Verden

FN: Enighet om våpenhvile i viktig havneby i Jemen

FN opplyser at de krigførende partene i Jemen har blitt enige om en våpenhvile i Hodeida, og om at soldater og krigere skal trekkes ut av den omstridte byen.

Jemens utenriksminister Khaled al-Yamani (t.v.), FN-sjef António Guterres og Houthi-talsmann Mohammed Abdelsalam under pressekonferansen i Rimbo i Sverige torsdag ettermiddag. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB scanpix
  • NTB
Krigere lojale til Houthi-opprørerne i Jemen hever våpnene sine under en samling for å vise støtte til fredssamtalene med den jemenittiske regjeringen i Rimbo i Sverige. Foto: AP / NTB scanpix.

I en sterkt symbolsk gest på den sjuende og siste dagen av de FN-ledede fredsforhandlingene i Sverige, tok Jemens utenriksminister Khaled al-Yamani og Houthi-talsmann Mohammed Abdelsalam hverandre i hånden til høylytt applaus torsdag ettermiddag.

Deretter kunngjorde FN-sjef António Guterres at de to partene hadde blitt enige om flere viktige punkter, deriblant våpenhvile i havnebyen Hodeida, byen som er innfartsåre for mesteparten av nødhjelpen som kommer til Jemen.

– Dette er et viktig steg og reell framdrift mot framtidige samtaler om en endelig slutt på konflikten, sa Guterres.

Hele provinsen

Våpenhvilen gjelder hele provinsen Hodeida, opplyser FN-sjefen. Både havna i byen Hodeida og byen som helhet blir tømt for soldater og krigere «i løpet av få dager», legger FNs spesialutsending Martin Griffiths til.

Guterres sier at FN kommer til å spille en «sentral rolle» i overvåkingen av Hodeida, som i dag kontrolleres av Houthi-opprørerne.

I tillegg til Hodeida-avtalen har partene i Jemen komme til en «felles forståelse» om Jemens tredje største by Taiz, som har vært åsted for noen av de mest intense kampene i løpet av den fireårige krigen i landet.

Konflikten i Jemen har ført til at 14 millioner mennesker, nærmere halvparten av befolkningen, nå står på randen av en sultkatastrofe, ifølge FN.

Ny runde

Tross enigheten er det imidlertid mye som gjenstår, og Guterres sier det vil bli en ny runde med fredsforhandlinger allerede i slutten av januar.

Blant tingene de to partene ikke har blitt enige om, er framtiden til den internasjonale flyplassen i Jemens hovedstad Sana, samt tiltak for å få landets skjøre økonomi tilbake på rett kjøl.

Fredssamtalene i januar vil i all hovedsak dreie seg om en politisk prosess, som ifølge Guterres er den eneste løsningen på konflikten.

Positive reaksjoner

Jemens utenriksminister Khaled al-Yamani sier en tilbaketrekking fra havnebyen Hodeida fortsatt er et «hypotetisk» spørsmål, fram til opprørerne trekker seg ut.

– Vi antar at den andre siden vil trekke seg tilbake. Inntil det skjer, er en tilbaketrekking av regjeringsstyrkene hypotetisk, sier al-Yamani.

Iran, som står nær Houthi-opprørerne, synes å være fornøyd.

– Vi ønsker velkommen avtalene mellom de to partene, inngått under oppsyn av FNs generalsekretær, og vi ser de positive skrittene og de foreløpige avtalene om fortsatte samtaler som lovende, sier talsmann Bahram Ghasemi i utenriksdepartementet i Teheran.

Han legger til at Iran håper framtidige forhandlinger vil føre fram til en endelig avtale.

– Vi ønsker denne enigheten som er oppnådd i Sverige svært velkommen, skriver De forente arabiske emiraters utenriksminister Anwar Gargash. Landet er en nær alliert av Jemens regjering

– Spesiell dag for Sverige

Også Sveriges utenriksminister Margot Wallström hyller avtalen.

–Dette er en spesiell dag for Jemen, FN og for oss her i Sverige sier hun.

– For en uke siden nevnte jeg at verden ser hit og forventer konkrete resultater. Jeg er ekstremt glad for at vi kanskje har en Stockholm-erklæring med de viktigste framskrittene hittil, sier hun videre.

Havnebyen Hodeida har blitt hardt rammet av kampene mellom partene i krigen i Jemen.

Saken oppdateres

Les også

  1. 150.000 migranter kommer til Jemen i år. Det er flere enn til hele Europa.

  2. Sverige-forhandlinger kan stanse en av verdens største humanitære katastrofer

  3. På dette svenske slottet skal det forhandles om fred i Jemen. Skeptiske eksperter håper på et par tegn til fredsvilje.

Les mer om

  1. Jemen
  2. Sverige
  3. FNs sikkerhetsråd