Verden

Trump prøvde ikke å samle nasjonen da han ble president

Donald Trump fortsatte med samme tone som fra valgkampen da han klokken 18 fredag norsk tid ble innsatt som amerikansk president.

Her fra da Donald Trump ble tatt i ed som USAs president klokken 18. fredag.
  • Steinar Dyrnes
    Journalist
  • NTB

Det første Donald Trump gjorde etter at han ble tatt i ed var å holde sin innsettelsestale. På forhånd var det knyttet stor spenning til om han ville markere at en av de bitreste valgkampene i historien var over og nå opptre samlende og presidentaktig.

– Kanskje historiens styggeste innsettingstale

Men talen, den korteste siden Jimmy Carter ble president for 40 år siden, representerte ikke noe stort brudd med valgkampen.

– Jeg mener at dette kanskje er historiens styggeste innsettingstale. Dersom man trodde at dette skulle være en tale fra Donald til det amerikanske folket, så ble dette heller en tale fra Donald til Donald, sier Kjell Terje Ringdal, en av Norges ledende retorikere, på telefon fra Miami til Aftenposten.

Aftenpostens utenrikskommentator Frank Rossavik skrev følgende etter talen:

«Innsettelsestalen tyder ikke på at han vil moderere seg nå heller. Kun én gang strakte han så vidt ut hånden til andre enn kjernetroppene: – Om vi er svarte, brune eller hvite, har vi alle patriotismens røde blod i årene.»

Etter at Trump var ferdig med å holde talen var lunsj med Kongressen neste post på programmet. Der hyllet han blant annet Hillary Clinton, som han her hilser til.

– Ganske poetisk og godt skrevet

Tidligere taleskriver for Bill Clinton og demokrat Vinca LaFleur, er mer positiv til Trumps første tale som president – i alle fall sett fra en taleskrivers ståsted:

– Talen var veldig klar: Setningene var stramme og direkte, og man forsto alt han sa. Den var også kort, kanskje en av de korteste innsettingstale jeg kan huske. Det var også noen setninger i talen som var ganske poetisk og godt skrevet, sier hun på telefon til Aftenposten fredag kveld.

Trump hyllet Bill og Hillary Clinton

Donald Trump utbrakte en skål for Hillary og Bill Clinton under lunsjen i kongressbygningen etter at han ble tatt i ed som USAs president.

Trump sa han var beæret over at Clinton-paret var til stede under innsettelsesseremonien utenfor kongressbygningen.

– Jeg har ingenting annet å si fordi jeg har stor respekt for de to menneskene, sa Trump.

En rekke kongressmedlemmer, dommere, geistlige og andre var til stede på den uformelle lunsjen i kongressbygningen, der bitterheten fra valgkampen syntes å ha tatt en pause. Da lunsjen var over, gikk Barack og Michelle Obama inn i et helikopter som fraktet dem til flybasen Andrews. Der ventet et fly som tok dem til California, hvor de skal på ferie noen dager.

Her er Barack Obama i helikopteret som fraktet dem fra Kongressen.
Da helikopteret tok av, hilset Donald Trump farvel.

Mens Obama ble fløyet bort i helikopter, var bilparade til Det hvite hus neste post på programmet for Donald Trump.

Her fra paraden langs Pennsylvania Avenue

Voldelige demonstrasjoner

Noen kvartaler fra paraden var det voldelig sammenstøt mellom politiet og demonstranter. Tidligere på dagen hadde demonstranter lyktes med å stenge en av publikumsinngangene til The Mall, et parkområde der publikum kunne følge innsettelsen. Ifølge politiet ble omkring 90 personer arrestert i løpet av formiddagen. Politiet måtte blant annet ta i bruk sjokkgranater.

Aftenpostens korrespondent Kristoffer Rønneberg fortalte at det utover etter middagen amerikansk tid ble stadig mer spent mellom politi og demonstranter. Han oppholdt seg et par kvartaler fra paraden da noen kastet en murstein på en politibil som kjørte frem mot noen demonstranter.

– Det er ganske mange tusen mennesker her nå, og for litt siden så jeg en politimann som måtte støttes ut av området – han var helt tydelig skadet, sier Rønneberg på telefonen ved 23-tiden.

Satte limousin i brann

Han ble også vitne til at demonstrantene klarte å sette fyr på en limousin.Like før klokken 00.30 norsk tid kunne The Washington Post melde at 217 demonstranter var arrestert.

Nyhetsbyrået AP skriver at det startet med rundt 100 demonstranter før klokken 18 norsk tid, som er 12 amerikansk tid, og at de noen timer sener var mer enn 1000.

Donald Trump varsler stengte grenser. Hans proteksjonisme vil ikke være mulig å gjennomføre, konkluderes det i denne podkasten Aftenposten Verden som ble spilt inn rett etter Trumps tale.

Lytt til denne podkasten i spilleren under, på SoundCloud, i Itunes eller fra vår RSS-strøm.