Verden

Sigar-asteroiden var 400 meter lang, rødlig og rundet Solen i en fart på 87 kilometer i sekundet

Det første objektet som er oppdaget på besøk fra utenfor vårt solsystem, forbløffer forskerne.

Omtrent slik ser en tegner for seg at asteroiden 'Oumuamua ser ut. Foto: European Southern Observatory, M. Kornmesser

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

I slutten av oktober kunngjorde NASA at de hadde sett et hittil ukjent objekt som raste gjennom vårt solsystem i enorm hastighet. Sensasjonen besto i at dette var den første oppdagelsen av en gjenstand som beveger seg mellom flere solsystemer.

Objektet fikk i første omgang navnet A/2017 U1, men forskere som jobber med et teleskop ved Universitetet i Hawaii, har dessuten døpt det 'Oumuamua. Det uttales omtrent Åo-muø-muø og betyr på hawaiisk «den første budbringer langveisfra».

Har analysert funnene

Nå har forskerne analysert det de hittil har klart å finne ut om gjesten, melder NASAs Jet Propulsion Laboratory i en pressemelding. De foreløpige funnene er publisert i tidsskriftet Nature. Her er noen av dem:

 • Asteroiden er 400 meter lang, men kanskje bare 10 meter i diameter. Den har dermed en slags sigarform. Tidligere avlange objekter har aldri vært mer enn tre ganger lengre enn de er tykke.
 • Den har trolig fløyet rundt i vår galakse Melkeveien i flere hundre millioner år før den stakk innom oss.
 • Den spinner rundt sin egen akse i løpet av drøyt syv timer.
 • Overflaten har en rødlig farge og er fast. Den har ikke noe støv rundt seg slik andre asteroider har.
 • Den består av stein og kanskje metaller. Den inneholder ikke vann eller is. Objektet er dermed en asteroide og ikke en komet – som først antatt.
 • Sigarasteroiden kom til oss fra der den lyse stjernen Vega nå befinner seg på stjernehimmelen. Men selv med en gjennomsnittlig fart på 95.000 km/t er det 300.000 år siden den var der i strøket, og da var ikke stjernen der.
 • Da den ble slynget rundt vår sol den 9. september, hadde den en fart på ekstreme 315.000 km/t – eller 87 kilometer i sekundet.

Omtrent slik var banen til asteroiden 'Oumuamua gjennom vårt solsystem. Foto: NASA/JPL-Caltech

– Et lykketreff

Det var det NASA-støttede teleskopet på Hawaii som oppdaget 'Oumuamua.

– Det var et lykketreff at teleskopet vårt så på rett sted til rett tid for å fange dette historiske øyeblikket. Denne lykkelige oppdagelsen er et resultat av NASAs innsats for å finne, følge og kartlegge objekter som potensielt kan true vår planet, sier NASAs Lindley Johnson i en uttalelse.

Nå er 'Oumuamua ca. 200 millioner kilometer fra Jorden. Den vil passere Jupiters bane i mai og krysse Saturns bane i januar 2019 på vei vekk herfra i retning stjernebildet Pegasus.

Les mer om

 1. NASA
 2. Viten