Verden

Klimatoppmøtet i Polen: Trumps folk forhandler som om Obama var sjefen

Toppmøteselfie? Årets klimaforhandlinger er de 24. i rekken etter at Klimakonvensjonen ble vedtatt i Rio de Janeiro i 1992. COP er forkortelse for Conference of the Parties.

Trump gjør narr av klimaendringer, klimarådgiveren hans skryter av kull, mens amerikanske diplomater forhandler som om Obama fortsatt styrer.

 • Ole Mathismoen
  Ole Mathismoen

KATOWICE, POLEN (Aftenposten): Det er bare å la seg forvirre. Klimaforhandlinger er ikke som andre forhandlinger. Her kan alt skje.

Den amerikanske presidenten har meldt USA ut av Parisavtalen, men slikt tar tid. Og i mellomtiden deltar amerikanske forhandlere med full styrke for å få regelboken for Parisavtalen slik de ønsker at den skal se ut.

«De opptrer som de alltid har gjort. Bestemt og konstruktivt», sier en kilde.

USAs forhandlere jobber for et sterkt og rettferdig regelverk til Parisavtalen. De har ikke foreslått svekkelser av selve Parisavtalen, og de har heller ikke trukket USAs forpliktelser.

En kilde sier: «Trump har jo satt døren på gløtt for å bli med igjen hvis han synes avtalen blir mer rettferdig».

To regelbøker?

Og det er hverken Trump eller hans folk som skaper de største bølgene i forhandlingsrommene. Hvertfall foreløpig. En gruppe store «gamle» u-land med India, Kina, Saudi-Arabia, Egypt, Malaysia og Indonesia i spissen, krever at regelboken skal være todelt.

President Donald Trump viste hvor lite temperaturen har økt da han i juni 2017 varslet at USA vil trekke seg ut av Parisavtalen. På grunn av prosedyrene for slikt er ikke USA ute før fire dager etter neste presidentvalg.

Disse landene, som huser omtrent halvparten av Jordens befolkning, vil ha ett sett regler for de gamle industrilandene og ett sett for resten av verden.

De vil ha strenge regler for i-landene, men vagere og diffuse regler for u-land.

Det sier industrilandene blankt nei til. De mener et slikt system vil ødelegge selve grunnpilaren i Parisavtalen, nemlig at alle land skal gjøre sin del av jobben – dog med svært ulike krav til hva slags klimatiltak landene skal gjennomføre.

– Det blir som å skru klokken tilbake til før Paris. Helt uaktuelt, sier en forhandler.

For å gjøre forvirringen større: Øystatene og den store gruppen med virkelig fattige u-land er helt enige med Norge og USA. De har allerede så mange unntak i Parisavtalen at de vil ha en strengest mulig regelbok som gjelder alle de store forurenserne – enten de er u-land eller i-land. Det er disse landene som allerede nå rammes hardest av klimaendringer.

Sørkoreaneren Hoesung Lee er sjef for FNs klimapanel. «Vitenskapen har levert, nå må politikerne handle», sa han.

Kull, reinsdyr og bekymring

Straks mer om denne krangelen. Først en punktvis stemningsrapport fra Katowice for å speile stemningen og temperaturen blant de 32.000 delegater, forskere, næringslivsledere, miljøvernere og pressefolk som er her:

 • «Klimapanelet har levert. Nå er det opp til politikerne å handle», sa klimapanelets leder Hoesung Lee. «Å begrense oppvarmingen til 1,5 grader er mulig, men vinduet for å klare det blir stadig mindre».
 • «USA har en overflod av naturressurser, og kommer ikke til å la det ligge i bakken, sa Donald Trumps internasjonale energi- og klimarådgiver Wells Griffith da han arrangerte seminar for å skryte av kull.
 • Laurent Fabius, som var fransk statsminister da Parisavtalen ble vedtatt, advarte: «La oss være ærlige: Verden er ikke på sporet. Vi må gjøre mer, og vi må gjøre det raskere». Han advarte mot politikere som «ikke bare er søvngjengere, men spoilere».
 • Nasa-forsker Catherine Walker la frem rapport som viser at også de store isbreene i Øst-Antarktis, som hittil har vært ansett som stabile, krymper. Store breer i Vincennes-bukten er tre meter lavere enn de var i 2008.
 • Utenriksminister Ralph Regenvanu i øystaten Vanuatu sa at han føler dyp sorg for alle i USA og Europa som er rammet av klimaendringer, men som har ledere som nekter å gjøre mer for å redusere utslipp. «Klimaendringer er en eksistensiell trussel mot menneskeheten», sa han.
 • Forskere kunne i går melde at antall ville reinsdyr i Arktis de siste årene er redusert fra omtrent 5 til 2,1 millioner dyr – hovedsakelig på grunn av oppvarmingen med skiftende vintervær som har gjort det vanskeligere for dyrene å overleve.
 • Andrew Wheeler, som leder Donald Trumps miljødirektorat EPA, er ikke i Katowice. I stedet brukte han i går tiden til å oppheve forbudet mot å forurense flere tusen amerikanske elver og vassdrag.
I Katowice har hele verden talerett. Og alle land må være enige om regelboken for Parisavtalen før den kan bankes gjennom. Derfor er forhandlingene vanskelige.

Skille u-land og i-land igjen?

Før Parisavtalen ble undertegnet i desember 2015, var alle klimaavtaler basert på at bare rike industriland forpliktet seg til å redusere utslipp. Helt frem til for et par tiår siden var det logisk. U-landene hadde lave utslipp, det mest kom fra i-landene.

Men verden har endret seg, og i dag står u-landene for langt over halvparten. Kina alene har ansvaret for 27 prosent og India syv prosent. USA står for 15 prosent og EU for ti.

Den gamle modellen var derfor meningsløs. Alle må bidra for å begrense global oppvarming. Parisavtalens store gjennombrudd ble å slå fast at alle land må kutte, og alle må legger inn nasjonale forpliktelser i avtalen – hvor mye og hvor omfattende, kan de velge selv.

Regelboken, som det forhandles om nå, skal sikre at det kan måles hvor store utslippskutt tiltakene fører til – og i detalj hva de egentlig går ut på. Bare da kan det føres et reelt globalt utslippsregnskap.

Norge, EU, USA og andre store i-land avviser altså blankt at regelboken skal være mer vag i kravene til utviklingsland enn til i-landene. Gruppen som kaller seg likesinnede u-land med, India, Egypt, Kina osv., argumenterer med at de ikke har ressurser nok til å redegjøre like detaljert som det i-landene har.

Mange amerikanske eks-topper har besøkt Katowitce de siste dagene. Onsdag kom Al Gore med harde angrep på dagens president og fikk stor applaus da han minnet om at det kjente kullmuseet i Kentucky nå har montert solcelleanlegg på taket.

Vil bety at USA er ute for alltid

Forhandlere sier til Aftenposten at de fortsatt tror på en løsning fordi noe annet i realiteten vil være et sammenbrudd for hele Parisavtalen. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen leder en del av forhandlingene. Han er forsiktig onsdag kveld:

– Jeg jobber ut fra at her må vi klare å finne en løsning, sier han.

En sentral forhandler sier knuten kanskje kan løses ved at regelboken får en sterk og solid tekst om klimafinansiering – altså Paris-løftet fra i-landene om å bidra med minst 100 milliarder i året til klimatiltak fra 2020. På den annen side kan USA sette ned foten på det punktet. Trumps folk våger neppe å godta noe som forplikter USA til å utbetale noe som helst.

Barack Obamas klimaforhandler, Todd Stern, advarte i Katowice sterkt mot et todelt regelverk. Blir det resultatet, kan man glemme at USA blir med igjen – selv med en mer klimavennlig president i fremtiden.

Les mer om

 1. Kloden vår - Dette skjer
 2. Parisavtalen
 3. Global oppvarming
 4. Klima