Trump anklager partiet for å snyte ham for seieren, og Cruz sammenligner rivalen med «Gudfaren»

Donald Trump mener Ted Cruz og det republikanske partiet nå tyr til knep for å stjele presidentnominasjonen fra ham. Cruz sammenligner for sin del Trump med Michael Corleone fra «Gudfaren»-filmene.

Ted Cruz sammenligner Donald Trump med mafiasjefen Michael Corleone etter det han opplever som trusler fra Trump-tilhengere mot landsmøtedelegater fra Colorado. - Presidentembetet skal ikke være som Cosa Nostra, sa Cruz på amerikansk radio.

Uttalelser fra Donald Trump de siste dagene tyder på at han nå innser at han kan tape nominasjonskampen til tross for at han foreløpig leder. Og mens Trump anklager det republikanske partiet og Ted Cruz for å forsøke å stjele nominasjonen fra ham med skitne knep, kaller Cruz Trump for «en dårlig taper» og sammenligner taktikken hans med gangstermetoder.

Cruz har sterkere partiorganisasjon

Trump har de siste dagene rast mot det republikanske valgsystemet. Selv om Trump har fått flest stemmer i primærvalgene, har rivalen Cruz hatt en sterkere partiorganisasjon. Dette har gjort at hans folk mange steder har klart å få sine folk utpekt som delegater til landsmøtet i juli. Mange av disse må altså stemme på Trump i første omgang. Hvis Trump ikke da sikrer det nødvendige flertallet på 1237 delegater, kan de i senere avstemninger velge den kandidaten de egentlig foretrekker.

Fikk du ikke med deg denne Aftenposten-reportasjen fra et Trump-møte i New York, gikk du glipp av noe:

Droppet presidentavstemning

I Colorado har debatten om delegatsanking blitt satt på spissen. Lørdag utpekte et partimøte de siste av de 34 som skal reise til landsmøtet fra Colorado. Alle støtter Cruz. Partiorganisasjonen i delstaten bestemte i fjor seg for å droppe en avstemning om presidentkandidater da folkemøtene ble avholdt i mars.

En jente som var med på valgmøtet i Rome, New York, tirsdag laget sin egen valgplakat.

Trump-kampanjen: Vi samler bevisPaul Manafort som jobber for Trump, stilte tirsdag på TV-kanalen Fox og sa at de holder på å samle bevis på triksing fra Cruz-tilhengere og vil bruke disse til å forsøke å få delegater underkjent på landsmøtet.

— Dette gjelder flere delstater, og dette er ikke bommerter. Det er et mønster, hevdet Manafort.

  • Frank Rossavik kommenterer:

Skal du bli president i USA er det viktigere å vite noe om dem som misliker deg enn dem som liker deg:

Avis: Slutt med sutringen, Trump

Dette er siste omdreining i det en ny, illsint debatt om partiets prosess for å velge sin presidentkandidat. Avisen The Denver Post er enig med Trump i saken om at Colorado-partiet har en dårlig valgordning. Avisens lederskribent ber likevel milliardæren «slutte med sutringen» fordi reglene har vært kjent lenge og alle skjønte at man trengte en aktivister på grasrota for å sikre seg delegater.

— Trump-kampanjen har vært vaklende, likegyldig og inkompetent. Trump kan komme med alle de pekefingre han vil, men hans egen arroganse om sin iboende appell er også roten til hans fiasko, heter det i avisens lederartikkel.

Romnumre på landsmøtehoteller

Samtidig er også Cruz-kampanjen opprørt over taktikkeri fra Trump-tilhengere. Etter den særskilt giftige delegatdebatten i Colorado er det kommet frem historier om at Trump-folk har offentliggjort adressene til landsmøtedelegatene og truet med å kunngjøre hotellromnumrene deres under landsmøtet i Cleveland i Ohio, melder AP.

Ted Cruz besøkte tirsdag radioprogrammet til den konservative programlederen Glenn Beck. Der dundret han løs mot det han beskrev som trusler.

— Dette er taktikk fra organiserte banditter. Det er vold, og det er undertrykkelse. Donald må forstå at han ikke er Michael Corleone. Presidentembetet skal ikke være som Cosa Nostra. Han må slutte å true velgerne, og han må slutte å true delegater. Han er ikke en gangster, sa Cruz.

Når får Trump mest penger inn på konto?

— Ville måtte sparket seg selv

Cruz hevdet også at Trump er en dårlig taper som oppfører seg som en femåring når verden går ham imot. Han angrep også Trumps bakgrunn som forretningsmann og hevdet at han ikke er kompetent til å lede en saftbod på fortauet.

— Trump er så dårlig til å sikre delegater at hvis dette hadde vært på realityprogrammet hans, The Apprentice, ville han måtte gi seg selv sparken, fleipet Cruz.

En av de oppmøtte til Ted Cruz' valgmøte i San Diego denne uken kledde seg ut som «Onkel Sam».

Ikke kun presidentkandidater velgerne tar stilling til:

Trump angriper partikomité

Trump hevder på sin side at den sentrale partikomiteen motarbeider ham.

— Partiet liker ikke at jeg stiller med mine egne penger for da har de ikke kontroll over meg, sa han på et valgmøte i New York tirsdag.

Partitopp: Reglene kjent for alle

Klagene fra Trump gjør imidlertid ikke inntrykk på formannen i den nasjonale partikomiteen, Reince Priebus. Han påpeker at reglene har vært slik i over et år, at de ikke er forandret underveis og at de har vært kjent for alle. I en twittermelding uttrykker han forbauselse over at det kommer klager nå.

Trump gir ikke republikanerne bare trøbbel:

New York neste

Trump leder fortsatt nominasjonskampen med 755 av de 1237 delegatene han trenger. Cruz har 545. Tirsdag er det primærvalg i New York. Her kjemper kandidatene om 95 delegater. Det er liten tvil om at Trump vinner hjemstaten, men spørsmålet er hvor mye. Målet for Cruz er å få Trump ned til under 50 prosents oppslutning i hele delstaten og i så mange valgdistrikter som mulig. Da kan han vinne delegater og øke muligheten for et landsmøte med kampvoteringer om hvem som skal bli presidentkandidat.

Hva er et kamplandsmøte: