. presidenten. Republikanerne har ønsket å skrote Obamas helsereform helt siden den ble vedtatt i 2010, og partiet har nå muligheten til å gjøre det fordi de har flertall i senatet og presidenten i Det hvite hus.
Den siste uken har det vært tegn til uro i republikanernes rekker fordi ingen har lagt frem en plan for hva som skal erstatte Obamas helsereform. Blir den skrotet uten en erstatning, vil opp mot 20 millioner mennesker plutselig kunne stå uten helseforsikring.
Onsdag lover Trump at Obamacare, som reformen er kjent som, ikke bare vil bli skrotet men at den vil bli erstattet nærmest umiddelbart.
– Den kommer til å bli mye billigere og mye bedre, sier Trump, som sier at forslaget om en erstatning trolig vil bli presentert samme dag som Obamacare blir avskaffet.
Trump presenterte ingen detaljer om den nye planen han hevder skal erstatte Obamacare.
Første pressekonferanse siden juli
Sist gang Trump holdt en pressekonferanse var i juli, da han oppfordret russiske myndigheter til å hacke seg inn på Hillary Clintons e-postserver.
Pressekonferansen, som ble kunngjort i forrige uke, blir holdt dagen etter at en rekke medier publiserte nyheten om at Trump skal ha fått beskjed fra amerikanske etterretningsorganisasjoner om at det finnes en ubekreftet rapport som hevder at russiske myndigheter sitter på sensitiv og kompromitterende informasjon om ham.
Følg Aftenpostens USA-korrespondent på sosiale medier:
Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook