Partifeller av Trump stempler innvandringspraksisen hans som «grusom», «ond» og «uanstendig»

Her er seks spørsmål og svar om de mange barna som nå tas fra sine foreldre etter å ha krysset grensen inn i USA.

Her pågripes en asylsøker fra Honduras like etter å ha krysset grensen fra Mexico og inn i USA og delstaten Texas. Bildet, som viser asylsøkerens gråtende to år gamle datter, er blitt et symbol på de 2000 barna som er blitt skilt fra sine foreldre de siste månedene. Senere har det kommet frem at jenta på bildet ikke ble skilt fra sin mor, men at de to sitter i forvaring sammen.

Siden påske er flere enn 2000 barn tatt fra foreldrene ved USAs grense. Dette er en følge av en nulltoleranse for ulovlig grensepassering som ble innført av justisminister Jeff Sessions.

En rekke hjerteskjærende historier har gjort praksisen til den heteste politiske stridssaken i USA de siste dagene. Kritikken er massiv fra demokratisk hold, men også i presidentens eget parti er mange nå oppbrakt:

Måling: To av tre imot

Meningsmålinger viser at to av tre velgere er imot å skille disse barna fra foreldrene. Blant republikanske velgere mener 55 prosent at politikken er riktig, en langt lavere oppslutning enn presidenten pleier å ha blant egne velgere.

– Hverken bibelsitater eller tøft snakk kan myke opp bildene av gråtende barn eller mildne smerten mange amerikanere kjenner på, sier Tim Malloy ved Quinnipiac i en kommentar til instituttets måling.

Justisminister Sessions har blant annet sitert apostelen Paulus om å følge myndighetenes lover for å forsvare den omstridte praksisen.

Publiserte lydopptak av gråtende barn

Mandag kveld publiserte det pulitzervinnende journalistkollektivet ProPublica en lydfil av barn som ble atskilt fra sine foreldre. Blant annet fleiper en grensevakt om barnegråten: «Vi har et helt orkester her. Vi mangler bare en dirigent.»

  • Her kan du høre lydopptaket fra da Alison Jimena Valencia Madrid (6) og andre barn ble skilt fra sine foreldre:
  • Og her kan du se film fra innsiden av et mottaksanlegg i Texas:

1. Hva skjer med barna?

Når folk blir pågrepet etter å ha krysset grensen, blir de sendt til mottakssentre. Slik beskriver nyhetsbyrået AP forholdene ved et slikt senter:

«I en gammel lagerbygning i Sør-Texas venter hundrevis av barn, adskilt fra foreldrene sine, i en rekke bur laget av metallgjerder. Ett bur holder 20 barn. Strødd rundt ligger det vannflasker, potetgullposer og store varmefolier som skal fungere som tepper.

En tenåring fortalte en aktivist som var på besøk, at hun hadde hjulpet et lite barn hun ikke kjente. Hun sa at hun måtte vise andre i cellen hvordan de kunne bytte bleier på jenta».

Disse bildene viser barn som venter i et mottaksanlegg i Rio Grande City i Texas. Disse bildene er tatt av det amerikanske grensepolitiet (CBP) fordi journalister ikke får ta bilder i anlegget av personvernhensyn.

Lyset i bygningen står på døgnet rundt, og mange av barna der er blitt adskilt fra sine foreldre. Barn helt ned i fireårsalderen er blitt satt i bur sammen med andre barn.

I andre institusjoner interneres barn på lengre sikt dersom foreldrene deres er blitt fengslet og de ikke har andre slektninger. Lovene krever at barna blir overlatt til USAs helse- og omsorgsdepartement etter tre dager. I noen tilfeller er foreldre blitt deportert uten å bli gjenforent med barna sine.

Barna, og mange voksne, sitter i provisoriske bur laget av stålgjerder.

2. Hvordan kan myndighetene ta fra foreldrene barna deres?

Praksisen ble intensivert etter at Trump-administrasjonen beordret nulltoleranse-holdningen ved grensen.

Den nye instruksen innebærer at folk som krysser grensen ulovlig, skal straffeforfølge og fengsles. Når foreldrene blir fengslet, blir de fratatt sine barn fordi de ikke kan bli med i fengsel. Ifølge DHS vil man normalt ikke skille foreldre og barn hvis de møter opp ved grenseovergangen og søker asyl.

3. Hvorfor gjør Trump-regjeringen dette?

Stabssjef John Kelly i Det hvite hus har sagt at avskrekking er en sentral del av praksisen med å skille barn fra deres foreldre dersom de krysser grensen ulovlig for å søke asyl.

– De kommer hit av en grunn. Og jeg sympatiserer med det. Men loven er loven. En stor del av dette spillet handler om avskrekking, sa han til NPR tidligere i år. Justisminister Sessions sier til Fox News at folk forhåpentlig oppfatter meldingen og lar være å kryssen grensen ulovlig.

4. Hvordan kan praksisen bli stanset?

Siden Trump-regjeringen har beordret praksisen, kan den også oppheve den. Det kan gjøres med en enkel telefonsamtale, poengterte den republikanske senatoren Lindsey Graham i helgen.

– Dersom du ikke liker at familier blir splittet, kan du be DHS slutte å gjøre det, sa han til CNN, med henvisning til presidenten og Departementet for innenlandssikkerhet (DHS). DHS-sjefen sier derimot at USAs kongress må endre lovgivningen for å endre praksisen.

Ved dette anlegget i Tornillo ved grensen mellom Texas og Mexico blir mindreårige innlosjert i telt.

5. Trump skylder på demokratene. Har det rot i virkeligheten?

Trump selv beskylder demokratene for å være ansvarlig for praksisen selv om den ble innført av hans egen regjering.

Presidenten krever nemlig at en reversering blir del av en mer omfattende avtale om innvandring og sikringstiltak på grensen.

– Vi vil ha trygghet og sikkerhet for landet vårt. Om demokratene ville sette seg ned i stedet for å stå i veien, kan vi få gjort noe veldig raskt, sa Trump mandag.

Demokratene protesterer imidlertid og mener at Trump vil bruke barna som et utpressingsmiddel for å få gjennomslag for sin innvandringspolitikk.

«USAs president har stjålet 2000 små barn fra deres foreldre og har låst dem inne i bur og vil bare slippe dem fri dersom Kongressen gir ham penger til å bygge en mur mot Mexico», skriver den demokratiske senatoren Chris Murphy fra Connecticut på Twitter.

6. Er praksisen ny?

Praksisen med å skille barn fra foreldre som blir siktet og fengslet, er ikke ny. Det skjer jevnlig i en rekke kriminalsaker rundt om i USA. Derfor finnes det også tilfeller av dette under tidligere presidenter. Også tidligere er enkelte familier blitt atskilt ved grensen.

Forskjellen er imidlertid Trump-regjeringens ordre om at samtlige som krysser grensen ulovlig, skal fengsles. Det betyr at antallet barn som tas fra foreldrene like etter at de krysser grensen, har skutt i været sammenlignet med tidligere. Dette vedgikk også sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen under en pressekonferanse mandag.

Aftenposten presiserer: Hovedbildet i denne saken hadde i utgangspunktet en bildetekst som kunne gi inntrykk av at jenta var blitt skilt fra sin mor. Det stemmer ikke. Moren er pågrepet, men de to ble aldri separert fra hverandre og sitter i forvaring sammen.