Verden

Mot sikkerhetssone i Syria?

Frankrikes president François Hollande ga i går støtte til Tyrkias forslag om å opprette en sikkerhetssone for syriske flyktninger mellom Syria og Tyrkia.

Røyken stiger opp etter et bombeangrep mot et mål i grensebyen Kobani. Bildet er tatt av en fotograf som befinner seg i Tyrkia. Foto: MURAD SEZER/Reuters/NTB-Scanpix

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Hollande erklærte at han støttet ideen om å opprette en sikkerhetssone inne i Syria etter å ha snakket med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i går.

– Presidenten insisterte på behovet for å unngå massakre nord i Syria. Han ga sin støtte til ideen som ble foreslått av president Erdogan, om å skape en buffersone mellom Syria og Tyrkia der fordrevne kan få beskyttelse, het det i en uttalelse fra Hollandes kontor onsdag.

I uttalelsen står det også at Tyrkia og Frankrike er blitt enige om behovet for å gi mer støtte til den moderate delen av den syriske opposisjonen, som både kjemper mot regimet til president Bashar al— Assad og de ytterliggående opprørerne i Den islamske staten (IS), melder Reuters.

- Kobani kan falle

Erdogan sa tirsdag at den syriske byen Ayn al-Arab, som den kurdiske befolkningen kaller Kobani, står i fare for å havne i IS' hender.

Et jagerfly fotografert over byen Kobani. Foto: Reuters/NTB-Scanpix

Meldingene fra Kobani de siste to dagene går imidlertid i retning av at de syriskkurdiske styrkene som forsvarer Kobani har lykkes med å slå IS noe tilbake, blant annet på grunn av luftstøtten fra amerikanerne og deres arabiske allierte.

Voldsomme protester

Kurderne i Tyrkia har reagert med et voldsomt raseri på at Tyrkia har stengt grensen for kurdere som vil ta seg over til Syria for å forsvare Kobani. Minst 18 mennesker er blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, melder den tyrkiske avisen Hurriyet.

Krangel med USA

Utspillet fra Hollande kommer til tross for lekkasjer fra den amerikanske administrasjonen om at de er misfornøyd med Tyrkia i forbindelse med kampen mot IS.

Avisen The New York Times siterte en ikke navngitt tjenestemann i Obama-administrasjonen på at USA er bekymret for Tyrkias manglende vilje til å stanse IS-opprørere ved Kobani.

Demonstranter har satt en barrikade i brann i byen Diyarbakir. Foto: Reuters/NTB-Scanpix

Harde kamperLivet i Kobani er meget vanskelig, sier en syriskkurdisk journalist som tirsdag kom seg ut av Kobani og over til Tyrkia.

— Folk kan ikke bevege seg om dagen, fordi IS kontrollerer det høyeste punktet ved byen. Folk som beveger seg ute i dagslys risikerer å bli skutt av snikskyttere, sier journalisten Barzan Iso på telefon til Aftenposten. - Livet har stoppet opp. Det finnes ingen leger, folk får ikke tak i fersk mat og må leve på mat som etter kurdiske tradisjoner er blitt lagret frem mot vinteren.

Les også:

  1. Les også

    Flyangrep skal ha stanset IS' erobring av Kobani

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen