Verden

Trump signerte budsjettforlik, etter at staten ble «nattestengt» på grunn av dramatisk soloprotest

NEW YORK (Aftenposten): Senator Rand Paul blokkerte Senatet fra å stemme på et budsjettkompromiss. Det førte til en kortvarig nedstengning av den føderale staten i USA.

Den libertarianske republikaneren Rand Paul blokkerte en avstemning i Senatet torsdag kveld, og tvang dermed frem en nedstengning av staten ved midnatt amerikansk tid. Libertarianisme vektlegger individuell frihet fremfor fellesskapet, og libertarianere er derfor svært skeptiske til et stort statsapparat.
  • Christina Pletten
    Kommentator

Den amerikanske staten ble stengt ned for andre gang på én måned. Det skjedde ved midnatt i USA, klokken seks fredag morgen norsk tid.

Noen timer senere gikk imidlertid budsjettet gjennom Kongressens to kamre, og president Donald Trump signerte forliket tidlig fredag morgen. Dermed kunne staten åpne igjen etter en dramatisk natt, før arbeidsdagen var kommet i gang.

Forliket inkluderte økte bevilgninger til forsvaret, en krisepott på 90 milliarder dollar til gjenoppbygging etter stormene og skogbrannene i 2017, og en økning av gjeldstaket, ifølge Washington Post.

Denne gangen ble staten stengt fordi én senator, republikaneren Rand Paul fra Kentucky, med overlegg blokkerte en avstemning som kunne ha forhindret nedstengningen.

Etter at Paul var ferdig, vedtok Senatet budsjettforliket med 71 mot 28 stemmer. Forliket ble så sendt videre til Representantenes hus, der det ble vedtatt like før daggry, noen timer før arbeidsdagen startet i USA.

Just signed Bill. Our Military will now be stronger than ever before. We love and need our Military and gave them e… https://t.co/9MtCabhzj8

Protesterte mot budsjettunderskuddet

Paul protesterte fordi han mener at et nytt budsjettforlik vil øke USAs statsgjeld uforsvarlig mye. Senatoren sa i en lang tale at han ønsket å rette søkelyset mot sine egne partifellers selvmotsigende politikk, og kalte det «toppen av hykleri» at det konservative partiet nå vil øke gjelden.

– Republikanerne protesterte når det var Obama og demokratene som skapte underskudd. Synes de virkelig det er helt greit å bruke tusen milliarder dollar mer enn vi har i inntekter nå? sa Paul til CNN torsdag kveld.

Paul var en av republikanerne som utfordret Donald Trump i nominasjonskampen i 2016.

Kan åpne igjen etter noen timer

Paul holdt debatten i Senatet gående hele torsdag kveld. Ved midnatt i Washington (klokken seks norsk tid) løp finansieringen av den amerikanske staten ut, som følge av at det forrige midlertidige budsjettforliket ikke lenger var gyldig.

Flere av Pauls partifeller var oppgitt over demonstrasjonen. Det er ikke første gang Paul lager trøbbel for partiet – han var også med å senke forsøket på å fjerne Obamacare.

– Jeg vet han vil understreke et poeng, og jeg er enig med ham på mange punkt i prinsippet, men vi er i en krisesituasjon her, sa Pauls kollega Jim Cornyn.

Men Paul kunne ikke blokkere avstemningen i det uendelige, og ved 02-tiden i natt lyktes senatorene med å avslutte debatten og komme i gang med avstemningen. Statsbudsjett ble vedtatt i Representantenes hus ved 05.30-tiden.

  • AFTENPOSTEN MENER: Børsfallet kan varsle trøbbel. Det gjelder også for Trump.

Forlik uten kutt

Dermed ble den amerikanske staten stengt ned for andre gang på mindre enn en måned, om enn bare for en natt. Derfor får trolig nedstengningen små praktiske konsekvenser.

Problemene har oppstått fordi partiene ikke har klart å bli enige om et budsjett som kan få det nødvendige flertallet i begge kamrene i Kongressen. I lang tid har de i stedet vedtatt midlertidige budsjettforlik av kortere og lengre varighet.

Lederne for de to partiene kunngjorde denne uken at de hadde fått i land en budsjettavtale, et sjelden kompromiss mellom de to partiene, som varer i to år.

Budsjettavtalen innebærer mer penger til forsvaret, samt til ulike offentlige tjenester og til å møte narkoepidemien. Tilsammen økes disse budsjettene med rundt 300 milliarder dollar.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, hold en over åtte timer land tale onsdag. 77-åringen satte dermed ny rekord, og det på høyhælte sko.

Dette var også problemet, ifølge Rand Paul. For å få i stand avtalen har begge partiene nemlig fått mer penger til sine prioriterte områder, men det er lite som kuttes.

Problemene kan føres helt tilbake til 2013. Da inngikk partiene en tvungen avtale kalt en «sequester». Det var igjen resultatet av en tidligere krise som nesten veltet økonomien over ende og førte til The Budget Control Act. For å finne en løsning satte kongressen ned et tverrpolitisk utvalg som skulle foreslå budsjettkutt og skattereformer for å redusere gjelden. De la også inn en automatisk binding dersom kongressmedlemmene ikke godtok utvalgets anbefalinger: da ville det automatisk settes i verk strenge sparetiltak.

Det la et tak på hvor mye staten kunne bruke av utgifter, blant annet til militæret, fra 2013 til 2021. Disse bindingene er altså partiene nå enige om å oppheve.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. USA
  3. Donald Trump