Israelske fly angrep mål på Gazastripen

Israelske kampfly har angrepet en rekke mål på Gazastripen etter at det ble avfyrt raketter og granater mot Israel.

Palestinerne på Gazastripen har holdt ukentlige demonstrasjoner mot israelsk okkupasjon og blokade siden mars. Disse kvinnene deltok i en demonstrasjon 8. juni. Foto: AP / NTB scanpix

Ifølge den israelske hæren ble det skutt 45 raketter og granater fra Gazastripen mot Israel natt til onsdag. Flere av dem falt ned på palestinsk side av grensa, andre ble skutt ned av Israels rakettforsvarssystem, og ingen kom til skade i angrepet.

Ingen skal heller ha kommet til skade under de israelske kampflyenes tre bombetokter mot Gazastripen, der 25 såkalte Hamas-mål ifølge den israelske forsvarsledelsen ble angrepet.

Den israelske hæren anklager Hamas for å stå bak nattens angrep.

– Ansvaret for alt

– Terrororganisasjonen Hamas gjennomførte i løpet av natten et kraftig rakettangrep og trekker Gazastripen og dens innbyggere stadig dypere i gjørma, heter det i en kunngjøring.

– De har ansvaret for alt som kommer fra Gazastripen og må ta konsekvensene for at de med overlegg retter sin terror mot sivile israelere, heter det i en kunngjøring.

Hamas har ikke tatt på seg ansvaret for rakett- og granatangrepet, og mindre grupper som Islamsk Jihad og den militante salafistgruppen Tawhid al-Jihad har tidligere gjennomført lignende angrep.

Ubevæpnede demonstranter

132 palestinere er drept siden slutten av mars, da innbyggerne på Gazastripen begynte å holde ukentlige demonstrasjoner nær grensa mot Israel. Blant de drepte er det både journalister, barn og en helsearbeider i hvit uniform.

13.000 palestinere er såret, det store flertallet av dem alvorlig, mange etter å ha blitt truffet av flere skudd, ofte avfyrt på flere hundre meters hold, opplyste Den internasjonale Røde Kors-komiteen tirsdag.

1.400 palestinere er ifølge ICRC truffet av mellom tre og fem skarpe skudd, mange av dem i beina, noe som krever komplisert ortopedisk kirurgi.

Sjokkert Guterres

FNs generalsekretær António Guterres er «sjokkert» over at israelske soldater skyter med skarpt mot ubevæpnede palestinske demonstranter på Gazastripen.

– Israelske styrkers drap på barn, samt på tydelig identifiserbare journalister og helsepersonell under en demonstrasjon, er helt uakseptabelt, sa Guterres i en orientering til Sikkerhetsrådet tidligere i uka.

FNs generalsekretær understreker at de israelske soldatene har «et ansvar for å utvise maksimal tilbakeholdenhet», noe han mener at de ikke gjør.