Forsker: Marokko-drapene virker terrorinspirert, men ikke planlagt

Seniorforsker Morten Bøås mener dobbeltdrapene i Marokko mangler flere av de typiske kjennetegnene ved terrorangrep og at angrepet ikke virker planlagt.

Tre menn ble torsdag pågrepet, mistenkt for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24).
  • og NTB

– Ut fra opplysningene som hittil har kommet frem i mediene, fremstår drapene i Marokko mer inspirert av terror enn at det er et veloverveid, planlagt terrorangrep av en velorganisert gruppe, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt til VG.

Tre menn som mistenkes for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24), ble onsdag kveld etterlyst med bilde.

Sikkerhetspolitiet i Danmark, PET, sier i en uttalelse sent onsdag kveld at de har fått opplyst av marokkanske myndigheter at dobbeltdrapet muligens kan relateres til ekstremistgruppen IS.

Inspirert

Bøås sier til VG at drapene ser ut til å være utført av en gruppe som mangler den profesjonaliteten etablerte terrorgrupper har.

Blant annet trekker han frem dramaturgien, at det ikke ble lagt igjen beskjed på åstedet, at det ikke skjedde ved et tettsted, og at angrepet ikke ble avsluttet med martyrdød. Derfor mener han det kan se ut som en liten gruppe menn kan ha blitt inspirert av IS eller radikalisert gjennom nettet og bestemt seg for å gjennomføre en lite planlagt aksjon.

Marokkanske myndigheter har foreløpig ikke gått ut med navn på de tre mennene som er etterlyst.

Så langt er en mann pågrepet for drapene på kvinnene. Ueland og Jespersen ble funnet drept i Atlasfjellene i Marokko mandag morgen.

– Marokkanske myndigheter har opplyst at saken etterforskes som terror, sier det danske sikkerhetspolitiet.

Avviser videoinnhold

Onsdag ettermiddag og kveld sirkulerte en video på internett av det som angivelig skal vise drapet på en av kvinnene. PET bekrefter at de undersøker videoen. Det samme gjør norske og marokkanske myndigheter.

Flere medier, inkludert NTB, har sett den aktuelle videoen. Så langt er det ikke avklart om den er ekte og om den er knyttet til den aktuelle saken.

En politikilde som står etterforskningen nær, sier til den delvis statlige eide marokkanske nyhetskanalen 2M at videoen ikke har noe med dobbeltdrapet å gjøre. Dette er ikke bekreftet eller avkreftet fra offisielt hold i Marokko, Norge eller Danmark.

Samme kilde bekrefter overfor 2M at drapene etterforskes som en terrorhandling.

Funnet av par

Ifølge lokale medier campet de mistenkte i nærheten av kvinnene, men forlot området få timer før de drepte ble funnet.

Et fransk kjærestepar sier til VG at det var de som fant Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen.

– Kjæresten min og jeg er på ferie og skulle på en liten fjelltur. Vi startet klokken 9.15. Etter rundt én times gåtur fra Imlil, kom vi opp på et platå. Vi så et telt og at det var åpent. Og vi så de to jentene. Det var forferdelig, sier den franske kvinnen, som ønsker å være anonym.

En kilde tett på etterforskningen bekrefter overfor VG at det var de to som fant kvinnene.