Verden

Fransk politi har drept mannen som mistenkes for å stå bak Strasbourg-angrepet

29 år gamle Cherif Chekatt ble skutt av politiet i Neudorf-distriktet sør i byen ved 21-tiden torsdag.

Flere politiaksjoner er er blitt gjennomført i Neudorf-distriktet i Strasbourg torsdag.
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Chérif Chekatt ble observert i en gate i Strasbourg, og politiet aksjonerte, opplyste innenriksminister Christope sent torsdag kveld.

Politiet forsøkte først å pågripe ham, men han skjøt mot politiet, fortalte statsråden til frammøtte pressefolk i Strasbourg.

– De besvarte ilden umiddelbart og nøytraliserte angriperen, sa Castaner.

Flere titall politikjøretøy var på stedet.

– Vi er lettet (...). Dette vil hjelpe oss å komme tilbake til et normalt liv, sa borgermesteren i Strasbourg, Roland Ries.

Chekatt er mistenkt for å ha skutt og drept tre personer på et julemarked i Strasbourg tirsdag.

Ytterligere 13 personer ble skadet i angrepet. Innenriksminister Christophe Castaner sa torsdag kveld at tre av dem «svever mellom liv og død».

Fransk politi skjøt og drepte den terrormistenkte mannen i en gate i Neudorf-distriktet torsdag kveld.

Fem pågrepet

Store politistyrker har jaktet på Chekatt de siste dagene.

Fransk påtalemyndighet opplyste til DPA etter aksjonen torsdag ettermiddag at en femte person er blitt pågrepet.

De fire som fra før er pågrepet i saken, er 29-åringens foreldre og to av hans brødre. I tillegg ble søsterens Paris-hjem gjennomsøkt og hun ble avhørt som vitne, skriver Le Figaro.

Fransk politi gjør seg klar i Neudorf-distriktet sør i Strasbourg torsdag ettermiddag.
Les også

Store politistyrker jakter navngitt og trolig såret gjerningsmann i Strasbourg

Tre mistet livet

Fransk politi har vært i høy beredskap helt siden angrepet mot julemarkedet i Strasbourg tirsdag, der tre personer ble drept og 13 såret. Kort tid etter angrepene tirsdag skal en taxisjåfør ha satt av 29-åringen i det aktuelle området som nå er sperret av, ifølge politiet.

Torsdag ble et tredje offer erklært død etter angrepet. I tillegg har en fjerde person ligget hjernedød siden tirsdag kveld.

En thailandsk turist var blant de drepte. Mannens kone overlevde. En fransk mann som ventet på sin familie utenfor en restaurant, ble også offer for angrepet. Den tredje drepte var en mann født i Strasbourg, med afghansk bakgrunn.

Folk samlet seg onsdag kveld i sentrum av Strasbourg for å tenne lys for for ofrene for angrepet mot julemarkedet.
Les også

Dette vet vi – og dette vet vi ikke om angrepet i Strasbourg

Internasjonal jakt

En talsmann for franske myndigheter, Benjamin Griveaux, sa torsdag til fransk TV at mer enn 700 politifolk og sikkerhetsstyrker deltok i jakten på Chekatt.

29-åringen har vært jaget i flere europeiske land, og både Frankrike og Tyskland har skjerpet grensekontrollen. Myndighetene fryktet at Chekatt skulle rekke å flykte fra landet. Etter terrorangrepet i Paris i november 2015 tok det politiet fire måneder å finne den eneste gjenlevende gjerningsmannen, som ble pågrepet i Brussel i mars 2016.

1.800 soldater ble i tillegg utplassert rundt om i Frankrike for å sikre gater og områder med mange folk, opplyser Griveaux. Han oppfordret samtidig bevegelsen «de gule vestene» om å avstå fra nye demonstrasjoner i helgen.

Franske soldater på patrulje på et stengt julemarked i Strasbourg, to dager etter angrepet som til nå har krevd tre menneskeliv. Foto: AP / NTB scanpix

Terror

Strasbourg-angrepet etterforskes som en terrorhendelse. Chekatt skal ha ropt «Allahu Akbar» (Gud er stor) da han begynte å skyte rundt seg på julemarkedet på Kleber-plassen i sentrum av Strasbourg ved 20-tiden tirsdag kveld.

Terrornivået i Frankrike er hevet til høyeste nivå.

Les mer om

  1. Angrepet i Strasbourg