Verden

Han sa han trodde 32.000 ecstasytabletter var M&M’s. Nå er eksministeren tatt for spionasje.

ISTANBUL (Aftenposten): Den tidligere israelske ministeren Gonen Segev fôret erkefienden Iran med opplysninger, ifølge israelsk etterretning.

Gonen Segev var energiminister i statsminister Yitzhak Rabins koalisjonsregjering. Nå blir han anklaget for å ha vært agent for Iran.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Israels tidligere energiminister Gonen Segev «ble rekruttert av iransk etterretning og tjenestegjorde som agent», hevdet Shin Bet, Israels etterretningstjeneste, mandag.

Segev, som var minister i en kort periode fra 1995 til 1996, skal ha tatt kontakt med den iranske ambassaden i Nigeria i 2012. Han skal også ha besøkt Iran to ganger for å møte sine føringsoffiserer, ifølge Shin Bet.

Forsvarer: – Det som har kommet ut, gir et feil inntrykk

Segev skal ha fått et system for å motta krypterte meldinger fra iranske agenter. 62-åringen skal ha forsynt Iran med «informasjon relatert til energisektoren, sikkerhetsinstallasjoner i Israel og personer som var involvert i politikk eller sikkerhetsinstitusjoner».

Han skal også ha introdusert israelere som var involvert i sikkerhetssektoren, for iranske etterretningsagenter og presentert iranerne som forretningsmenn.

Segevs advokater påpeker at de fleste detaljene i siktelsen er hemmeligstemplet. De hevder at det som er kommet ut, gir et feilaktig inntrykk, melder Reuters.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hevdet i april at de hadde bevis for at Iran faktisk hadde et atomprogram. Påstander som ble mottatt med skepsis internasjonalt.

Tidligere dømt for narkotikasmugling

Legeutdannede Gonen Segev ble i 2005 dømt for narkotikasmugling og kredittkortsvindel. Han skal ha forsøkt å smugle 32.000 sjokoladedekkede ecstasytabletter fra Nederland til Israel.

Segev forklarte at han trodde de 32.000 tablettene var M&M’s, skriver Jerusalem Post.

En annen lege skal ha bedt ham om å ta med sjokolade som en gave, forklarte en av hans advokater.

Segev skal ha vært så lite villig til å vise frem denne «sjokoladegaven» at han viste frem et diplomatisk pass med ugyldig dato for å unngå at kofferten hans ble kontrollert på Schiphol flyplass. Han nektet å åpne bagasjen sin, plasserte «sjokoladen» i en sikkerhetsboks på Schiphol og satte seg på flyet til Israel.

Der ble han arrestert ved ankomst etter at nederlandsk politi hadde slått fast at det var tusenvis av ecstasytabletter i sikkerhetsboksen, skriver BBC.

Segev ble dømt til fem års fengsel, men ble sluppet ut i 2007. Han flyttet til Nigeria for å jobbe som lege etter at han mistet legelisensen i Israel.

Israel frykter at Iran skal skaffe seg posisjoner ved Golanhøydene i Syria. Israel skal ha bombet angivelige iranske mål i Syria mange ganger.

Nektet innreise til afrikansk land og utlevert til Israel

Det var den gamle narkotikadommen som gjorde det mulig for israelske myndigheter å arrestere Segev.

I midten av mai ble han nemlig nektet innreise til det lille afrikanske landet Ekvatorial Guinea fordi han tidligere var straffet. Israelsk etterretning hadde allerede samlet opplysninger om hans angivelige aktiviteter overfor Iran og benyttet nå sjansen til å kreve ham utlevert.

Advokatene hans opplyser til Jerusalem Post at de har bistått ham i Israel i cirka en måned før det ble utstedt en formel siktelse mot ham den 15. juni.

Tidligere pilot og medlem av Knesset

Segev ble født i Israel i 1956 og tjenestegjorde som pilot og kaptein i det israelske luftforsvaret. Etter militærtjenesten studerte han medisin og ble lege.

Han ble valgt inn i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset i 1992 for et lite parti som ikke lenger eksisterer. Han var minister for energi og infrastruktur i koalisjonsregjeringene til Yitzhak Rabin og Shimon Peres fra 1995 til 1996.

Les mer om

  1. Israel
  2. Etterretning
  3. Iran
  4. Sjokolade