Verden

Martin Schulz trekker seg som SPD-leder med øyeblikkelig virkning

Martin Schulz' retur til tysk politikk etter flere år som EU-topp, har vært en eneste stor nedtur. Tirsdag gikk han av.

Martin Schulz kunngjorde tirsdag at han går av som partileder i SPD i partiets hovedkvarter i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Jeg forlater dette kontoret uten bitterhet og sinne, sa Schulz etter at han trakk seg.

– Det er tid for fornyelse, fastslo 62-åringen, som fra 2012 til 2017 var president i EU-parlamentet, før han reiste hjem for å lede valgkampen til sosialdemokratiske SPD.

  • Frank Rossavik: Problemet heter ikke Martin Schulz. Men globalisering.

Schulz ble da presentert som den store redningsmannen som skulle bringe partiet til valgseier i september, men i stedet gjorde SPD sitt dårligste valg på flere tiår og fikk kun 20,5 prosent av stemmene.

Tirsdag ga Schulz fra seg ledervervet med umiddelbar virkning etter å ha varslet sin avgang i forrige uke. Partiet skal nå ledes midlertidig av Olaf Scholz, ordfører i Hamburg, fram til partiledervalget 22. april. Det er Andrea Nahles som er favoritt til å vinne etter å ha fått enstemmig støtte av partiledelsen tirsdag.

Refs fra partifeller

De siste dagene har Schulz fått kraftig kritikk fra sine egne etter at han lanserte seg selv som utenriksminister i en ny regjering med kristendemokratene i CDU og CSU.

Blant kritikerne var Sigmar Gabriel, Tysklands nåværende utenriksminister, som også er fra SPD.

Etter valget i høst sa Schulz at det var uaktuelt å gå inn i en ny storkoalisjon med kristendemokratene, og han har også fastslått at han ikke kom til å bli minister i en ny regjering.

SPD avgjør

SPD, CDU og CSU ble nylig enige om en felles regjeringsplattform, men avtalen må først få klarsignal i en avstemning blant SPDs 460.000 medlemmer. Hvis et flertall sier nei, blir det etter alt å dømme nyvalg.
Schulz håper at partimedlemmene vil la seg overtale av Nahles til å stemme ja. Resultatet blir først klart i begynnelsen av mars.

Nahles er nå SPDs gruppeleder i nasjonalforsamlingen. Hun tilhører partiets venstrefløy og var fra 2013 til 2017 arbeids- og sosialminister i statsminister Angela Merkels tredje regjering.

Les mer om

  1. SPD
  2. Martin Schulz