Obama trekker amerikanske falne inn i britisk EU-valgkamp
USAs president Barack Obama bruker verdenskrigene som argument i den britiske EU-striden og får kjeft for å blande seg.
Obama landet i London torsdag kveld etter å ha besøkt Saudi-Arabia. Der er det dårlig stemning for Obamas atomavtale med Iran. Og nå fortsetter Obama sin lille krangelturné med å kaste seg inn i den beinharde britiske debatten om hvorvidt landet skal forbli medlem av EU.
Innlegg i avis fredag
I et innlegg i avisen Daily Telegraph fredag vedgår Obama at dette er en sak britene selv må bestemme, men at han likevel som en venn av Storbritannia må være ærlig om at saken er viktig for USA.
— De titusener av amerikanere som ligger på Europas kirkegårder, er et stille vitnesbyrd om hvor sammensveiset vår velstand og vår sikkerhet er. Det valg dere tar, vil gi gjenklang i fremtidsutsiktene for dagens generasjon av amerikanere , skriver Obama.
Mange har ennå ikke bestemt seg:
— Blødde på slagmarken
Han siterer president Franklin D. Roosevelt og påpeker at britene er USAs næreste venner i verden.
— Vårt spesielle forhold ble skapt mens vi blødde på slagmarken. Det ble forsterket mens vi bygde og opprettholdt reisverket for å fremme stabilitet og velstand i Europa og våre demokratiske verdier i hele verden, skriver Obama.
Stikker de sankthans?
Boris Johnson: Hyklersk
Obamas innblanding i den såkalte Brexit-debatten går ikke akkurat upåaktet hen. Londons konservative ordfører Boris Johnson er blitt en av frontfigurene i kampanjen for utmelding. Han stempler Obamas holdning i saken som hyklersk og mener USA aldri ville gitt fra seg så mye selvråderett som et EU-medlemskap krever. Han viser til at USA ikke har undertegnet FNs barnekonvensjon, ikke anerkjenner den internasjonale straffedomstolen eller den internasjonale havrettskonvensjonen.
— Det er et svimlende eksempel på prinsippet om gjør-som-jeg-sier-men-ikke-som-jeg-gjør, skriver Johnson i avisen The Sun. Han mener USA «vokter sitt demokrati med mer hysterisk nidkjærhet enn noen annen nasjon i verden».
Kjeft allerede før han kom
Tidligere statsråd Kate Hoey ba allerede før Obama kom til landet om at han «måtte passe sine egne saker». I en artikkel på nettstedet Heatstreet skrev hun at innblandingen hans er «fornærmende, nedlatende og hyklersk».
Britene holder folkeavstemning om saken 23. juni. De som vil ut av EU, har i vinter halt kraftig inn på EU-tilhengerne. I Financial Times' gjennomsnitt av flere målinger er stillingen 44-42 i favør av å bli i EU.
Gått ut på dato?
— Skyss til flyplassen?
På sosiale medier haglet de spydige kommentarene mot Obamas britiske EU-valgkamp.
— Betalte ikke vi tilbake Marshall-pengene for noen år siden, Barack? Var det noe mer? Trenger du skyss til flyplassen, spør en velger.
— Kjære USA, forestill dere at Canada bestemmer over dere. Forestill dere ingen grenser på det amerikanske kontinentet. Forestill dere at dere kan fikse det, skriver en annen.
«Det er kanskje litt synd på Cameron»:
Den avgåtte statsråden fra Camerons regjering, Iain Duncan Smith, deltar i Voteleave-kampanjen og er lite imponert av Obamas argumenter.
— Jeg ser ikke for meg noen tilfeller der Obama ville jobbe for at USAs høyesterett skulle være bundet av avgjørelser i en utenlandsk domstol. Jeg kan heller ikke se for meg noen tilfeller der han ville akseptere at lover eller skatter skulle vedtas for det amerikanske folk uten godkjennelse i den amerikanske kongressen, sier han i en uttalelse.
- Ikke kjør i fylla
Obama får imidlertid også noe støtte, og statsminister David Cameron er glad for Obamas hjelp i kampen for å holde landet i EU. På BBCs frokost-TV deltok James Rubin fredag. Han var høyt i amerikansk UD i Clinton-administrasjonen og bor nå i London.
— Dette er en helt spesiell situasjon som rettferdiggjør at presidenten sier sin mening. Vi har et munnhell: Venner lar ikke venner kjøre i fylla, sa han.
Labour-topp: Plikt til å snakke ut
Alan Johnson, som leder Labours EU-tilhengere, påpeker at Obama er president hos en alliert.
— Amerikanske soldater mistet livet i to verdenskriger på vårt kontinent. Dette gir presidenten ikke bare en rett til å kommentere. Jeg mener han har en plikt til å påpeke konsekvensene av en britisk utmelding av EU, sier Johnson i en uttalelse.
Londons populære ordfører Boris Johnson vil kjempe for å få britene ut av EU :
Tøyser med dronningbursdag
Det har den siste tiden også blitt rettet endel kritikk mot timingen av Obamas besøk og at dette er planlagt nettopp for å hjelpe ja-til-EU-kampanjen. Obama fleiper tilsynelatende med dette i sitt avisinnlegg.
— Jeg er blitt klar over det er noe spekulasjoner og strid om valg av tidspunkt for mitt besøk. Jeg tilstår: Jeg ønsker personlig å kunne gratulere Hennes majestet med dagen, skriver han.
Dronning Elizabeth fylte torsdag 90 år.
Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.