Verden

Tyrkia-kjennere tror det blir store protester mot Erdogans valgseier

ISTANBUL/OSLO (Aftenposten): – For opposisjonen føles det som et kritisk vendepunkt, sier Tyrkia-forsker Siri Neset.

Erdogan-tilhengere feiret valgseier i Istanbul søndag kveld. Men opposisjonen beskylder presidenten for valgfusk. Foto: Tor Arne Andreassen

  • Tarjei Kramviken
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Søndag kveld utropte president Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP seg til valgets vinner. Dermed går det mot fem nye år med Erdogan som Tyrkias president.

Dersom det blir det offisielle resultatet, er det et stort nederlag for rivalen Muharrem Ince og Det republikanske folkepartiet (CHP).

– Dersom dette valgresultatet står seg, tror jeg vi vil se sterke protester. Det vil vi nok se uansett hvilken side som vinner, sier Neset, som er forsker tilknyttet Christian Michelsens Institutt (CMI).

Lederen for valgstyret Sai Guven opplyste sent i går kveld at Erdogan har oppnådd absolutt flertall, skriver Reuters. Da 99 prosent av stemmene var talt opp, hadde Erdogan fått 52,5 prosent av stemmene, mens hovedmotstanderen, lederen for det største opposisjonspartiet CHP, Mohammed Ince, hadde fått 31 prosent, ifølge tv-stasjonen Anadolou.

Ince har ennå ikke uttalt seg om valgresultatet .

Neset tror det blir uro i landet med mindre det blir jevnt og taperen anerkjenner nederlaget.

– Men det er lite sannsynlig, sier hun til Aftenposten på telefon fra Istanbul.

– Jeg håper ingen vil forsøke å kaste en skygge over resultatet og skade demokratiet for å dekke over sine egne nederlag, sa Erdogan da han erklærte seg som valgets vinner søndag. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix

Anklager AKP for valgfusk

Morten Myksvoll, som er kommentator i Bergens Tidende og driver bloggen Tyrkiskpolitikk.no, forventer også at opposisjonen vil protestere mot valgresultatet.

– Det er allerede blitt hevdet at det er jukset under valget, og nyhetsbyrået Anadolu anklages for å manipulere tallene, sier Myksvoll, som selv er i Tyrkia for å følge valget.

  • Fem nye år med Erdogan: Dette er årsakene til at han trolig blir tidenes mektigste president i Tyrkia.

Ved folkeavstemningen i fjor, da det ble ja til å utvide presidentembetets makt, protesterte opposisjonen mot de offisielle tallene. De ville gå til rettssak for å få resultatet underkjent, men de kom ingen vei med det i rettsapparatet.

– Opposisjonen virker mer energisk denne gangen, og de hadde virkelig tro på at de kunne vinne. Derfor kan protesten bli mer langvarig, sier Myksvoll.

AK-partiet som Erdogan leder fikk 42 prosent av stemmene i parlamentsvalget og sammen med sin partner MHP som fikk 11 prosent, er de sikret flertall. Det republikanske partiet CHP fikk 23 prosent. I de kurdiske områdene feiret folk i natt at det pro-kurdiske partiet HDP fikk 11 prosent oppslutning og dermed er over sperregrensen i parlamentet.

Ifølge valgkommisjonen var oppmøteprosenten høy, hele 87 prosent.

Tuting og jubel fra Erdogan-tilhengere preget Istanbul søndag. Foto: Tor Arne Andreassen

Siste sjanse for demokratiet

Etter omfattende grunnlovsendringene i fjor vil Erdogan nå bli den mektigste presidenten Tyrkia noensinne har hatt. Det er grunnen til at opposisjonen trolig vil mobilisere til større protester denne gangen, mener Neset.

– Det føles som et kritisk vendepunkt man ikke har sett før. Mange oppfatter at landet er på vei i en autoritær retning bort fra Vesten og demokratiet, sier hun.

Neset sier at mange tyrkere oppfatter at dette var siste mulighet til å snu utviklingen.

– De er veldig redde og engstelige. Det er mye med disse valgtallene som skurrer, uten at man helt klarer å sette fingeren på det, sier Neset om de foreløpige resultatene.

Les mer om

  1. Recep Tayyip Erdogan
  2. Tyrkia