Verden

Trump spår godt forhold til Mexicos nye president

USAs president Donald Trump sier han har hatt en flott samtale med Mexicos nyvalgte president Andrés Manuel López Obrador.

Mexicos påtroppende president Andrés Manuel López Obrador sikret seg over halvparten av stemmene i søndagens valg. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Jeg tror forholdet kommer til å bli svært godt. Vi hadde en flott samtale, sier Trump til pressen i Det ovale kontor.

Presidenten forteller at telefonsamtalen med López Obrador, som varte i omkring en halvtime mandag, gjør at han ser lyst på fremtiden til forholdet mellom de to nabolandene.

– Jeg tror han kommer til å prøve å hjelpe oss med grensen, sier Trump om López Obrador, som blir den første selverklært venstreorienterte presidenten i Mexico siden 30-tallet.

  • Han kalles Mexicos svar på Trump: Søndag ble han valgt til president

Tilbød reduksjon i migrasjon mot bistand

López Obrador sier at han har tilbudt Trump en reduksjon i migrasjonen mot USA i bytte mot amerikansk bistand.

– Jeg foreslo å utforske en universell avtale om utviklingsprosjekter som vil kunne skape jobber i Mexico og derigjennom redusere migrasjon og bedre sikkerheten, tvitrer han.

Respektfull tone

Forholdet mellom USA og Mexico har vært anstrengt som følge av Trumps strenge håndtering av innvandrere, nedsettende kommentarer om mexicanere og krav om at nabolandet skal finansiere en mur på grensen.

– Tonen vår var respektfull, og våre team kommer til å holde samtaler, sier López Obrador om samtalen med Trump.

López Obrador vant en overveldende seier i presidentvalget søndag. Han tar 1. desember over for Enrique Peña Nieto, som to ganger har avlyst planlagte besøk til Washington på grunn av Trumps vedvarende krav om at Mexico betaler for en mur.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Mexico
  3. Donald Trump