Verden

Panama Papers: EU svartelister 17 skatteparadiser

Finansministerne i EU vedtok tirsdag en felles svarteliste over 17 ulike skatteparadiser, etter lange diskusjoner om hvilke land som skulle være på listen.

EUs finansministre lovet en svarteliste for skatteparadiser i løpet av 2017. Nå er løftet innfridd. Fra venstre: Slovakias finansminister Peter Kazimir, Sveriges finansminister Magdalena Andresson, Spanias finansminister Luis De Guindos og EU-kommissær for økonomiske og finansielle spørsmål, skatt og tollunionen, Pierre Moscovici.
  • og NTB

– Vi har på EU-nivå innført en liste over stater som ikke gjør nok for å bekjempe skatteunngåelse. Lista inkluderer 17 stater, sa sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire til journalistene som sto og ventet i spenning utenfor salen.

EU-landene ble enige om at det var nødvendig med en felles svarteliste for skatteparadiser etter dokumentlekkasjen Panama Papers i 2016.

Ifølge Sky News sier Le Maire at Amerikansk Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Sør-Korea, Macao, Marshalløyene, Mongolia, Namibia, Palau, Panama, St. Lucia, Samoa, Trinidad og Tobago, Tunisia og De forente arabiske emirater står på listen.

I tillegg sier han at 47 land står på en «gråliste» over land som foreløpig ikke møter EUs skattestandarder, men som har lovet å forandre på skattereglene sine.

  • I november skrev Aftenposten om landene som kunne ende opp på EUs svarteliste. «Vil europeiske land havne på svartelisten?»

Halvert

EU har de siste årene trappet opp kampen mot skatteunndragelse og -unngåelse, etter at skandaler som Paradise Papers-lekkasjen forrige måned har kastet lys over hvordan firmaer og individer arbeider med å redusere skatteutbetalingene sine.

EUs 28 finansministere skal ifølge flere medier ha kranglet lenge om hvilke land som skulle være med på listen. I et utkast gjengitt hos Financial Times telte listen 25 land så sent som i går.

I forkant av finansministermøtet tirsdag sa en høytstående EU-diplomat at listen er halvert siden prosessen med å utarbeide listen startet.

Uklart hva det betyr

De 17-landene som er med på listen, er de som ikke har vært villige til dialog med EU om å møte unionens skattestandarder. Lista inneholder ingen av EUs medlemsland.

Foreløpig er det ikke enighet om hvilke tiltak, om noen, EU skal innføre mot landene på svartelisten. Dette vil de komme tilbake til i de kommende ukene, ifølge Le Maire. Det spekuleres i at landene kan miste tilgang til EU-midler eller bli ilagt andre sanksjoner.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Skatteparadis
  3. Paradise papers
  4. Panama
  5. Panama papers